Quiz about Caldecott Award
Quiz about Caldecott Award

Caldecott Award Trivia Quiz


The first part is about the Caldecott Award itself. The second part is about specific winners.

A multiple-choice quiz by swede. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Specific Subjects & Themes
  8. »
  9. Award Winners

Author
swede
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
101,968
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
322
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was the first Caldecott Award given out? Hint

1935
1927
1938
1923

2. Who designed the Caldecott Award Medal? Hint

Georges Rouchambaud
Michel Deveraux
Marcel Marcheon
Rene Paul Chambellan

3. Who receives the award? Hint

The publisher
The printer
The author
The illustrator

4. Each year the committee that selects the medal winner can designate other books as being worthy of attention. What are these books currently called? Hint

Honor Books
Books of Distinction
Runners-up
Great Books

5. Two children find a game in the park. When they play it, weird things start to happen. What book is it? Hint

Jumanji
The Big Snow
One Fine Day
Finders Keepers

6. This book takes place during the Los Angeles Riots. It is about a young boy and his cat and what happened to them during the riots. What book is it? Hint

Smoky Night
Tuesday
Black and White
Shadow

7. This book is about a little girl who is the daughter of a fisherman. She likes to make up stories. Her best friend, Thomas, believes her stories and it almost leads to disaster. What book is it? Hint

Sam, Bangs and Moonshine
Many Moons
The Little Island
Arrow to the Sun

8. A young boy is invited to the palace of the King and Queen for tea, for breakfast, for lunch, etc. on different days of the week. He brings a variety of animals with him. At the end of the book he invites the King and Queen to tea with him and all the animals at the zoo. What book is it? Hint

Where the Wild Things Are
Noah's Ark
Always Room for One More
May I Bring a Friend?

9. Frogs cavort and cause mischief in this book that only contains nine words. What book is it? Hint

Shadow
Time of Wonder
One Fine Day
Tuesday

10. Based on a Scottish folksong, this book is about a man who keeps inviting all passersby to come into his house with his wife and ten children and what happens when too many people come in. What book is it? Hint

The Snowy Day
The Little House
One Fine Day
Always Room for One More


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was the first Caldecott Award given out?

Answer: 1938

The Caldecott Award was proposed by Frederic G. Melcher, who was also the originator of the Newbery Award.
2. Who designed the Caldecott Award Medal?

Answer: Rene Paul Chambellan

Rene Paul Chambellan also designed the Newbery Award Medal.
3. Who receives the award?

Answer: The illustrator

The Caldecott Award is for a children's picture book. The illustrations must be an integral part of the story.
4. Each year the committee that selects the medal winner can designate other books as being worthy of attention. What are these books currently called?

Answer: Honor Books

Originally they were called runners-up, but in 1971 the name was changed to Honor Books. At that time all previous runners-up were to be called Honor Books. The Newbery Award also has Honor Books.
5. Two children find a game in the park. When they play it, weird things start to happen. What book is it?

Answer: Jumanji

"Jumanji", written and illustrated by Chris Van Allsburg, won in 1982. The book was made into a movie starring Robin Williams. "One Fine Day" won in 1972, "The Big Snow" in 1949, and "Finders Keepers" in 1952.
6. This book takes place during the Los Angeles Riots. It is about a young boy and his cat and what happened to them during the riots. What book is it?

Answer: Smoky Night

"Smoky Night" was illustrated by David Diaz; Eve Bunting wrote the text of the book. "Smoky Night" won in 1995. "Black and White" won in 1991, "Tuesday" in 1992, and "Shadow" in 1983.
7. This book is about a little girl who is the daughter of a fisherman. She likes to make up stories. Her best friend, Thomas, believes her stories and it almost leads to disaster. What book is it?

Answer: Sam, Bangs and Moonshine

Sam is the little girl, Bangs is her cat, and moonshine is what her father calls her stories. "Sam, Bangs and Moonshine" was written and illustrated by Eveline Ness and it won the award in 1967. "The Little Island" won in 1947, "Many Moons" in 1944, and "Arrow to the Sun" in 1975.
8. A young boy is invited to the palace of the King and Queen for tea, for breakfast, for lunch, etc. on different days of the week. He brings a variety of animals with him. At the end of the book he invites the King and Queen to tea with him and all the animals at the zoo. What book is it?

Answer: May I Bring a Friend?

"May I Bring a Friend" won the Caldecott in 1965. It was illustrated by Beni Montresor and written by Beatrice Schenk de Regniers. "Where the Wild Things Are" won in 1964, "Always Room for One More" in 1966, and "Noah's Ark" in 1978.
9. Frogs cavort and cause mischief in this book that only contains nine words. What book is it?

Answer: Tuesday

"Tuesday", written and illustrated by David Wiesner, won the Caldecott Award in 1992. "Shadow" won in 1983, "One Fine Day" in 1972, and "Time of Wonder" in 1958.
10. Based on a Scottish folksong, this book is about a man who keeps inviting all passersby to come into his house with his wife and ten children and what happens when too many people come in. What book is it?

Answer: Always Room for One More

"Always Room for One More" was illustrated by Nonny Hogrogian and written by Sorche Nic Leodhas. "The Snowy Day" won in 1966, "One Fine Day" in 1972, and "The Little House" in 1943. "One Fine Day" is based on an Armenian folktale and it was also illustrated by Nonny Hogrogian; but this time the folktale was also retold by her as well.
Source: Author swede

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us