Quiz about My Hamsters Ate My Grandfather
Quiz about My Hamsters Ate My Grandfather

My Hamsters Ate My Grandfather Quiz


When my hamsters devoured the only existing photograph of my deceased grandfather, I got to thinking of loss and how that relates to Quizzyland. See if you can answer one question about loss for each FunTrivia category.

A multiple-choice quiz by looney_tunes. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun

Author
looney_tunes
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,535
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Easy
Avg Score
17 / 20
Plays
4836
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Hayes1953 (17/20), Guest 172 (18/20), Guest 180 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Animals: Sometimes things aren't really lost after all. A living specimen of which animal, thought to have been extinct for over sixty million years, was discovered off the east coast of South Africa in 1938? Hint

Narwhal
Dodo
Coelacanth
Pterodactyl

2. Brain Teasers: My phone has letters assigned to each number as follows - 1 (ABC), 2 (DEF), 3 (GHI), 4 (JKL), 5 (MNO), 6 (PQR), 7 (STU), 8 (VWX), 9 (YZ) - and I dial locations by spelling them out on my keypad. Which 'lost city' am I trying to call if I dial 1741 5737?

Answer: (One Word, 8 letters, no spaces)
3. Celebrities: Which Hungarian-born actress, socialite and beauty queen lost her temper in 1989 and slapped a police officer when she was pulled over for speeding? Hint

Heidi Fleiss
Mae West
Zsa Zsa Gabor
Paris Hilton

4. Entertainment: One of the running gags in the 'Peanuts' comic strip involves Charlie Brown losing something in a tree. What does he lose? Hint

Snoopy
A football
A kite
A security blanket

5. For Children: Which of the following items of clothing did Beatrix Potter's Peter Rabbit lose in Mr. McGregor's garden? Hint

A sailor's cap
White trousers
A leather belt
A blue jacket

6. General Knowledge: There is an area of the world where many people, boats and planes are alleged to have been mysteriously lost. It is in the western part of the North Atlantic Ocean and has been given which of the following nicknames? Hint

The Northwest Passage
The Bermuda Triangle
The Devil's Trapezium
The Black Hole of Calcutta

7. Geography: In the year 79 CE, the city of Pompeii was lost within two days because it was buried during the eruption of Mt. Vesuvius. In which modern-day country are the ruins of Pompeii? Hint

Italy
France
Greece
England

8. History: Napoleon Bonaparte's reign came to an end after he lost this famous battle. ABBA released a song which references this famous historic event. What is it? Hint

Waterloo
Agincourt
D Day
The Charge of the Light Brigade

9. Hobbies: Barbie is a doll that has been owned by many young girls (and boys) since she first appeared in 1959, and though Barbies were treasured items, there is one Barbie accessory which almost every child has lost. What is it? Hint

Barbie's bed
Barbie's horse Dallas
Barbie's shoes
Barbie's sports car

10. Humanities: In 1911 the Mona Lisa was stolen and it was thought lost to the world forever, but it was returned to the Louvre in 1913. Who painted this masterpiece? Hint

Michelangelo
Leonardo da Vinci
Pablo Picasso
Andy Warhol

11. Literature: In 1919 T.E. Lawrence lost the only existing manuscript for 'The Seven Pillars of Wisdom' when he left it at a railway station and was forced to rewrite the entire book. Which David Lean film immortalised Lawrence's feats during World War One? Hint

Dr Zhivago
Merry Christmas, Mr Lawrence
Lawrence of Siam
Lawrence of Arabia

12. Movies: In the movie 'A Hard Day's Night' one of the Beatles goes missing and the others worry that he will not return in time for their performance. Who 'gets lost'? Hint

Paul
John
Ringo
George

13. Music: In 1959 The Kingston Trio had a hit titled 'The MTA Song'. It was named after the subway system in a particular city, and the plot involved a man being perpetually lost on the trains because he did not have the exit fare. Which city inspired this song? Hint

London
Beijing
Paris
Boston

14. People: Between 1866 and 1871 Dr David Livingstone lost contact with the outside world while exploring Africa. Who was charged with the duty of finding Livingstone and, upon achieving his goal, is reported to have uttered the immortal words, 'Dr Livingstone, I presume'? Hint

Henry Morton Stanley
John Hanning Speke
Richard Francis Burton
Samuel White Baker

15. Religion: According to legend, King Arthur's knights searched for this 'lost' vessel, said to have been used by Jesus Christ at the Last Supper. What is it? Hint

