FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about German Commanders of WW II
Quiz about German Commanders of WW II

German Commanders of WW II Trivia Quiz


This quiz is pretty straightforward, I'll give you a description, and you supply the name of the commander. Also, when typing in names, just put the first name first, ex: Erwin Rommel, not Rommel, Erwin. Simple enough? Have fun!

A multiple-choice quiz by LeviathanKyle. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. European War

Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
58,975
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
3671
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (6/20), Guest 1 (13/20), Guest 69 (5/20).
- -
Question 1 of 20
1. Brilliant author of the plan for invading western Europe. Commanded the 11th Army in the conquest of the Crimea in 1941, and led a gallant but vain attempt to extricate the Germans trapped at Stalingrad in 1942. Hint


Question 2 of 20
2. This German SS Officer performed several operations under orders from the RSHA, including the liberation of Mussolini in 1943 and the disguising of German troops as Americans in the Battle of the Bulge.

Answer: (Two Words)
Question 3 of 20
3. He led an army group in the invasion of Poland, went on to lead Army Group A in the invasion of France, after which he was transfered to Russia and given command of Army Group South. Except for a period in the summer of 1944, this man was commander in chief of the west front from 1942 to March 1945. Hint


Question 4 of 20
4. He wrote the tank strategician's Bible, 'Achtung Panzer'. Who was it?

Answer: (First and last name (two words))
Question 5 of 20
5. He was appointed a field marshal in 1943, and served on the Russian front in 1944 and 1945. He later served as a member of the Doenitz government. Who was it? Hint


Question 6 of 20
6. This German field marshal commanded the Sixth Army that was forced to surrender at Stalingrad in 1943. He was taken prisoner by the Soviets. Who was it? Hint


Question 7 of 20
7. This man served as the chief of the general staff of the land armies from September 1942 to July 1944, he was responsible for the German offensive at Kursk. Hint


Question 8 of 20
8. This man was named head of the Oberkommando der Wehrmacht in 1938, and was notorious for following Hitler's orders no matter what the consequences. This caught up with him, as he was executed as a result of the Nuremberg Trials. Hint


Question 9 of 20
9. This man was a German general who supervised the destruction of Rotterdam in 1940 and Sevastopol in 1942. Hint


Question 10 of 20
10. This man served as the Reichskommisar of the Ukraine, and was responsible for the policy of exploitation and extermination in that region of the USSR. Hint


Question 11 of 20
11. This man commanded the German and Italian forces in North Africa from 1941 to 1943. He was charged with building the Atlantic Wall and commanding Army Group B in North-West Europe. Hint


Question 12 of 20
12. This German general succeeded in North Africa, and in March 1943 became commander-in-chief of the armies in Tunisia. His surrender ended the German participation in the North African theatre.

Answer: (Full name or last name only)
Question 13 of 20
13. This SS general became a member of the Nazi party at its birth. Commander of the Fuehrer's personal SS bodyguard, he was appointed by Hitler to organize the Waffen-SS. He commanded an army corps on the Russian front, and participated in the Battle of the Bulge. Hint


Question 14 of 20
14. Here is a tough one- This man commanded the General Administration of Civil Police (Orpo, or Ordnungspolizei). An SS general, he took over as the executioner of Czechoslovakia after Heydrich's assassination. Hint


Question 15 of 20
15. This German field marshal commanded troops in Poland and France before his invasion of the Balkans, in which he conquered Greece. He was given command of Army Group A on the Russian front, but was dismissed from it in September of 1942. Hint


Question 16 of 20
16. A German general, this man was a commander of mountain troops. His division occupied and defended Narvik. In 1942-44, he was the commander of the German troops in Lapland Hint


Question 17 of 20
17. This man was appointed commander in chief of the German navy in 1933. He planned the invasion of Norway in 1940, but succeeded in convincing Hitler to shelve Operation Seeloewe. In 1943, he was replaced. Hint


Question 18 of 20
18. A German SS Colonel, this man's combat group of the 1st SS Panzer Division murdered several American prisoners near Malmedy on December 17, 1944.

Answer: (First and last name or last name)
Question 19 of 20
19. This SS General who was ordered by Hitler to make an all-out counterattack on the Russians in the southern Berlin suburbs on April 21st, 1945. Hint


Question 20 of 20
20. This man served as the commander of the very first Totenkopfverbaende unit, and the first commandant of the first concentration camp.

Answer: (Two words: first and last names)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 136: 6/20
May 12 2024 : Guest 1: 13/20
May 05 2024 : Guest 69: 5/20
Apr 26 2024 : Guest 75: 3/20
Apr 16 2024 : Guest 24: 11/20
Apr 01 2024 : Guest 2: 8/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Brilliant author of the plan for invading western Europe. Commanded the 11th Army in the conquest of the Crimea in 1941, and led a gallant but vain attempt to extricate the Germans trapped at Stalingrad in 1942.

Answer: Erich von Manstein

Manstein was relieved of his duties in 1944 for criticizing der Fuehrer.
2. This German SS Officer performed several operations under orders from the RSHA, including the liberation of Mussolini in 1943 and the disguising of German troops as Americans in the Battle of the Bulge.

Answer: Otto Skorzeny

Skorzeny was brought up on charges during the Nuremberg Trials, but he was acquitted in 1946.
3. He led an army group in the invasion of Poland, went on to lead Army Group A in the invasion of France, after which he was transfered to Russia and given command of Army Group South. Except for a period in the summer of 1944, this man was commander in chief of the west front from 1942 to March 1945.

