FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Man Who Shot Liberty Valance The Quizzes, Trivia and Puzzles
Man Who Shot Liberty Valance The Quizzes, Trivia

The Man Who Shot Liberty Valance Trivia

The Man Who Shot Liberty Valance Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P

Fun Trivia
4 quizzes and 40 trivia questions.
1.
  Who Shot Liberty Valance?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Since its release in 1962, "The Man Who Shot Liberty Valance" has topped my list of favorites. Even the song failed to reveal the real answer. If you have seen it, hopefully you will enjoy this quiz.
Easier, 10 Qns, tin-lizzie, Apr 26 05
Easier
tin-lizzie
2133 plays
2.
  Who Shot Liberty Valance? - IV   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
One more chance to try some questions on my favorite John Wayne movie, "The Man Who Shot Liberty Valance". Just give it a "shot" and good luck.
Average, 10 Qns, tin-lizzie, May 05 05
Average
tin-lizzie
1215 plays
3.
  Who Shot Liberty Valance? - II   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This one is for you John Wayne fans. My first was mainly on characters, but now we can get into some details. Please try it and enjoy!
Average, 10 Qns, tin-lizzie, Apr 26 05
Average
tin-lizzie
1431 plays
4.
  Who Shot Liberty Valance? - III   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's another quiz on my favorite John Wayne movie "The Man Who Shot Liberty Valance". I hope all of you fans have fun with it.
Average, 10 Qns, tin-lizzie, Nov 07 07
Average
tin-lizzie
1111 plays
trivia question Quick Question
When Valance barges into the elections in Shinbone, where does he say he lives that gives him the right to be there?

From Quiz "Who Shot Liberty Valance? - III"





The Man Who Shot Liberty Valance Trivia Questions

1. When Ranse and Hallie arrive at the undertaker's, who is already inside to pay respects to Tom Doniphon?

From Quiz
Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: Pompey

Pompey, Tom's loyal friend right up to the end, is sitting there alone. Before they leave, Ranse tells him they'll be in touch, and slips him some cash for "po'k chop money".

2. Who wires Ranse and Hallie Stoddard about the death of Tom Doniphon, and meets them at the train in Shinbone?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: Link Appleyard

No one else in town knows the Senator and his wife are coming. Apparently Link did not choose to tell anyone. Ranse says Link's wire caught them in St. Louis, but he does not mention why they were that far west already.

3. Link Appleyard picks up Senator Ransom and Hallie Stoddard at the train for Tom Doniphon's funeral. Where does he take Hallie to see the cactus flowers in bloom?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: Tom's old house

They both seem hesitant to bring up that particular location, although Hallie always loved the cactus flowers. Years before, Hallie had been Tom's girlfriend. He had brought her a cactus rose for her garden. His house would have been hers too, if Ranse had not come to Shinbone to live. Link suggests they could head out to the desert (which was where Tom lived), to see the flowers and Hallie agrees.

4. John Wayne played which character?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: Tom Doniphon

In true John Wayne fashion, Tom Doniphon tried his best to defend the underdog as only he could - with the use of a gun.

5. When Ranse agrees to teach Hallie to read and write, who does he say can be his second student?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: Nora

Ranse holds his class in a spare room of the newspaper office. It opens successfully, with both adults and children attending. With the news of Valance's intended violence at the upcoming elections however, Ranse cancels the school's classes.

6. Ranse agrees to an interview with a young Shinbone Star reporter because Dutton Peabody had once done what?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: fired him

Ranse remarks that the only reason he will do the interview is because Dutton Peabody - founder, publisher, and editor-in-chief of the Star - had once fired him. The circumstances surrounding his statement are not shown in the movie.

7. What name does Tom Doniphon call Ranse in the movie?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: Pilgrim

Although no reason is given in the movie, it seems to Tom that Ranse is a pilgrim, an unprepared newcomer in a totally foreign land.

8. Who played the character of Ransom Stoddard?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: James Stewart

James Stewart portrayed a young lawyer in the West, who had hopes of starting his own law practice. Unlike Wayne, he was no match for anyone with a gun.

9. What causes the standoff between Tom and Valance in Peter's Place?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: Tom's steak on the floor

Valance trips Ranse as he brings the dinner order. Tom tells Valance that it is his steak which lands on the floor. He insists that Valance pick it up. Ranse can't believe they're ready to shoot or kill each other over one steak, and picks it up himself.

10. When Ranse is brought into town after the the stage robbery, what does Nora put in the coffee she gives him?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: Swedish brandy

Because of his injuries from the beating with Liberty Valance's whip, Nora says drinking this will make him feel better. Tom says it's not mannerly out west to let a man to drink alone, but Hallie takes the bottle away from him.

11. When they go to the undertaker's to pay their respects to Tom, who tells the undertaker to put Tom's boots, gunbelt and spurs on him?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: Ranse Stoddard

Link tells Ranse that Tom had not worn a gunbelt for many years, but the undertaker has Tom's boots ready at the end of the movie.

12. Where did Liberty Valance live?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: north of the picket wire

He came from north of the picket wire, a term used to designate the men in the northern part of the territory who were cattle ranchers, and opposed to statehood.

13. What does Ranse do when Tom shoots the paint cans and sprays paint all over him?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: punches him

This is the only time in the movie that Ranse hits anyone. Tom is trying to show him what kind of tricks he's up against with if he faces Valance. Later, Tom nominates Ranse for delegate at the elections in Shinbone. He uses this punch as one reason for his nomination.