The Holy Grail
The Shroud of Turin
The True Cross
The Lost Ark

16. Science and Technology: In a nuclear reaction mass is lost and energy appears. The equation E = MC^2 (E equals M times C squared) gives the relationship between the mass lost and the energy created. Who proposed this formula? Hint

Isaac Newton
Galileo
Aristotle
Albert Einstein

17. Sports: It is said that the Curse of the Bambino caused a baseball team to lose the ability to win the World Series title for 86 years from 1918. Which team finally broke this curse and won another World Series title in 2004? Hint

The Boston Red Sox
The Chicago White Sox
The New York Yankees
The St Louis Cardinals

18. Television: In an episode of 'The Simpsons' the residents of the Springfield Retirement Castle are shown a version of 'Gone With The Wind' which has been 'edited for seniors'. Bart is disappointed that his favourite phrase from the movie has been lost when he hears Rhett Butler say, 'Frankly my dear, I love you. Let's remarry.' What was the original line? Hint

'Frankly my dear, eat my shorts.'
'Frankly my dear, I just farted.'
'Frankly my dear, I couldn't care less.'
'Frankly my dear, I don't give a damn.'

19. Video Games: In the video game 'Tomb Raider' the heroine's task is to recover a valuable artefact from the lost tomb of Qualopec in Peru. What is the name of the female character at the centre of this game? Hint

Lara Croft
Princess Zelda
Carmen Sandiego
Ms Pac Man

20. World: In 1860 British and French forces destroyed the Old Summer Palace and twelve bronze animal fountainhead sculptures, including a dragon, a tiger, and a monkey, were lost. What country successfully repatriated the first of these bronzes in the year 2000? Hint

India
Egypt
Chile
China


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals: Sometimes things aren't really lost after all. A living specimen of which animal, thought to have been extinct for over sixty million years, was discovered off the east coast of South Africa in 1938?

Answer: Coelacanth

Sometimes known as the Living Fossil, the coelacanth is a fish that has a number of unusual structural features which provide evidence to support theories about some interesting evolutionary relationships. Coelacanths were well known to scientists in fossil form, but were thought extinct until 1938 when one was caught in a shark gill net by fishermen near the mouth of the Chalumna River on the east coast of South Africa.

The fishermen notified a local museum of their find and the 'lost' became 'found'.
2. Brain Teasers: My phone has letters assigned to each number as follows - 1 (ABC), 2 (DEF), 3 (GHI), 4 (JKL), 5 (MNO), 6 (PQR), 7 (STU), 8 (VWX), 9 (YZ) - and I dial locations by spelling them out on my keypad. Which 'lost city' am I trying to call if I dial 1741 5737?

Answer: Atlantis

Atlantis is a legendary city, described by Plato as being located 'in front of the Pillars of Hercules' and reputed to have sunk into the sea in one day and one night some time around 10,000 BCE. Today, people understand the Pillars of Hercules to refer to the Strait of Gibraltar, but the actual location of Atlantis has never been positively identified; indeed, many doubt whether the city ever really existed at all.
3. Celebrities: Which Hungarian-born actress, socialite and beauty queen lost her temper in 1989 and slapped a police officer when she was pulled over for speeding?

Answer: Zsa Zsa Gabor

Zsa Zsa Gabor rose to stardom in film and television during the 1950s and is also infamous for her many marriages (nine weddings, seven divorces and one annulment). Her only child is Francesca, born in 1947 during Zsa Zsa's marriage to Conrad Hilton.
4. Entertainment: One of the running gags in the 'Peanuts' comic strip involves Charlie Brown losing something in a tree. What does he lose?

Answer: A kite

The 'kite-eating' tree constantly foils Charlie Brown's attempts to fly a kite, Lucy always pulls the football away as Charlie tries to kick it, and Snoopy regularly steals Linus's security blanket. 'Peanuts' is a classic comic strip written by Charles Schulz which ran from October 2, 1950 through February 13, 2000 - the day after Schulz's death.
5. For Children: Which of the following items of clothing did Beatrix Potter's Peter Rabbit lose in Mr. McGregor's garden?

Answer: A blue jacket

In 'The Tale of Peter Rabbit' a mischievous young rabbit breaks into Mr. McGregor's garden to gorge on vegetables even though his father had met an untimely end there. Peter is spotted by McGregor and in his bid to escape loses his jacket and his shoes.
6. General Knowledge: There is an area of the world where many people, boats and planes are alleged to have been mysteriously lost. It is in the western part of the North Atlantic Ocean and has been given which of the following nicknames?