Answer: Gerd von Rundstedt

Rundstedt, Bock, and Leeb commanded next to each other in both Poland Russia, each controlling their own Army Group.
4. He wrote the tank strategician's Bible, 'Achtung Panzer'. Who was it?

Answer: Heinz Guderian

Hitler relieved him of his duties twice, once in December 1941 and again in March 1945. Hitler's interference with his commanders is a common theme of World War Two.
5. He was appointed a field marshal in 1943, and served on the Russian front in 1944 and 1945. He later served as a member of the Doenitz government. Who was it?

Answer: Ernst Busch

Busch was imprisoned and died behind bars in 1945.
6. This German field marshal commanded the Sixth Army that was forced to surrender at Stalingrad in 1943. He was taken prisoner by the Soviets. Who was it?

Answer: Friedrich Paulus

Manstein was actually a personal friend of Paulus, and attempted (in vain) to relieve his friend with a panzer drive in 1942.
7. This man served as the chief of the general staff of the land armies from September 1942 to July 1944, he was responsible for the German offensive at Kursk.

Answer: Kurt Zeitzler

Franz Halder DID serve as the chief of the general staff of the land armies, but he was replaced by Zeitzler.
8. This man was named head of the Oberkommando der Wehrmacht in 1938, and was notorious for following Hitler's orders no matter what the consequences. This caught up with him, as he was executed as a result of the Nuremberg Trials.

Answer: Wilhelm Keitel

Keitel signed Germany's formal surrender on behalf of the Wehrmacht on May 8, 1945. A note on {Jodl;} he was important in the OKW, as he was the head of its Bureau of Operations. Like Keitel, he was also hanged after Nuremburg.
9. This man was a German general who supervised the destruction of Rotterdam in 1940 and Sevastopol in 1942.

Answer: Dietrich von Choltitz

Choltitz served as the last German governor of Paris, and thankfully refused Hitler's order to destroy the city in 1944.
10. This man served as the Reichskommisar of the Ukraine, and was responsible for the policy of exploitation and extermination in that region of the USSR.

Answer: Erich Koch

Koch was executed for his outrages in 1959.
11. This man commanded the German and Italian forces in North Africa from 1941 to 1943. He was charged with building the Atlantic Wall and commanding Army Group B in North-West Europe.

Answer: Erwin Rommel

Rommel was suspected of complicity in the 1944 assassination attempt on Hitler, and was given the choice of being tried or of committing suicide and being given a state funeral. He chose the latter.
12. This German general succeeded in North Africa, and in March 1943 became commander-in-chief of the armies in Tunisia. His surrender ended the German participation in the North African theatre.

Answer: Hans-Jurgen von Arnim

You have to love those hyphenated German names.
13. This SS general became a member of the Nazi party at its birth. Commander of the Fuehrer's personal SS bodyguard, he was appointed by Hitler to organize the Waffen-SS. He commanded an army corps on the Russian front, and participated in the Battle of the Bulge.

Answer: Joseph 'Sepp' Dietrich

Dietrich commanded the elite 1st SS-Panzer Division.
14. Here is a tough one- This man commanded the General Administration of Civil Police (Orpo, or Ordnungspolizei). An SS general, he took over as the executioner of Czechoslovakia after Heydrich's assassination.

Answer: Ernst Kaltenbrunner

As if there weren't enough German police organizations, in addition to the Orpo (Ordnungspolizei), you had the Kripo (Kriminalpolizei) Gestapo (Geheime Staatspolizei) which included the Sipo (Sicherheitspolizei). Kaltenbrunner was sentenced to death by the Nuremberg Tribunal and hanged.
15. This German field marshal commanded troops in Poland and France before his invasion of the Balkans, in which he conquered Greece. He was given command of Army Group A on the Russian front, but was dismissed from it in September of 1942.

Answer: Wilhelm List

Although condemned to life imprisonment by the Nuremberg tribunal in 1948, List was freed in 1952.
16. A German general, this man was a commander of mountain troops. His division occupied and defended Narvik. In 1942-44, he was the commander of the German troops in Lapland

Answer: Eduard Dietl

Quisling was the head of the Norwegian Nasjonal Samling, collaborators with the German Nazis. He was sentenced to death and executed in 1945.
17. This man was appointed commander in chief of the German navy in 1933. He planned the invasion of Norway in 1940, but succeeded in convincing Hitler to shelve Operation Seeloewe. In 1943, he was replaced.

Answer: Erich Raeder

Raeder was replaced by Doenitz, and like his World War I counterpart, von Tirpitz (who had a battleship named after him), Raeder was responsible for the building of the German navy.
18. A German SS Colonel, this man's combat group of the 1st SS Panzer Division murdered several American prisoners near Malmedy on December 17, 1944.

Answer: Jochen Peiper

Along with Peiper, forty-two SS officers were condemned to death, twenty-three to life imprisonment and eight to shorter sentences for their respective roles in the Battle of the Bulge. Sepp Dietrich, commander of the Sixth SS Panzer Army recieved twenty-five years himself.
19. This SS General who was ordered by Hitler to make an all-out counterattack on the Russians in the southern Berlin suburbs on April 21st, 1945.

Answer: Felix Steiner

Hitler was overheard shouting to one of his generals, 'Any commander who holds back his forces will forfeit his life in five hours.'
20. This man served as the commander of the very first Totenkopfverbaende unit, and the first commandant of the first concentration camp.

Answer: Theodor Eicke

Dachau was the first permanent concentration camp. Located on the outskirts of Munich, it was founded on March 22, 1933.
Source: Author LeviathanKyle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us