FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Heidegger
Quiz about Basic Heidegger

Basic Heidegger... Trivia Quiz


...if there is such a thing. Nota bene: the German word Dasein is literally "Being-there". It is our way of being-always already thrown into the world. All passages from "Being and Time" are translated by Macquarrie and Robinson.

A multiple-choice quiz by gti mug pa. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Philosophy

Author
gti mug pa
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
153,052
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1097
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Heidegger isn't commonly associated with which of the following movements ? Hint


Question 2 of 10
2. To whom did Heidegger dedicate "Being and Time"? Hint


Question 3 of 10
3. In the beginning of "Being and Time" Heidegger mentions a battle concerning Being. According to this passage this battle is fought by whom? Hint


Question 4 of 10
4. According to Heidegger, after the time of Plato and Aristotle, Western philosophy lost sight of what type of questioning? Hint


Question 5 of 10
5. Heidegger writes that there is something that "is itself a definite characteristic of Dasein's Being. Dasein is ontically distinctive in that it is ontological." What is that something? Hint


Question 6 of 10
6. "When Dasein is absorbed in the world of its concern-that is, at the same time, in its Being-with towards Others-it is not itself. Who is it, then, who has taken over Being as everyday Being-with-one-another?" Hint


Question 7 of 10
7. Something "throws Dasein back upon that which it is anxious about-its authentic potentiality-for-Being-in-the-world." This something "individualizes Dasein for its ownmost Being-in-the-world, which as something that understands, projects itself essentially upon possibilities." What is this something? Hint


Question 8 of 10
8. What is "that possibility which is one's ownmost, which is non-relational, and which is not to be outstripped?" Hint


Question 9 of 10
9. When asked why he hadn't addressed ethics, how did Heidegger respond? Hint


Question 10 of 10
10. What did Rudolph Carnap write in "summing up" Heidegger's "Being and Time"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 06 2024 : Guest 213: 3/10
Jan 04 2024 : Guest 137: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Heidegger isn't commonly associated with which of the following movements ?

Answer: Dialectical Materialism

Heidegger was a student of Husserl, repudiated his identification with Existentialism and was a Nazi party member. The question of his affiliation with the party is much debated; for better or for worse, his association with Existentialism is not - quite in spite of his feelings on the matter. Finally, Heidegger did credit Marx for recognizing the place of alienation in history; he could never accept Marx's materialism. Nonetheless some of his students were Marxists, notably, Herbert Marcuse and Jean-Paul Sartre (although Sartre was never really his proper student).
2. To whom did Heidegger dedicate "Being and Time"?

Answer: Edmund Husserl

Husserl was Heidegger's mentor.
3. In the beginning of "Being and Time" Heidegger mentions a battle concerning Being. According to this passage this battle is fought by whom?

Answer: giants

The "giants" are probably Heraclitus and Parmenides.
4. According to Heidegger, after the time of Plato and Aristotle, Western philosophy lost sight of what type of questioning?

Answer: Questioning concerning Being

His project is to revive this question, thus his project is "fundamental ontology".
5. Heidegger writes that there is something that "is itself a definite characteristic of Dasein's Being. Dasein is ontically distinctive in that it is ontological." What is that something?

Answer: Understanding of Being

"The question of Being, the striving for an understanding of Being, is the basic determinant of [human] existence." As for Being-present-at-hand and readiness-to-hand, they are the manners in which entities are disclosed - as entities, i.e. in terms of their thingness or their ontic facticity, and as equipment or tools disclosed in concernfulness, i.e. with respect to a given project.

The concept of Being-for-itself is not Heidegger's but Sartre's, from "Being and Nothingness".
6. "When Dasein is absorbed in the world of its concern-that is, at the same time, in its Being-with towards Others-it is not itself. Who is it, then, who has taken over Being as everyday Being-with-one-another?"

Answer: The they

"Thus the particular Dasein in its everydayness is disburdened by the 'they'.... The Self of everyday Dasein is the they-self, which we distinguish from the authentic Self-that is, from the Self which has been taken hold of in its own way."
7. Something "throws Dasein back upon that which it is anxious about-its authentic potentiality-for-Being-in-the-world." This something "individualizes Dasein for its ownmost Being-in-the-world, which as something that understands, projects itself essentially upon possibilities." What is this something?

Answer: Anxiety

"Anxiety makes manifest in Dasein its Being towards its ownmost potentiality-for-Being." Falling, or inauthenticity, is a natural part of everydayness, but in anxiety inauthenticity qua inauthenticity becomes apparent. Thus anxiety reveals the possibility of authentic Being.
8. What is "that possibility which is one's ownmost, which is non-relational, and which is not to be outstripped?"

Answer: Death

"With death, Dasein stands before itself in its ownmost potentiality-for-Being." This is not (necessarily) as morbid as it sounds (although Adorno would beg to differ).
9. When asked why he hadn't addressed ethics, how did Heidegger respond?

Answer: "In reality ontology and ethics are one."

"In the clear night of the nothing of anxiety the original openness of beings as such arises: that they are beings - and not nothing." In his brief volume on "Being and Time", Jonathan Rée suggests, parenthetically, that, "People are sometimes praised for being 'generous with their time'; and perhaps there is no other kind of generosity: the idea of generosity would not make much sense if we were never going to die."
10. What did Rudolph Carnap write in "summing up" Heidegger's "Being and Time"?

Answer: "A ham sandwich is better than God"

Carnap wrote "The argument of 'Being and Time' can be summed up in three lines: a ham sandwich is better than nothing; nothing is better than God; therefore, a ham sandwich is better than God." But then Carnap did not prove it. The other lines are from Bertrand Russell.
Source: Author gti mug pa

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us