Answer: The Bermuda Triangle

The area known as the Bermuda Triangle has as its three vertices Bermuda, Puerto Rico and the southern tip of Florida. Legend has it that an inordinate number of mysterious disappearances have occurred in this area, though others claim that these incidents can be explained by natural phenomena.
7. Geography: In the year 79 CE, the city of Pompeii was lost within two days because it was buried during the eruption of Mt. Vesuvius. In which modern-day country are the ruins of Pompeii?

Answer: Italy

After the eruption of Mt. Vesuvius, the city of Pompeii was lost until 1748 when Rocque Joaquin de Alcubierre discovered the remains while digging to establish the foundations of a summer palace for the king of Naples. Archaeological digs at Pompeii and sister city Herculaneum, destroyed by the same eruption, have provided valuable insights into life in the Roman era.
8. History: Napoleon Bonaparte's reign came to an end after he lost this famous battle. ABBA released a song which references this famous historic event. What is it?

Answer: Waterloo

At the battle of Waterloo, which took place in Belgium in 1815, Napoleon's army was defeated by English and Prussian allied forces, effectively ending his rule as Emperor of France. In popular usage, meeting one's Waterloo has come to mean an unaccustomed but decisive defeat and the Swedish pop group ABBA used this reference as the driving motif for their song 'Waterloo'.
9. Hobbies: Barbie is a doll that has been owned by many young girls (and boys) since she first appeared in 1959, and though Barbies were treasured items, there is one Barbie accessory which almost every child has lost. What is it?

Answer: Barbie's shoes

Barbie is a female doll that has been criticised for presenting young children with unrealistic body-shape expectations. One thing is for sure, her feet are small and so are her shoes. Most Barbies come complete with small plastic shoes, but they can be knocked off quite easily and subsequently lost.
10. Humanities: In 1911 the Mona Lisa was stolen and it was thought lost to the world forever, but it was returned to the Louvre in 1913. Who painted this masterpiece?

Answer: Leonardo da Vinci

It took several hours after opening for Louvre staff to be sure that the painting was actually missing. Early suspects included Guillaume Apollinaire and his friend Pablo Picasso, but ultimately it was discovered that it was a Louvre employee. Vincenzo Peruggia entered the Louvre during business hours, hid in a broom closet, then removed the painting from the wall and walked out with it hidden under his coat after the museum had closed.

He was caught when he tried to sell it to the directors of the Uffizi Gallery where he believed it rightly belonged.
11. Literature: In 1919 T.E. Lawrence lost the only existing manuscript for 'The Seven Pillars of Wisdom' when he left it at a railway station and was forced to rewrite the entire book. Which David Lean film immortalised Lawrence's feats during World War One?

Answer: Lawrence of Arabia

Lawrence was changing trains at Reading Station on his way home for Christmas when he left the case containing his manuscript in a refreshment room. It took him three months to rewrite the work, though he always preferred his original effort. Lawrence's attempts to build alliances between the Arab Revolt and the English army during World War One are depicted in the film 'Lawrence of Arabia'.
12. Movies: In the movie 'A Hard Day's Night' one of the Beatles goes missing and the others worry that he will not return in time for their performance. Who 'gets lost'?

Answer: Ringo

'A Hard Day's Night' was the first movie featuring The Beatles. George Harrison met his future wife Patty on the set, and she makes a brief appearance in the film. The size of Ringo's nose is a running joke in the film; in response, he runs off and is missing as the rest of the group prepare for their big show.
13. Music: In 1959 The Kingston Trio had a hit titled 'The MTA Song'. It was named after the subway system in a particular city, and the plot involved a man being perpetually lost on the trains because he did not have the exit fare. Which city inspired this song?

Answer: Boston

The song's lyrics tell of Charlie, a man who boards the MTA (Boston's subway) and can't get home because he doesn't have the newly-introduced exit fee. The song is, obviously, a protest against this levy. Recently Boston has named its electronic-based fare system after Charlie from the song.
14. People: Between 1866 and 1871 Dr David Livingstone lost contact with the outside world while exploring Africa. Who was charged with the duty of finding Livingstone and, upon achieving his goal, is reported to have uttered the immortal words, 'Dr Livingstone, I presume'?

Answer: Henry Morton Stanley

Dr David Livingstone, Scottish missionary and explorer, set out to discover the source of the Nile in 1866. Over the course of his journey most of his assistants lost confidence in his leadership and gradually abandoned him, some even reporting, prematurely, that he had died.

