FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Things Every American Should Know
Quiz about Things Every American Should Know

Things Every American Should Know Quiz


Here are some questions about American history. These are facts that every American should know.

A multiple-choice quiz by susanlyn. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
susanlyn
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,890
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
15570
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 54 (11/20), Guest 72 (15/20), Guest 71 (11/20).
- -
Question 1 of 20
1. On what date did the Revolutionary War officially end? Hint


Question 2 of 20
2. Who was the first president of the United States of America? Hint


Question 3 of 20
3. Where was the Second Continental Congress held? (This was the meeting during which the Declaration of Independence was ratified). Hint


Question 4 of 20
4. Which of the following was not included in the original U.S. Constitution? Hint


Question 5 of 20
5. What is the official language of the USA? Hint


Question 6 of 20
6. What day of the year is known as Black Thursday, because on this date the first sign of the end of the bull market came? Hint


Question 7 of 20
7. Who was president of the USA when the the Vietnam War ended, upon the fall of Saigon? Hint


Question 8 of 20
8. Which NASA mission first landed men on the moon? Hint


Question 9 of 20
9. In which year was the Cuban Missile Crisis? Hint


Question 10 of 20
10. What state was the first to enter the union, i.e. was the first to ratify the United States Constitution? Hint


Question 11 of 20
11. Who was first to sign the Declaration of Independence? Hint


Question 12 of 20
12. Who did Abraham Lincoln defeat in the 1860 presidential election? Hint


Question 13 of 20
13. The Spanish-American War resulted in the USA gaining three territories from Spain. Which of these did the United States NOT acquire? Hint


Question 14 of 20
14. Henry Ford introduced his Model T in 1908 but his assembly line production is widely regarded as his biggest contribution to manufacturing industry. What was remarkable about it? Hint


Question 15 of 20
15. On what date did the Japanese bomb Pearl Harbor? Hint


Question 16 of 20
16. Who was the first female Supreme Court Justice? Hint


Question 17 of 20
17. In what year did Columbus first sail across the Atlantic?

Answer: (A four-digit number)
Question 18 of 20
18. Which state was first to elect a woman to Congress? Hint


Question 19 of 20
19. What was the name of Benjamin Franklin's magazine? Hint


Question 20 of 20
20. Where was the first successful settlement by Englishmen in the United States? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 54: 11/20
Jul 21 2024 : Guest 72: 15/20
Jul 21 2024 : Guest 71: 11/20
Jul 21 2024 : Guest 96: 7/20
Jul 20 2024 : Guest 24: 11/20
Jul 20 2024 : daveguth: 19/20
Jul 19 2024 : Guest 184: 19/20
Jul 19 2024 : Guest 71: 18/20
Jul 19 2024 : Guest 107: 17/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what date did the Revolutionary War officially end?

Answer: September 3, 1783

The Revolutionary War ended on September 3, 1783, when Britain and the United States signed the Treaty of Paris.
2. Who was the first president of the United States of America?

Answer: George Washington

After the Revolutionary War, George Washington was offered the position of king. Washington declined saying that he would never be king but he would take the position of president if elected. He thought no man should be given absolute power, no man should have power for life, and the leader of a country should be elected by the citizens of that country.
3. Where was the Second Continental Congress held? (This was the meeting during which the Declaration of Independence was ratified).

Answer: Philadelphia, Pennsylvania

The Second Continental Congress was held in Philadelphia. At this meeting, the Declaration of Independence was ratified on July 4, 1776.
4. Which of the following was not included in the original U.S. Constitution?

Answer: Cabinet

Both the Senate and the House of Representatives were included in the original Constitution, which also established the Supreme Court. The cabinet is not included in the Constitution. It is an institution that was established by George Washington.
5. What is the official language of the USA?

Answer: There isn't one

English is the de facto national language of the United States, but it is not the official language. There is no official language of the United States although there have been proposed Constitutional amendments throughout history that have sought to make English the official language.
6. What day of the year is known as Black Thursday, because on this date the first sign of the end of the bull market came?

Answer: October 24, 1929

The stock market crashed on October 28, 1929 and October 29, 1929. This led to the Great Depression which would last until 1940-41.
7. Who was president of the USA when the the Vietnam War ended, upon the fall of Saigon?

