FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sherlock Holmes Minutiae
Quiz about Sherlock Holmes Minutiae

Sherlock Holmes Minutiae Trivia Quiz


Have you keen enough observation to know the answers to these questions?

A multiple-choice quiz by quiz_girl16. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
quiz_girl16
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,999
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1265
- -
Question 1 of 10
1. How many steps, according to Holmes, are on the way up to his flat? Hint


Question 2 of 10
2. How many times did Watson marry? Hint


Question 3 of 10
3. Who is "the woman"? Hint


Question 4 of 10
4. In how many stories did Holmes say, "Elementary, my dear Watson"? Hint


Question 5 of 10
5. Holmes is a widower.


Question 6 of 10
6. Holmes and Watson found each other through the personals in the newpaper.


Question 7 of 10
7. Where is the "Valley of Fear"? Hint


Question 8 of 10
8. Who gives Holmes the same feeling as when he sees the serpents in the zoo? Hint


Question 9 of 10
9. In "The Red-Headed League", what was the task assigned to members? Hint


Question 10 of 10
10. And finally: Where does Holmes keep his pipe tobacco? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 81: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 89: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many steps, according to Holmes, are on the way up to his flat?

Answer: 17

From "A Scandal in Bohemia". Holmes also remarks that Watson's servant girl is clumsy (she has slit Watson's boot while cleaning it) and that he is back in the medical practice (he sees a bulge from his stethoscope).
2. How many times did Watson marry?

Answer: at least once

Watson has certainly had one, possibly two or three wives over the course of his life. It is implied that he is perhaps a widower to begin with, he then marries Mary Morstan (from "The Sign of Four"), and after she dies, one more Mrs. Watson is mentioned! This is a long standing mystery, which most Sherlockians have puzzled about, but, hey, it makes good trivia.
3. Who is "the woman"?

Answer: Irene Adler

Watson married Mary Morstan. Annie Harrison is from "The Naval Treaty". All I can say about Agatha is, why? Why?! How heartless is that, to get engaged for the purpose of gathering information, then dump the girl when you're through?
4. In how many stories did Holmes say, "Elementary, my dear Watson"?

Answer: 0

He never said this! He did say "Elementary," and he did call Watson "My dear Watson," but never together.
5. Holmes is a widower.

Answer: False

Holmes never married, and therefore can't be a widower.
6. Holmes and Watson found each other through the personals in the newpaper.

Answer: False

Watson's old comrade actually brought them together.
7. Where is the "Valley of Fear"?

Answer: United States

The "Valley of Fear" was actually Vermissa Valley in the American west.
8. Who gives Holmes the same feeling as when he sees the serpents in the zoo?

Answer: Charles Augustus Milverton

Charles Augustus Milverton...the slimy blackmailer...ick.
9. In "The Red-Headed League", what was the task assigned to members?

Answer: copying the Encyclopedia Britannica

This pointless task was only assigned to keep the guy away from his shop long enough for some illegal activity to be perpetrated.
10. And finally: Where does Holmes keep his pipe tobacco?

Answer: Persian slipper

Holmes keeps his pipe tobacco in a Persian slipper, which he apparently keeps in the woodbox. Go figure.
Source: Author quiz_girl16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us