FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about IlluminatiThe Game of Conspiracy Deluxe Edition
Quiz about IlluminatiThe Game of Conspiracy Deluxe Edition

Illuminati:The Game of Conspiracy (Deluxe Edition) Quiz


What's REALLY going on? All questions are about the Deluxe Edition (the one with the full-color cards and a copyright of 1999 or later).

A multiple-choice quiz by Czolgolz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Card Games

Author
Czolgolz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,633
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
210
- -
Question 1 of 10
1. To win at Illuminati, you must either control a certain number of groups, or achieve your Illuminati's special goal. Which Illuminati's special goal is a secret? Hint


Question 2 of 10
2. The Bermuda Triangle's special goal is to control at least one group of each of the ten alignments. Which group would be the best for Bermuda to control, due to its large number of alignments? Hint


Question 3 of 10
3. Which alignment has no opposite alignment? Hint


Question 4 of 10
4. Each group has an income, measured in Megabucks. While some groups have no income, which is the only group with a negative income? Hint


Question 5 of 10
5. Some groups, like the Republicans or the KGB are well known. Others, like the S.M.O.F. are somewhat obscure. Who or what are the SMOF? Hint


Question 6 of 10
6. Which kind of group cannot be destroyed by a normal attack? Hint


Question 7 of 10
7. The rules of Illuminati flat out state that cheating is perfectly acceptable, with three exceptions. Which of these is NOT one of the 'forbidden' forms of cheating? Hint


Question 8 of 10
8. Each Illuminati has a special power. Which Illuminati turns over two cards at the beginning of each turn? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is NOT an expansion pack for Illuminati? Hint


Question 10 of 10
10. If a player takes no action on their turn, what small bonus do they get? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : Linda_Arizona: 5/10
May 11 2024 : stephedm: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To win at Illuminati, you must either control a certain number of groups, or achieve your Illuminati's special goal. Which Illuminati's special goal is a secret?

Answer: The UFOs

At the beginning of the game, the UFOs choose a goal of any other Illuminati (including any not in play) and write it on a piece of paper. They do not need to reveal their goal until they win, leaving the other players guessing.
2. The Bermuda Triangle's special goal is to control at least one group of each of the ten alignments. Which group would be the best for Bermuda to control, due to its large number of alignments?

Answer: The Semi-Conscious Liberation Army

The Semi-Conscious Liberation Army (a parody of the Symbionese Liberation Army) has five alignments (Criminal, Violent, Liberal, Weird, and Communist), allowing Bermuda to get halfway to victory with one group. The Orbital Mind Control Lasers, which can change or add any alignment, is also a desirable prize.
3. Which alignment has no opposite alignment?

Answer: Criminal

Each alignment has an opposite (Liberal vs. Conservative, for instance). Opposite alignments hurt when trying to conquer a group and help when trying to destroy them (and vice versa). Criminal groups have no opposite alignment. Fanatic groups are opposite other fanatic groups.
4. Each group has an income, measured in Megabucks. While some groups have no income, which is the only group with a negative income?

Answer: The Post Office

As in real life, the Post Office loses money, costing the controlling Illuminati one Megabuck a turn. Another group with a unique income is the IRS, which collects its income from the other players.
5. Some groups, like the Republicans or the KGB are well known. Others, like the S.M.O.F. are somewhat obscure. Who or what are the SMOF?

Answer: Secret Masters of Fandom

The Secret Masters of Fandom. They get special bonuses for controlling the Trekkie and Science Fiction Fans groups.
6. Which kind of group cannot be destroyed by a normal attack?

Answer: A group with no Power

In an attack to destroy (as opposed to an attack to control), it is power minus power. However, if a group has no power, it cannot be destroyed, except by the special 'Whispering Campaign' card. The same factors that make a group too diffuse to organize, make them difficult to eliminate.
7. The rules of Illuminati flat out state that cheating is perfectly acceptable, with three exceptions. Which of these is NOT one of the 'forbidden' forms of cheating?

Answer: Stacking the deck

Stacking the deck, misreading the dice, stealing from the bank, lying about your power and resistance, and screwing around when someone leaves the table are not only acceptable, but suggested. The three forbidden cheats, however, would unbalance the game too much.
8. Each Illuminati has a special power. Which Illuminati turns over two cards at the beginning of each turn?

Answer: The Network

The Network is made up of super powerful computer programmers (or possibly the computers themselves). They turn over two cards each turn, all other groups turn over only one.
9. Which of these is NOT an expansion pack for Illuminati?

Answer: The Awful Tooth

Y2K adds two new Illuminati: Shangri-La and the Church of the SubGenius. BFD adds artifacts, unholy relics that give power to the player's Illuminati, often at a price. The MAD expansion pack includes New World Order cards, which affect all players.

The real-life Church of the SubGenius has also released its own Illuminati card game, in association with Steve Jackson.
10. If a player takes no action on their turn, what small bonus do they get?

Answer: Five lousy Megabucks

By skipping your turn (other than collecting income and drawing a card), the player gets five extra Megabucks. Not much, but an okay bonus if there's nothing you really want to do.
Source: Author Czolgolz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us