Answer: Gerald Ford

The war ended on 30th April 1975 upon the fall of Saigon. Gerald Ford was president at this time.
8. Which NASA mission first landed men on the moon?

Answer: Apollo 11

Apollo 11 was the first manned spacecraft to land on the moon. Neil Armstrong became the first man to walk on the moon and he was shortly followed by crew mate Buzz Aldrin.
9. In which year was the Cuban Missile Crisis?

Answer: 1962

The Cuban Missile Crisis was a confrontation between the Soviet Union and the United States during the Cold War. It was a result of the failed Bay of Pigs invasion during John F. Kennedy's administration.
10. What state was the first to enter the union, i.e. was the first to ratify the United States Constitution?

Answer: Delaware

Delaware was the first state to ratify the US Constitution and is therefore known as the "First State".
11. Who was first to sign the Declaration of Independence?

Answer: John Hancock

John Hancock was the first to sign the Declaration of Independence. His signature was not only the first, but the largest. Hancock was the only one of the 56 signers to sign on July 4th, most signed on August 2, 1776.
12. Who did Abraham Lincoln defeat in the 1860 presidential election?

Answer: Stephen A .Douglas

Lincoln defeated Stephan A. Douglas along with John C. Breckenridge, and John Bell in the 1860 presidential election by winning the majority of the electoral votes. Douglas was his best known opponent. Lincoln and Douglas debated over slavery in the 1858 Lincoln-Douglas debates.
13. The Spanish-American War resulted in the USA gaining three territories from Spain. Which of these did the United States NOT acquire?

Answer: Cuba

The Spanish-American War lasted less than one year in 1898. The American victory over Spain played a significant role in establishing the US as a world power.
14. Henry Ford introduced his Model T in 1908 but his assembly line production is widely regarded as his biggest contribution to manufacturing industry. What was remarkable about it?

Answer: It was the first moving assembly line

Henry Ford developed the assembly line to mass produce his Model T. The moving assembly line is now used in the manufacturing of most goods. Earlier assembly lines had required the movement of goods, by hand or with the aid of a vehicle, from one section of the line to another or even by lift from one floor to another.
15. On what date did the Japanese bomb Pearl Harbor?

Answer: December 7

The Japanese bombed Pearl Harbor on December 7, 1941. Soon after, the USA declared war on Japan and entered World War II.
16. Who was the first female Supreme Court Justice?

Answer: Sandra Day O'Connor

Sandra Day O'Connor became the first woman to be appointed to the Supreme Court in 1981.
17. In what year did Columbus first sail across the Atlantic?

Answer: 1492

Columbus sailed the ocean blue / In fourteen hundred ninety two. Of course, his aim was find a new route to the Far East. He landed on Hispaniola in what is now the Dominican Republic.
18. Which state was first to elect a woman to Congress?

Answer: Montana

Jeannette Rankin of Montana was the first woman elected to Congress. She was elected in 1916. Rankin ran for one of the two open Congressional seats as a Republican. In winning the election, Rankin became the first woman elected to the U.S. Congress, and the first woman elected to a national legislature in any western democracy.
19. What was the name of Benjamin Franklin's magazine?

Answer: Poor Richard's Almanack

Franklin began publishing Poor Richard's Almanack in 1732. The magazine featured a fictional character, Poor Richard, who gave advice on common sense and honesty to readers.
20. Where was the first successful settlement by Englishmen in the United States?

Answer: Jamestown, Virginia

Jamestown was the first successful English settlement in North America in 1607. An attempt to establish a settlement on Roanoke Island in 1585-87 had ended in failure.
Source: Author susanlyn

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Stuff You Should Know:

What it says on the box.

  1. Literature You Should Know Difficult
  2. Things Every American Should Know Average
  3. Things All Should Know Average
  4. Very Easy Trivia You Should Know... Difficult
  5. Things I Know That You Should Know As Well Tough
  6. Things You Should Know Tough
  7. 10 Bridge Conventions You Should Know Tough
  8. Abbreviations We Should Know Average
  9. Horse Health Everyone Should Know! Average
  10. Your Otter Should Know Average
  11. Dates You Really Should Know: I Tough
  12. 10 Artists Kids Should Know Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us