FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The wonderful game of Pitch
Quiz about The wonderful game of Pitch

The wonderful game of Pitch Trivia Quiz


I will give basic questions about the game of pitch. All you have to do is answer. Very simple

A multiple-choice quiz by spazzizkrazzy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Card Games

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,746
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
426
Last 3 plays: Guest 108 (6/10), Guest 76 (9/10), Guest 98 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many players is standard in a game of Pitch? Hint


Question 2 of 10
2. You can win the game when your team scores how many points?

Answer: (Numerical form only)
Question 3 of 10
3. The dealer can call four over an opponent?


Question 4 of 10
4. What are the four basic points in Pitch? Hint


Question 5 of 10
5. If spades are called for trump and the cards fall like this for the hand. Ace of Clubs, two of Hearts, four of Clubs, Jack of Spades, who wins the hand? Hint


Question 6 of 10
6. In standard pitch, each player is dealt six cards.


Question 7 of 10
7. Is it possible to have negative points at the end of a game?


Question 8 of 10
8. At the end of the hand the teams determine how many points they have scored. The team that called Trump in Clubs, called three points. The play has giving the teams these cards: Team A (the team that called trump) has the Ace of Clubs, three of Clubs, fifteen points for game and the Jack of Clubs. Team B has the King of Clubs, two of Clubs, and nineteen points for game. What are the points giving to each team at the end of the hand? (Team A/Team B is how the points are shown) Hint


Question 9 of 10
9. In a standard game of Pitch (not auction pitch), what is the most points you can score? Hint


Question 10 of 10
10. What suit is considered Trump? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : Guest 108: 6/10
May 15 2024 : Guest 76: 9/10
May 14 2024 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many players is standard in a game of Pitch?

Answer: 4

Most Pitch games consist of 4 players, 2 players on each team.
2. You can win the game when your team scores how many points?

Answer: 11

In pitch tournaments once you score 11 pts for the hand you earn a 3 point bouns for winning the hand.
3. The dealer can call four over an opponent?

Answer: True

The dealer has the last call on what to bid. If an opponent calls 4 only the dealer is allowed to call 4 over them.
4. What are the four basic points in Pitch?

Answer: Game, Jack, High, Low

High, Low, Jack, Game are the normal points in Pitch. Some variations allows you to call "Smudge", which is winning all 6 books. High/Low/Jack are self explanatory, the highest and lowest of the Trump suit, as well as the Jack. Game is counted by the face cards, including Aces and 10s. Jack is worth 1, a Queen worth 2, a King are 3, an Ace scores 4, while a 10 scores a whopping 10 points for game.
5. If spades are called for trump and the cards fall like this for the hand. Ace of Clubs, two of Hearts, four of Clubs, Jack of Spades, who wins the hand?

Answer: Jack

Trump will always win. Just as long as it is the highest trump for the trick played.
6. In standard pitch, each player is dealt six cards.

Answer: True

Dealing goes by threes. Three cards at a time to each player, dealing left to right and ending at the dealer.
7. Is it possible to have negative points at the end of a game?

Answer: Yes

If your team gets set enough, you can end the game with negative points. Unfortunately I had that happen to me in league play.
8. At the end of the hand the teams determine how many points they have scored. The team that called Trump in Clubs, called three points. The play has giving the teams these cards: Team A (the team that called trump) has the Ace of Clubs, three of Clubs, fifteen points for game and the Jack of Clubs. Team B has the King of Clubs, two of Clubs, and nineteen points for game. What are the points giving to each team at the end of the hand? (Team A/Team B is how the points are shown)

Answer: -3/2

Team 1 did not receive the points they called for. Because of that they lose 3 points. The points that they got was High/Jack. Team 2 recieved points for Low (2 of clubs) and Game (19-15). They set Team 1 and earned 2 points in the process. Team 1 gets -3 points and Team 2 gets 2 points for their efforts.
9. In a standard game of Pitch (not auction pitch), what is the most points you can score?

Answer: 4

High/Low/Jack/Game are the points you can earn. In auction pitch, a smudge (6 books) bid can gain a player a 5th point.
10. What suit is considered Trump?

Answer: Any

Any suit can be used as trump. It all depends on what the caller wants.
Source: Author spazzizkrazzy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us