Quiz about The Strange World of Jonathan Strange
Quiz about The Strange World of Jonathan Strange

The Strange World of Jonathan Strange Quiz


A quiz on Susanna Clarke's book "Jonathan Strange and Mr Norrell", a tale of war, magicians and fairies.

A multiple-choice quiz by vestybesty. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. C

Author
vestybesty
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
233,726
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
206
Last 3 plays: Guest 68 (9/10), Guest 194 (7/10), Guest 176 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the first name of the eponymous Mr Norrell? Hint

Gilbert
Benjamin
Arthur
Jeremy

2. Which of these characters is NOT enchanted by the Gentleman with the thistle-down hair? Hint

Lady Pole
Stephen Black
Arabella Strange
Jonathan Segundus

3. Vinculus has blue marks on his skin which turn out to be the contents of a book belonging to whom? Hint

Thomas Lanchester
Robert Findhelm
Lord Portishead
John Childermass

4. What is the name of Mr Norrell's London residence? Hint

Hanover-square
Bloomsbury-square
Soho-square
Cavendish-square

5. What did the Gentleman with the thistledown hair take from Lady Pole to show his claim on her? Hint

Her wedding ring
One of her little fingers
A necklace
A lock of her hair

6. How did Strange use his magic to help Wellington defeat the Spanish? Hint

He made giant hands from mud which pulled the enemy from their horses
He constructed ships from rain
He stole their canons
He built robust roads for the army to march on

7. What was the name of the book published by Jonathan Strange? Hint

The History and Practice of English Magic
The Extraordinary Revival of English Magic
Revelation of 36 Other Worlds
Prescriptions and Descriptions

8. How did Jonathan Strange's mother die? Hint

She froze to death
She died of a fever following childbirth
She caught a chill after taking a walk in the hills
She was murdered by her husband

9. What title did Wellington bestow on Strange? Hint

Magician-in-Reserve
Magician-in-Chief
Magician-in-Ordinary
Magician-in-Command

10. Which poet befriended Strange in Venice? Hint

Coleridge
Shelley
Byron
Tennyson


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the first name of the eponymous Mr Norrell?

Answer: Gilbert

Mr Norrell is rarely referred to by his first name and then only in dialogue.
2. Which of these characters is NOT enchanted by the Gentleman with the thistle-down hair?

Answer: Jonathan Segundus

Jonathan Segundus, a magician himself, is charged with looking after Lady Pole towards the end of the enchantment at Starecross Hall.
3. Vinculus has blue marks on his skin which turn out to be the contents of a book belonging to whom?

Answer: Robert Findhelm

The book was "The Book of Magic" by the Raven King and was thought to be lost after being eaten by Vinculus's father.
4. What is the name of Mr Norrell's London residence?

Answer: Hanover-square

Mr Norrell's residence at the start of the book was Hurtfew Abbey in Yorkshire. He moved to London to further the cause of English Magic but many of his most prized books remained at Hurtfew.
5. What did the Gentleman with the thistledown hair take from Lady Pole to show his claim on her?

Answer: One of her little fingers

Lady Pole's enchantment was released when her finger was restored to her hand. The Gentleman also bargained with Norrell for half her life.
6. How did Strange use his magic to help Wellington defeat the Spanish?

Answer: He built robust roads for the army to march on

Strange's assistance was originally spurned by Wellington. Only once Strange had spent time with Wellington's men did he understand what the men desired most.
7. What was the name of the book published by Jonathan Strange?

Answer: The History and Practice of English Magic

Norrell cast a spell which made all copies of the book, bar two, disappear. Strange, meantime, had retreated to Venice.
8. How did Jonathan Strange's mother die?

Answer: She caught a chill after taking a walk in the hills

Jonathan Strange's wife Arabella was also to suffer a similar fate. Jonathan's father froze to death after leaving his windows open all night in a bid to punish his manservant, Jeremy Johns.
9. What title did Wellington bestow on Strange?

Answer: Magician-in-Ordinary

Norrell was also appointed Magician-in-Ordinary but to the admiralty.
10. Which poet befriended Strange in Venice?

Answer: Byron

Initially Strange did not approve of Byron's rakish reputation but the two eventually became billiard-playing friends.
Source: Author vestybesty

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 68: 9/10
Jan 22 2023 : Guest 194: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 176: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 209: 7/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us