FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fortune Telling Words
Quiz about Fortune Telling Words

Fortune Telling Words Trivia Quiz


This quiz deals with words that have to do with methods of fortune telling. Some are familiar methods, but there are also some obscure ones. All these words end with 'mancy'.

A multiple-choice quiz by nerthus. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words
  8. »
  9. Difficult Words Within Words

Author
nerthus
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
35,052
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1294
- -
Question 1 of 10
1. Xenomancy is fortunetelling by studying what? Hint


Question 2 of 10
2. The Chinese practice of 'Feng Shui' would be known by which of the following terms? Hint


Question 3 of 10
3. Fortunetelling with water was formerly known by which of these names? Hint


Question 4 of 10
4. Xylomancy is the art of fortunetelling with what objects? Hint


Question 5 of 10
5. When one gets his or her fortune told by rhabdomancy, what is the instrument used? Hint


Question 6 of 10
6. Fortunetelling by reading weights is called what? Hint


Question 7 of 10
7. The art of telling fortunes by throwing dice is called what?

Answer: (One Word - shape of dice+mancy)
Question 8 of 10
8. Margaritomancy is fortunetelling using? Hint


Question 9 of 10
9. In necromancy, fortune is told by summoning which of these? Hint


Question 10 of 10
10. What is fortune telling by reading stars called?

Answer: (One Word -starts with 'A')

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Xenomancy is fortunetelling by studying what?

Answer: the first stranger that approaches

2. The Chinese practice of 'Feng Shui' would be known by which of the following terms?

Answer: geomancy

The word 'geomancy' was used to refer to an ancient form of divination, in which handfuls of soil were scattered on the ground, or markings were made in the earth, which were later read by a 'seer'. Since the 19th century however, geomancy has become almost synonymous with 'feng shui'. (Austromancy refers to fortunetelling using winds, while belomancy refers to arrows, and graptomancy refers to handwriting.)
3. Fortunetelling with water was formerly known by which of these names?

Answer: ydromancy

Ydromancy is from Middle English, now we'd call it hydromancy. Gyromancy refers to the dizzying art of telling fortunes by walking round and round in a circle , and then 'reading' the place of collapse. Halomancy deals with salt, while hieromancy is interpreting objects offered in sacrifice.
4. Xylomancy is the art of fortunetelling with what objects?

Answer: pieces of wood

5. When one gets his or her fortune told by rhabdomancy, what is the instrument used?

Answer: rods

'Rhabdos' means magic wand. Sometimes straws are also used.
6. Fortunetelling by reading weights is called what?

Answer: zygomancy

Spodomancy is fortunetelling by ashes; urimancy is fortunetelling with urine while sycomancy uses figs
7. The art of telling fortunes by throwing dice is called what?

Answer: cubomancy

8. Margaritomancy is fortunetelling using?

Answer: pearls

In margaritomancy, a pearl is covered with a vase and placed by a fire. When the correct answer is given, the pearl would supposedly bound up and pierce the bottom of vase.
9. In necromancy, fortune is told by summoning which of these?

Answer: the dead

10. What is fortune telling by reading stars called?

Answer: astromancy

Source: Author nerthus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us