14. What does Tom use as targets when he tries to show Ranse how to shoot a gun?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: paint cans

Tom has Ranse put three cans on the fence posts, the center post last. Tom shoots two and then the one on the center post, splattering paint all over Ranse. He says that's the kind of trick Ranse will be up against if he faces Liberty Valance.

15. One term is used by Hallie, Nora and Peter in their eating establishment (Peter's Place) to mean 'on credit'. Whenever Marshall Link Appleyard orders a meal, we hear this term. What is it?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: on the cuff

With Link ordering steak every time he sees Nora and Peter, even Hallie refers to it as "one steak on the cuff". At Peter's Place we see Nora marking it down as yet another X under the heading 'Marshel' on the chalkboard. (By the way, the only time we see this, the new larger X is number 49 - a lot of steaks!)

16. Besides a gun, what item did Liberty carry to enforce his "authority"?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: a whip

As the leader of a group of robbers, he frequently cracked his whip for attention, as well as using it to beat his victims. The character of Liberty Valance was played by Lee Marvin

17. What mistake does Dutton Peabody make in the headline he prints after the Shinbone elections?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: misspells defeated

His headline reads LIBERTY VALANCE DEFEETED. He says it is his unsteady hand that betrays him, because he is afraid of Valance. He says more courage can be purchased at the nearby tavern.

18. When Valance barges into the elections in Shinbone, where does he say he lives that gives him the right to be there?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: where he hangs his hat

Valance manages to have members of his gang nominate him as a delegate to the convention for Statehood. As always, this is done with force and threats to the townsmen.

19. Where is Ranse invited to hang out his Attorney at Law sign rent free?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: at the newspaper office

Dutton Peabody makes this offer, and then is a little hesitant after Tom mentions that there won't BE a newspaper when Liberty Valance gets through.

20. What was the name of Tom Doniphon's "man", who was always there when Tom needed him?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: Pompey

Pompey, played by Woody Strode, was faithful to Tom right up to the very end, even risking his own life to save Tom from a fire.

21. After Valance tells Ranse to be out on the street alone at night, who does Tom say will be waiting out back with the buckboard?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: Pompey

Tom knows that Ranse is no match for Valance. He encourages him again to leave town. He says he will have Pompey wait with his buckboard. Hallie runs to tell Pompey to get Tom, because Ranse has his gun out to face Valance.

22. In Shinbone, at the elections for delegates, how many other men vote for Liberty Valance?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: two

Valance threatens the men of the town not to vote any way they'll regret when they're alone. Only the two gang members with him vote for Valance. They are the same two we see with him whenever he is in town.

23. What is Tom building for Hallie at his ranch, with the intent that some day they will get married?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: a room with a porch

Everyone in Shinbone knows Hallie is Tom's girl, but he is very sparing with his compliments and his time for her. He really is in love, and wants to marry her, but she falls for Ranse in the meantime.

24. What kind of flower was shown three times in the movie - at the beginning when Link digs one up at Tom's old house, once when Tom gave one to Hallie, and again at the end?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: cactus rose

Pompey planted it for her, and she remarked how pretty it was. At the end, Ranse asked who brought the cactus rose for Tom, and Hallie replied she had done that.

25. What does Valance do as he leaves the newspaper, after beating Dutton Peabody and vandalizing the office?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: shoots Ranse's attorney sign

Dutton Peabody lets Ranse hang his Attorney at Law sign outside the office, rent free. When Valance turns around to survey his damage, he sees it and shoots the sign in half.

26. Who are the two delegates elected in Shinbone to go to the convention in Capitol City for Statehood?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: Ranse Stoddard and Dutton Peabody

Tom Doniphon declines his nomination because of his personal plans to marry Hallie. So only three men are voted on - Ranse, Valance, and Dutton Peabody.

27. At the Shinbone election for delegates to the territorial convention, who proudly presents his American citizenship certificate in order to attend and vote?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - II

Answer: Peter Ericson

Peter was in Ranse's class at the school he started in Shinbone. On election day he is dressed in his suit and tie and is visibly proud, holding up his certificate with the ribbon on it.

28. What character did Andy Devine play in the movie?

From Quiz Who Shot Liberty Valance?

Answer: Link Appleyard

Link, the Town Marshal, was visibly scared of Liberty Valance, and was also very upset whenever Liberty did anything that might interfere with him having a meal.

29. Valance wins his final poker game holding what card hand?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - IV

Answer: aces and eights

Shortly after playing the hand and collecting his winnings, Valance is shot and killed in his shootout with Ranse. Ironically this hand is commonly called the "deadman's hand". Additional trivia: The term "deadman's hand" comes from the poker hand that legendary Wild Bill Hickock was holding when he was shot in the back and killed in Deadwood, South Dakota. Surprisingly, his grave markers spell his last name as both Hickok and Hickock.

30. Who sets fire to Tom's house after the shootout between Valance and Ranse?

From Quiz Who Shot Liberty Valance? - III

Answer: Tom

When Tom goes back to Peter's Place after the shooting, he sees Hallie with Ranse, and realizes he has lost her. He gets drunk and Pompey insists they return home. In anger, Tom enters his house and throws a lamp into the new room he has built. Pompey rescues him from the fire and releases all the horses.

This is category 13393
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.