FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Afrika Korps
Quiz about Afrika Korps

Afrika Korps Trivia Quiz


This quiz is about one of Germany's elite fighting formations.

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. North Africa

Author
beterave
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,064
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
824
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 206 (3/10), Guest 1 (5/10), Muttley211 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why was the Afrika Korps sent to Libya in 1941? Hint


Question 2 of 10
2. Which division was the Afrika Korps first organized as? Hint


Question 3 of 10
3. Soldiers in the Afrika Korps remember the heat in the North African desert. What was their second major complaint? Hint


Question 4 of 10
4. Who was Rommel refering to when he said,'they are certainly no good at war'? Hint


Question 5 of 10
5. What did the Afrika-Korps soldiers mean when they said,'reissen und scheissen'? Hint


Question 6 of 10
6. What was 'Lili Marlene'? Hint


Question 7 of 10
7. Logistically, which item was a priority for the Afrika Korps? Hint


Question 8 of 10
8. Who was entitled to wear the cuff title 'Afrika'? Hint


Question 9 of 10
9. Who did the Germans model their field tropical uniform after? Hint


Question 10 of 10
10. Afrika Korps soldiers were called, 'alte Hasen'. What does this mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : Guest 206: 3/10
Jun 14 2024 : Guest 1: 5/10
Jun 04 2024 : Muttley211: 5/10
May 29 2024 : Guest 73: 2/10
May 19 2024 : Guest 50: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why was the Afrika Korps sent to Libya in 1941?

Answer: to act as a blocking force

The Afrika Korps was deployed to Libya in early 1941 to act as a 'sperrverband', or a blocking force to support the Italian Army after its defeat by the British in Operation Compass.
2. Which division was the Afrika Korps first organized as?

Answer: 5th Light Division

The Afrika Korps was initially formed from the 5th Leichte Regiment and was designated 5th Light Division when deployed.
3. Soldiers in the Afrika Korps remember the heat in the North African desert. What was their second major complaint?

Answer: the flies

The flies. Everyone complained of the flies which seemed to be everywhere and get inside everything.
4. Who was Rommel refering to when he said,'they are certainly no good at war'?

Answer: the Italians

'They are certainly no good at war'. Rommel was refering to his Italian allies.
5. What did the Afrika-Korps soldiers mean when they said,'reissen und scheissen'?

Answer: aches and runs

'Reissen und scheissen' was German Army slang for [rise with] aches and pains from trying to sleep in that environment (hard ground with freezing nights), and constant bowel movements caused by dysentery from the flies.
6. What was 'Lili Marlene'?

Answer: a song

Lili Marlene was a love song written by Hans Leip (1893-1983) and performed by Lale Andersen. It became immensely that became popular with the soldiers on both sides in the North African campaign. Fitzroy Maclean wrote later in "Eastern Approaches", 'Husky, sensuous, nostalgic, sugar-sweet, her voice seemed to reach out to you ...'
7. Logistically, which item was a priority for the Afrika Korps?

Answer: fuel

The Afrika Korps was a mobile formation; fuel was the number one priority. Munitions and spare parts were second. Even in the harsh environment of the desert, food and water did not supersede these four items.
8. Who was entitled to wear the cuff title 'Afrika'?

Answer: anyone who served six months in North Africa

Anyone who served six months in North Africa was entitled to wear the cuff title 'Afrika'. Rank and combat status were not a factor in awarding this cuff title.
9. Who did the Germans model their field tropical uniform after?

Answer: the British Army in India

The M1940 Tropical uniform used by the Afrika Korps was modeled after the British pattern used in India. This included a khaki tunic, pith helmet,and khaki trousers.
10. Afrika Korps soldiers were called, 'alte Hasen'. What does this mean?

Answer: old hares

'Alte Hasen' means 'old hares'. This is German Army slang for old combat soldiers who have survived countless battles without being killed or becoming POWs.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us