Quiz about Down the Hatch
Quiz about Down the Hatch

Down the Hatch Trivia Quiz


If something goes 'down the hatch', you either eat it or drink it, but the phrase is most often used as a sort of toast before drinking some form of alcohol. This quiz takes a look at a variety of alcoholic beverages from around the world.

A multiple-choice quiz by mazza47. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Beers and Spirits Wines

Author
mazza47
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
393,350
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
600
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Flyingbustub (5/10), Guest 50 (2/10), Guest 70 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What liquor is used in the Canadian cocktail called the Caesar? Hint

Gin
Rum
Whiskey
Vodka

2. Where in Dublin is the original Guinness brewery? Hint

St Patrick's Gate
St James's Gate
St George's Gate
St Peter's Gate

3. What is the traditional flavouring of slivovitz? Hint

Plum
Carroway
Cherry
Anise

4. What kind of wine is a Gewürztraminer? Hint

Sparkling
Red
White
Rosé

5. What is the country of origin of Amstel beer? Hint

Netherlands
Germany
Czech Republic
Denmark

6. Red wine from the Burgundy region of France and known as burgundy is made predominantly from which grape variety? Hint

Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Pinot noir
Gamay

7. What is the predominant flavour of the dutch liqueur Pisang Ambon? Hint

Banana
Chocolate
Orange
Coffee

8. The Tobermory whisky distillery is located on what Scottish island? Hint

Skye
Islay
Orkney
Mull

9. Which of the following in NOT an important wine growing area in New Zealand? Hint

Barossa Valley
Hawke's Bay
Marlborough
Gisborne

10. A distillery from which country was awarded the coveted 'Best Whisky in the World' prize in 2015? Hint

Scotland
Japan
Ireland
Canada


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What liquor is used in the Canadian cocktail called the Caesar?

Answer: Vodka

The Caesar is widely regarded as Canada's national cocktail. A basic Caesar consists of vodka, Clamato (tomato juice flavoured with spices and clam broth), Tabasco and Worcestershire sauce. The glass is rimmed with celery salt and the drink is garnished with a wedge of lime and a stalk of celery. Horseradish is an optional extra.

The inspiration for the dish came from the Italian dish Spaghetti alle vongole (spaghetti with clams) and it was invented to celebrate the opening of a new Italian restaurant in Calgary, Alberta.

The addition of the clam broth distinguishes it from a Bloody Mary.
2. Where in Dublin is the original Guinness brewery?

Answer: St James's Gate

Guinness is a dry stout that owes its burnt flavour to malted barley and roasted unmalted barley. The draft version has a characteristic thick creamy head. It can be mixed with white sparkling wine, traditionally champagne, to give the cocktail black velvet. The company's logo is a harp and one of its spin-offs is the Guinness Book of Records.
3. What is the traditional flavouring of slivovitz?

Answer: Plum

Slivovitz is a product of central and eastern Europe and is distilled from damson plums. It is the national drink of Serbia and plum is the national fruit. According to Serbian tradition, the best place to build a house is wherever a plum tree will grow.
4. What kind of wine is a Gewürztraminer?

Answer: White

Gewürztraminer is a spicy aromatic semi-dry white wine derived from a pink-skinned grape and produced mainly in Germany and Alsace. It has a bouquet reminiscent of lychees, with which it actually shares some aromatic compounds. If you ever find yourself sampling Gewürztraminer at a wine tasting, you can impress the assembled company by saying you taste lychees ... and you'll not be wrong.
5. What is the country of origin of Amstel beer?

Answer: Netherlands

The original Amstel brewery was in Amsterdam and was named after the Amstel river that flows through the city and whose water was used to make the beer. The brand is now owned by Heineken and the brewery in Amsterdam is no longer operational.
6. Red wine from the Burgundy region of France and known as burgundy is made predominantly from which grape variety?

Answer: Pinot noir

Red burgundy is made from pinot noir grapes and white burgundy from chardonnay grapes. Cabernet sauvignon is a major constituent of red Bordeaux wines, which the English sometimes call 'claret'. The gamay grape is the main constituent of red wine originating in the Beaujolais region and known as 'beaujolais'. Cabernet franc is a black grape that can be vinified alone to make Chinon wines or blended with other grapes, as in Bordeaux wines.
7. What is the predominant flavour of the dutch liqueur Pisang Ambon?

Answer: Banana

Pisang Ambon is a bright green banana liqueur flavoured with herbs and tropical fruits. It is based on an old Indonesian liqueur, 'pisang' meaning 'banana' in Malay and Indonesian. Ambon is the capital of the Indonesian province of Maluku, which formed part of the Dutch East Indies until independence in 1945.
8. The Tobermory whisky distillery is located on what Scottish island?

Answer: Mull

Scotland is surrounded by isles that are home to whisky distilleries. The isles of Mull, Skye, Arran, Islay and Jura lie off the west coast and Orkney is off the north coast. The Tobermory distillery is famous for its single malt whisky. Mull is the second largest island of the Inner Hebrides, Skye being the largest.
9. Which of the following in NOT an important wine growing area in New Zealand?

Answer: Barossa Valley

Marlborough, Hawke's Bay and Gisborne are all famous New Zealand wine growing regions. It was wineries from the Marlborough region that first put the country on the international wine stage in the 1980s, principally with their outstanding and much acclaimed Sauvignon Blanc, which Oz Clarke described as "arguably the best in the world".

The Barossa Valley is in South Australia and is one of the country's oldest wine producing areas, especially associated with the grape variety of Shiraz, but growing many others as well.
10. A distillery from which country was awarded the coveted 'Best Whisky in the World' prize in 2015?

Answer: Japan

All the named countries produce whisky (or whiskey, in the case of Ireland and Canada), with Scotland being far and away the biggest producer, so it came as something of a surprise and a wake-up call to the industry when a Japanese single malt from the Yamazaki distillery was given the accolade of best whisky in the world in 2015. Whisky expert Jim Murray described it as a drink of "near incredible genius", awarding it 97.5 marks out of 100 in the 2015 World Whisky Bible. Adding insult to injury, it was an English whisky, and not a Scottish one, that was named best European whisky of the year.
Source: Author mazza47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Flyingbustub: 5/10
Jan 24 2023 : Guest 50: 2/10
Jan 24 2023 : Guest 70: 5/10
Jan 23 2023 : Guest 65: 1/10
Jan 19 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 18 2023 : Guest 50: 6/10
Jan 16 2023 : Guest 142: 5/10
Jan 16 2023 : Guest 76: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 24: 4/10

Related Quizzes
This quiz is part of series A Potpourri of Mazza's Quizzes 4:

Another eclectic mixture across various categories.

  1. 9 for 10 - Greek Myth Easier
  2. Black Days in History Average
  3. From One Synonym of 'Magical' to Another Average
  4. Down the Hatch Average
  5. Is It Right or Is It Wrong? Average

Also part of quiz list
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us