Henry Morton Stanley was sent to find Livingstone, which he did, though there is insufficient evidence to determine whether or not he actually spoke the now famous words attributed to him. Richard Francis Burton, John Hanning Speke and Samuel White Baker were all also involved in expeditions seeking the source of the Nile River.
15. Religion: According to legend, King Arthur's knights searched for this 'lost' vessel, said to have been used by Jesus Christ at the Last Supper. What is it?

Answer: The Holy Grail

The Holy Grail is said to have been used by Jesus Christ during his last meal with his Disciples, but sources contain conflicting reports both as to whether it was a cup, plate or chalice, and as to whether it was in fact 'lost' or kept safe by the Catholic church. During the middle ages, questing for the Holy Grail became a popular theme in literature, one which continues to appear in both books and films.
16. Science and Technology: In a nuclear reaction mass is lost and energy appears. The equation E = MC^2 (E equals M times C squared) gives the relationship between the mass lost and the energy created. Who proposed this formula?

Answer: Albert Einstein

This is possibly one of the most famous formulas in history and is frequently referenced in pop culture. Strictly, Einstein's equation states that mass and energy are two forms of the same thing, so technically mass is converted to another form rather than lost. E stands for energy, M for mass and C for the speed of light in a vacuum.
17. Sports: It is said that the Curse of the Bambino caused a baseball team to lose the ability to win the World Series title for 86 years from 1918. Which team finally broke this curse and won another World Series title in 2004?

Answer: The Boston Red Sox

Before the Boston Red Sox sold Babe Ruth (sometimes called The Bambino) to the New York Yankees in 1919, Boston had won five of the fifteen World Series titles to that point. They didn't win again until 2004, when they defeated the St Louis Cardinals; during that period the Yankees were easily the most successful team in the game.
18. Television: In an episode of 'The Simpsons' the residents of the Springfield Retirement Castle are shown a version of 'Gone With The Wind' which has been 'edited for seniors'. Bart is disappointed that his favourite phrase from the movie has been lost when he hears Rhett Butler say, 'Frankly my dear, I love you. Let's remarry.' What was the original line?

Answer: 'Frankly my dear, I don't give a damn.'

This episode, 'The Old Man and the C Student', sees Bart doing community service at the local retirement home. At the conclusion of the edited version of 'Gone With The Wind' some of the residents quip happily about what a lovely ending it had and Hans Moleman asks, 'Didn't that movie used to have a war in it?'.
19. Video Games: In the video game 'Tomb Raider' the heroine's task is to recover a valuable artefact from the lost tomb of Qualopec in Peru. What is the name of the female character at the centre of this game?

Answer: Lara Croft

'Tomb Raider' was originally released in 1996. Its use of a female lead character was hailed by some as an innovative break-away from the male characters typically used in adventure style video games, but others saw Lara Croft as a sexist attempt to use an idealised female form to attract teenage boys to the game. Since 1996 a number of 'Tomb Raider' video games have been released, as well as blockbuster movies based on them.
20. World: In 1860 British and French forces destroyed the Old Summer Palace and twelve bronze animal fountainhead sculptures, including a dragon, a tiger, and a monkey, were lost. What country successfully repatriated the first of these bronzes in the year 2000?

Answer: China

The sculptures in question represented the signs of the Chinese zodiac in the famous Haiyantang water clock fountain in the Garden of Eternal spring, part of the Old Summer Palace in Beijing. During the Second Opium War British and French troops destroyed and looted the palace, and for almost 150 years the whereabouts of the bronze zodiac sculptures was not widely known.

In 2000 the monkey, the ox and the tiger were returned to China. In 2009 the rabbit and the rat were for sale as part of the estate of Yves St Laurent, but the Chinese collector who won the auction refused to pay because he claimed the items were rightfully the property of his nation.

Some of the sculptures are still 'lost' but many believe they are held by the British Museum and the Louvre.
Source: Author looney_tunes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : Hayes1953: 17/20
Nov 24 2022 : Guest 172: 18/20
Nov 23 2022 : Guest 180: 12/20
Nov 23 2022 : Fiona112233: 19/20
Nov 18 2022 : Andyboy2021: 20/20
Nov 18 2022 : Suttondaddy: 18/20
Oct 24 2022 : rabbit1964: 17/20
Oct 20 2022 : cms4613: 15/20
Oct 15 2022 : Guest 175: 12/20

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us