FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Exploits of Sherlock Holmes
Quiz about The Exploits of Sherlock Holmes

The Exploits of Sherlock Holmes Quiz


A quiz on twelve stories based on some of the "untold cases" mentioned in the Sherlock Holmes canon.

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
tjoebigham
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,233
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
8 / 15
Plays
715
- -
Question 1 of 15
1. One of the two writers of the stories was related to Conan Doyle.


Question 2 of 15
2. When was the book published? Hint


Question 3 of 15
3. The first case concerns a Russian anarchist. Name it. Hint


Question 4 of 15
4. Name the American mystery writer who co-wrote half of the "Exploits". Hint


Question 5 of 15
5. This mystery turns on a pocket watch and chloroform. Hint


Question 6 of 15
6. Here the Great Detective gets embroiled with wax dummies and playing cards. Hint


Question 7 of 15
7. Which title alludes to a man's disappearance? Hint


Question 8 of 15
8. Name the tale with a noblewoman embroiled in scandal and murder. Hint


Question 9 of 15
9. Who was the colonel who apparently went mad and killed himself in a locked room? Hint


Question 10 of 15
10. Which story tells of a family beset by murder? Hint


Question 11 of 15
11. Which jewel was Holmes hired to recover? Hint


Question 12 of 15
12. This case revolves around an Mafia-like Italian crime ring. Hint


Question 13 of 15
13. How many women did Holmes meet in a blackmailing case? Hint


Question 14 of 15
14. Here, Holmes finds canaries and spiders mixed up in multiple murders. Hint


Question 15 of 15
15. Which case involves a guillotine? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the two writers of the stories was related to Conan Doyle.

Answer: True

Adrian Conan Doyle, Sir Arthur's youngest son, followed in his father's footsteps and co-wrote the stories.
2. When was the book published?

Answer: 1952

"The Exploits of Sherlock Holmes" came out 22 years after Conan Doyle's death.
3. The first case concerns a Russian anarchist. Name it.

Answer: The Seven Clocks

Verlov was the anarchist of Joseph Conrad's "The Secret Agent", which Hitchcock filmed as "Sabotage". Holmes' foe put his bombs inside the clocks of the title.
4. Name the American mystery writer who co-wrote half of the "Exploits".

Answer: John Dickson Carr

Carr, who made the locked-room subgenre his own, was born in Uniontown, Pennsylvania. He was a lifelong Holmes devotee. Derleth, best known for his Lovecraftian horror stories, wrote the "Solar Pons" series. Boucher co-wrote many of the 40's Holmes radio plays starring Basil Rathbone. Starrett, a co-founder of the Baker Street Irregulars, wrote "The Private Life of Sherlock Holmes", the definitive study of Holmes. (not to be confused with the Billy Wilder film of the same name...and BTW, Starrett was CANADIAN-born!)
5. This mystery turns on a pocket watch and chloroform.

Answer: The Gold Hunter

A "gold hunter" was the type of pocket watch the story revolved around. It helped Holmes solve this baffling case of chloroform poisoning in Camberwell.
6. Here the Great Detective gets embroiled with wax dummies and playing cards.

Answer: The Wax Gamblers

A gambling scandal concerning playing cards and boxing, and a game of cards played by wax figures! One of Holmes' weirdest cases!
7. Which title alludes to a man's disappearance?

Answer: The Highgate Miracle

In "Thor Bridge", Watson wrote of "Mr. James Phillimore, who, stepping back into his own house to get his umbrella, was never more seen in this world." The story tells of how he came to vanish. Carr penned many such mysterious disappearances in his own tales.
8. Name the tale with a noblewoman embroiled in scandal and murder.

Answer: The Black Baronet

Lady Lavington is up to her lovely eyes in trouble that only the great Holmes can solve.
9. Who was the colonel who apparently went mad and killed himself in a locked room?

Answer: Warburton

In "The Adventure of the Sealed Room", Colonel Warburton has seemingly gone insane and committed suicide, but Holmes soon thinks otherwise. This story turns on the expertise of the great Carr, who practically made the locked-room subgenre his own!
10. Which story tells of a family beset by murder?

Answer: Foulkes Rath

Holmes takes on the case of a noble family stalked by a vengeful killer.
11. Which jewel was Holmes hired to recover?

Answer: The Abbas Ruby

Wilkie Collins wrote of the Moonstone, the Blue Water was created by P.C. Wren in his "Beau Geste" and the Southern Star was in a 60's movie starring George Segal.
12. This case revolves around an Mafia-like Italian crime ring.

Answer: The Dark Angels

Holmes often faced murder rings in his own stories, such as "The Five Orange Pips" and "The Red Circle".
13. How many women did Holmes meet in a blackmailing case?

Answer: Two

The story's name was "The Two Women"; one woman was the blackmailer!
14. Here, Holmes finds canaries and spiders mixed up in multiple murders.

Answer: The Deptford Horror

Spiders are trained for murder here; this story is in the vein of "The Speckled Band" and "The Hound of the Baskervilles".
15. Which case involves a guillotine?

Answer: The Red Widow

"Red Widow" is another name for the guillotine.
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us