FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1962 in Films
Quiz about 1962 in Films

1962 in Films Trivia Quiz


These questions are about movies that were released in 1962 (much like the author).

A multiple-choice quiz by Robert907. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies by Year
  8. »
  9. 1960s Movies

Author
Robert907
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,728
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1234
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (9/10), Guest 63 (9/10), Guest 207 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Peter O'Toole plays a British Army Lieutenant who defies orders to lead a guerilla war in the Middle East, in which movie that won the Best Picture Oscar for 1962? Hint


Question 2 of 10
2. Anne Bancroft won the 1962 Best Actress Oscar for playing Anne Sullivan, a former student, who is sent to tutor a young Helen Keller in which movie? Hint


Question 3 of 10
3. John Wayne plays Tom Doniphon, the only man in the town of Shinbone brave enough to stand up to a local bully. Who co-starred as Ransom Stoddard in the 1962 John Ford Western "The Man Who Shot Liberty Valance"? Hint


Question 4 of 10
4. In which 1962 psychological thriller do Bette Davis and Joan Crawford play sisters, one a former child star and the other a once respected adult actress, who live together in a decaying Hollywood mansion? Hint


Question 5 of 10
5. Elvis Presley plays a penniless Hawaiian fisherman alongside Stella Stevens in which 1962 film? Hint


Question 6 of 10
6. Rosalind Russell plays a domineering mother trying to make her daughter Natalie Wood a vaudeville star, in which 1962 Mervyn Leroy directed film? Hint


Question 7 of 10
7. In which 1962 film, based on a 1957 Broadway musical and co-starring Robert Preston, does Shirley Jones played Marian? Hint


Question 8 of 10
8. In which 1962 suspense thriller does Frank Sinatra play a US Army major who nominates one of his men for the Medal of Honor but begins to suspect that there is more to the story? Angela Lansbury appears as the soldier's ambitious mother. Hint


Question 9 of 10
9. Jack Lemmon plays a public relations man and Lee Remick is his wife in which movie, dealing with the problem of alcoholism? Hint


Question 10 of 10
10. 1962 saw the remake of the Rodgers and Hammerstein musical "State Fair" starring Pat Boone. Based on the 1933 and 1945 films, the story follows the Frakes family as they prepare for their annual trip to the state fair. What singer, most famous for the song "Mack the Knife", was Boone's co-star in the film? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Guest 99: 9/10
Jul 19 2024 : Guest 63: 9/10
Jul 18 2024 : Guest 207: 9/10
Jul 16 2024 : Guest 175: 7/10
Jul 09 2024 : Guest 12: 9/10
Jul 07 2024 : Guest 172: 10/10
Jun 26 2024 : Guest 76: 10/10
Jun 23 2024 : daisygirl20: 8/10
Jun 23 2024 : Hayes1953: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Peter O'Toole plays a British Army Lieutenant who defies orders to lead a guerilla war in the Middle East, in which movie that won the Best Picture Oscar for 1962?

Answer: Lawrence of Arabia

Directed by David Lean, "Lawrence of Arabia" tells the story of T.E. Lawrence and his adventures in the Middle East during World War I. Although O'Toole's performance was masterful, he lost the Best Actor Oscar to Gregory Peck for "To Kill a Mockingbird".
2. Anne Bancroft won the 1962 Best Actress Oscar for playing Anne Sullivan, a former student, who is sent to tutor a young Helen Keller in which movie?

Answer: The Miracle Worker

The movie tells the story of Helen Keller, blind and deaf since childhood, and her relationship with her tutor Anne Sullivan, played by Bancroft. Patty Duke won the Best Supporting Actress Oscar for playing Helen Keller.
3. John Wayne plays Tom Doniphon, the only man in the town of Shinbone brave enough to stand up to a local bully. Who co-starred as Ransom Stoddard in the 1962 John Ford Western "The Man Who Shot Liberty Valance"?

Answer: Jimmy Stewart

U.S. Senator Jimmy Stewart thinks back to his early days in the American West and his rivalry with the famous outlaw Liberty Valance, played by Lee Marvin. John Wayne plays Stewart's rival for the affections of Vera Miles who, despite this fact, does his best to keep Stewart from being killed by Valance.
4. In which 1962 psychological thriller do Bette Davis and Joan Crawford play sisters, one a former child star and the other a once respected adult actress, who live together in a decaying Hollywood mansion?

Answer: Whatever Happened to Baby Jane?

This is a truly chilling tale of a former child star (Davis) and her torment of her sister (Crawford). Davis was nominated for the Best Actress Oscar but lost to Anne Bancroft. Davis' Jane is regarded as one of the Best Villains in movie history.
5. Elvis Presley plays a penniless Hawaiian fisherman alongside Stella Stevens in which 1962 film?

Answer: Girls! Girls! Girls!

Penniless Presley tries to figure out how to buy a fishing boat while dealing with a love triangle with club singer Stevens and good girl Laurel Goodwin. The song "Return to Sender" is featured in the movie. "Blue Hawaii" was released in 1961 and co-starred Joan Blackman and Angela Lansbury.
6. Rosalind Russell plays a domineering mother trying to make her daughter Natalie Wood a vaudeville star, in which 1962 Mervyn Leroy directed film?

Answer: Gypsy

Adapted from Gypsy Rose Lee's memoir, "Gypsy" tells the story of the domineering Rose Hovick who will stop at nothing to make sure her daughters star in vaudeville. Younger daughter Louise, played by Natalie Wood, eventually becomes Gypsy Rose Lee.
7. In which 1962 film, based on a 1957 Broadway musical and co-starring Robert Preston, does Shirley Jones played Marian?

Answer: The Music Man

Con artist Harold Hill (Robert Preston) arrives in Iowa intending to swindle the town in a marching band scheme. Hill complicates his plans by falling in love with Marian the Librarian (Jones).
8. In which 1962 suspense thriller does Frank Sinatra play a US Army major who nominates one of his men for the Medal of Honor but begins to suspect that there is more to the story? Angela Lansbury appears as the soldier's ambitious mother.

Answer: The Manchurian Candidate

Sinatra is a U.S Army major who nominates Staff Sergeant Shaw (Laurence Harvey)for the Medal of Honor during the Korean War. Lansbury is Shaw's mother who has major political aspirations for her son. Problems arise when Sinatra's character begins to believe Shaw is a brainwashed agent for the Chinese Communists.

Although playing the mother of Shaw, Lansbury was only three years older than Harvey.
9. Jack Lemmon plays a public relations man and Lee Remick is his wife in which movie, dealing with the problem of alcoholism?

Answer: Days of Wine and Roses

Lemmon and Remick progress from social drinkers into the realm of problem drinking. With help from AA, Lemmon gives up drinking but Remick's decision not to complicates the plot. Lemmon was nominated for a Best Actor Oscar but lost to Gregory Peck for "To Kill a Mockingbird"
10. 1962 saw the remake of the Rodgers and Hammerstein musical "State Fair" starring Pat Boone. Based on the 1933 and 1945 films, the story follows the Frakes family as they prepare for their annual trip to the state fair. What singer, most famous for the song "Mack the Knife", was Boone's co-star in the film?

Answer: Bobby Darin

The 1962 version moved the State Fair from Iowa to Texas and featured new songs from Richard Rodgers. Ann-Margret, Tom Ewell and Alice Faye also star. The movie, however, was not a success. The 2004 film "Beyond the Sea" was based on Bobby Darin's life.
Source: Author Robert907

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us