FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mistborn Series
Quiz about Mistborn Series

"Mistborn" Series Trivia Quiz


The "Mistborn" series of books by Brandon Sanderson is one of my favorites and I see that there is only one quiz about it so far. Such a shame. WARNING: The questions cover the first trilogy.

A multiple-choice quiz by Ronin_Nexus. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S
  8. »
  9. Brandon Sanderson

Author
Ronin_Nexus
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,554
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
405
Last 3 plays: Guest 73 (7/10), Guest 8 (5/10), Guest 152 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where does the first scene of the first book take place? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the ability to burn metals in your stomach to gain special powers? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of Kelsier's Allomancy teacher? Hint


Question 4 of 10
4. What is the most powerful out of all of the Allomantic metals? Hint


Question 5 of 10
5. How many Allomantic metals exist? Hint


Question 6 of 10
6. According to legend, what must Vin do at the Well of Ascension? Hint


Question 7 of 10
7. What is unique about the Steel Inquisitors? Hint


Question 8 of 10
8. Which Allomantic metal enhances the sense of balance? Hint


Question 9 of 10
9. What makes Sazed believe that he is the true Hero of Ages? Hint


Question 10 of 10
10. How old is the first generation of kandra? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : Guest 73: 7/10
Jun 22 2024 : Guest 8: 5/10
Jun 20 2024 : Guest 152: 8/10
Jun 19 2024 : Guest 136: 4/10
Jun 12 2024 : Guest 159: 9/10
Jun 02 2024 : Guest 85: 6/10
May 31 2024 : Guest 209: 4/10
May 25 2024 : Guest 108: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does the first scene of the first book take place?

Answer: Lord Tresting's plantation.

The book starts with Lord Tresting talking to an obligator overseeing his skaa slaves.
2. What is the name of the ability to burn metals in your stomach to gain special powers?

Answer: Allomancy

Feruchemy is the ability to store attributes (speed, eyesight, etc.) in metals and use them later. Hemalurgy is the art of using metal spikes to steal Allomantic or Feruchemical powers from other people. BioChroma is a power that is not used in "Mistborn", but in "Warbreaker", another book by Brandon Sanderson.
3. What is the name of Kelsier's Allomancy teacher?

Answer: Gemmel

Sazed is the Terris steward that accompanies Kelsier. Mennis is the old man Kelsier talks to in the beginning of the first book. Marsh is Kelsier's older brother.
4. What is the most powerful out of all of the Allomantic metals?

Answer: Atium

Atium allows you to see what someone will do a few seconds before they do it. Steel lets you push on a metal object, sending it flying away from you (if it is lighter than you), or you away from it (if it heavier than you). Aluminum depletes all of your other metals. Duralumin greatly enhances the effect of other metals burned at the same time while simultaneously depleting them. Aluminum and duralumin are paired opposites.
5. How many Allomantic metals exist?

Answer: 16

The sixteen metals are iron, steel, copper, bronze, tin, pewter, zinc, brass, aluminum, duralumin, atium, malatium, gold, electrum, chromium, and nicrosil. At the end of the first book, ten metals are known: eight base metals and two higher metals. During the second and third books, four more are discovered.

At the end of the series, two more are revealed but not named, bringing the total to sixteen.
6. According to legend, what must Vin do at the Well of Ascension?

Answer: Release the power into the world

According to the Terris legends, the Hero of Ages (Vin) must release the power. Doing so actually releases Ruin (who changed the legend for his own purpose).
7. What is unique about the Steel Inquisitors?

Answer: Their creation is very messy

The koloss and kandra also have metal spikes piercing their bodies. The Lord Ruler can also use Allomancy and Feruchemy. Ruin can control anyone with metal piercing their skin. Near the end of the first book, Marsh states that the creation of Inquisitors is messy when asked about it.
8. Which Allomantic metal enhances the sense of balance?

Answer: Pewter

Brass allows you to Soothe (dampen the emotions of other people). Iron allows you to pull on metal objects. Gold allows you to see the person you could have become if you had made different choices in your life. Pewter enhances your physical attributes (strength, speed, endurance, etc.) as well as balance.
9. What makes Sazed believe that he is the true Hero of Ages?

Answer: The metalminds on his arms

The logbook only reveals the Lord Ruler's name. While his Feruchemy allows Sazed to use his metalminds, seeing the metalminds on his arms makes him realize that "the Hero will bear the future of the world on his arms. Not on his shoulders, not in his hands, but on his arms."
10. How old is the first generation of kandra?

Answer: 1000 years

The kandra were first created at the dawn of the Final Empire, 1000 years before series takes place.
Source: Author Ronin_Nexus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us