Quiz about Literary Terms
Quiz about Literary Terms

Literary Terms Trivia Quiz


A collection of figures of speech, and literary terms.

A multiple-choice quiz by Tybalt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Grammatical and Lexical Items

Author
Tybalt
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,068
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4104
Last 3 plays: Guest 103 (7/10), Guest 49 (8/10), Guest 190 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which is an example of onomatopoeia? Hint

pop
walk
go
now

2. Which is an example of hyperbole? Hint

whispering trees
she is as big as a house
love is a rose
like sparkling stars

3. Which is an example of a metaphor? Hint

life is a dream
crybaby morons
life is like a box of chocolates
Shannon shook the sugar

4. Which is an example of a simile? Hint

life is like a box of chocolates
whispering trees
life is a dream
Shannon shook the sugar

5. Which is an example of alliteration? Hint

whispering trees
I like pie
Shannon shook the sugar
blue penguin

6. Which is an example of assonance? Hint

whispering trees
Shannon shook the sugar
I like pie
blue penguin

7. Which is an example of personification? Hint

shaking leaves
whispering trees
blue penguin
love is a rose

8. Which is an example of a foil? Hint

Shakespeare and Romeo
Tom and Jerry
red and orange
table and chairs

9. Which is a mood someone might be in if they are accused of being 'mean'? Hint

grouchy
sad
happy
generous

10. Is 'Bad As I Wanna Be' by Dennis Rodman an autobiography or a biography?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is an example of onomatopoeia?

Answer: pop

The term onomatopoeia refers to words whose sound imitates what they are describing.
2. Which is an example of hyperbole?

Answer: she is as big as a house

This is a hyperbole because it greatly exaggerates her size. It is also a simile, because it is a comparison using the word 'as'.
3. Which is an example of a metaphor?

Answer: life is a dream

A metaphor describes one thing by saying that it is another - suggesting that the two share important qualities.
4. Which is an example of a simile?

Answer: life is like a box of chocolates

A simile compares two different objects or ideas by saying that one is like the other, emphasising the features that are similar.
5. Which is an example of alliteration?

Answer: Shannon shook the sugar

Alliteration is a figure of speech in which the selected words share their first sound.
6. Which is an example of assonance?

Answer: I like pie

Assonance is a figure of speech in which the selected words use the same vowel sound.
7. Which is an example of personification?

Answer: whispering trees

Personification is a figure of speech in which human attributes are ascribed to non-human, usually inanimate, objects.
8. Which is an example of a foil?

Answer: Tom and Jerry

A foil is the partner of a character, who provides the springboard for interaction which leads to some action.
9. Which is a mood someone might be in if they are accused of being 'mean'?

Answer: grouchy

Someone who is mean may be stingy and ungenerous, or they may be acting vindictively or with an ill humor.
10. Is 'Bad As I Wanna Be' by Dennis Rodman an autobiography or a biography?

Answer: autobiography

Since it is written by the person who is the subject of the book, it is an autobiography. A biography is written by someone else.
Source: Author Tybalt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 08 2022 : Guest 103: 7/10
Dec 06 2022 : Guest 49: 8/10
Dec 02 2022 : Guest 190: 7/10
Dec 01 2022 : stevroll: 6/10
Nov 26 2022 : Guest 103: 9/10
Nov 24 2022 : bgjd: 9/10
Oct 28 2022 : ptc123: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Pick a Word! Very Easy
2. Know Your Plurals Average
3. Me, Myself, and I Average
4. Grammar Challenge Average
5. Literary Signs and Symbols Average
6. Apostrophes Easier
7. Grammar Basics Average
8. Parts of (Hilarious) Speech Easier
9. Medically Speaking Average
10. Grammar and the Land of Oz Average
11. Anatomy of a Sentence Easier
12. Literary Terms For Book Worms Easier

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us