FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Holmess Leading Ladies
Quiz about Holmess Leading Ladies

Holmes's Leading Ladies Trivia Quiz


"Woman's heart and mind are insoluble puzzles to the male." -Sherlock Holmes in "The Illustrious Client"

A multiple-choice quiz by Gryphonsong. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
Gryphonsong
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,539
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
882
- -
Question 1 of 10
1. First off, who is THE woman?

Answer: (Think of a certain photograph on Holmes's mantle, and a young king....)
Question 2 of 10
2. Mary Morstan appears in which story? Hint


Question 3 of 10
3. This client's face was "freckled like a plover's egg". Hint


Question 4 of 10
4. Who was "the most long-suffering of women"? Hint


Question 5 of 10
5. Holmes's grandmother was the sister of which French artist? Hint


Question 6 of 10
6. True or false: In "A Case of Identity", Mary Sutherland is courted by and falls in love with her stepfather while he is still married to her mother, not realizing who he is.


Question 7 of 10
7. Jack Stapleton of "The Hound of the Baskervilles" does not want Sir Henry to marry his (Stapleton's) sister Beryl. Why? Hint


Question 8 of 10
8. What is sent to Miss Cushing in "The Cardboard Box"? Hint


Question 9 of 10
9. True or false: Holmes was once engaged to a housemaid.


Question 10 of 10
10. Holmes attends a performance by violinist Wilhemene Norman-Neruda in which story?

Answer: (Norman-Neruda was Austrian, but not, as far as I know, Mormon.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First off, who is THE woman?

Answer: Irene Adler

Please tell me you got this one right. If not, read "A Scandal in Bohemia" immediately, before it's too late.
2. Mary Morstan appears in which story?

Answer: The Sign of the Four

She loses her inheritance of treasure but gains a husband in Watson. A fair exchange? Hmm ...
3. This client's face was "freckled like a plover's egg".

Answer: Violet Hunter

Miss Hunter is unknowingly hired to impersonate Alice Rucastle in "The Copper Beeches". Watson apparently hoped that Holmes would take further interest in her once the case was solved, but, alas, ever the brain without a heart....(Incidentally, Persano was a man.)
4. Who was "the most long-suffering of women"?

Answer: Mrs. Hudson

With noxious fumes from both tobacco and chemical experiments, indoor revolver-practice, visitors from the lowest ranks of society and knives jammed into the mantel, it's a wonder Holmes wasn't evicted.
5. Holmes's grandmother was the sister of which French artist?

Answer: Vernet

Emile Jean Horace Vernet (1789-1863). Vermeer was Dutch, and the other two appeared on the art scene nearly half a century after Vernet.
6. True or false: In "A Case of Identity", Mary Sutherland is courted by and falls in love with her stepfather while he is still married to her mother, not realizing who he is.

Answer: True

I wonder if there was a Victorian equivalent of the "Jerry Springer Show"?
7. Jack Stapleton of "The Hound of the Baskervilles" does not want Sir Henry to marry his (Stapleton's) sister Beryl. Why?

Answer: She is his wife

Another one for Springer. Incidentally, Sir Henry really was a Hoser.
8. What is sent to Miss Cushing in "The Cardboard Box"?

Answer: two ears

One of which belonged to her sister. Yuck.
9. True or false: Holmes was once engaged to a housemaid.

Answer: True

Believe it or not, true. In "The Adventure of Charles Augustus Milverton", Holmes disguises himself as a plumber, infiltrates Milverton's household and, for the sake of gaining information, courts and becomes engaged to Agatha. In typical male fashion, once he has gotten what he wants from her, "Escott" is never heard from again.
10. Holmes attends a performance by violinist Wilhemene Norman-Neruda in which story?

Answer: A Study in Scarlet

"What's that little thing of Chopin's she plays so magnificently: Tra-la-la-lira-lira-lay."
Source: Author Gryphonsong

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us