FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Braveheart
Quiz about Braveheart

"Braveheart"! Trivia Quiz


A quiz for the "Braveheart" movie/book fan. It helps to be aquainted with the novel to be sucessful in this quiz. This is my favorite movie, and the book is even better!

A multiple-choice quiz by sparklystuff. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Braveheart

Author
sparklystuff
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
121,181
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6782
Last 3 plays: screwlogins (9/10), Nana7770 (9/10), rockinrobin58 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. According to the book, what is the hometown of William Wallace? Hint


Question 2 of 10
2. From the book, who was the rightful heir to the throne of Scotland after King Alexander died? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of William's uncle? Hint


Question 4 of 10
4. In what language was the funeral benediction given? Hint


Question 5 of 10
5. Wallace's uncle said "First learn to use this, then I will teach you to use this." What was going to be learned and taught? Hint


Question 6 of 10
6. What country was Isabella from? Hint


Question 7 of 10
7. Who was Nicolette to Isabella? Hint


Question 8 of 10
8. What was the relation between Prince Edward and Phillip? Hint


Question 9 of 10
9. In what direction does the rain fall in "good Scottish weather" the first time he says this? Hint


Question 10 of 10
10. What is William not willing to do with Murron? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : screwlogins: 9/10
Apr 17 2024 : Nana7770: 9/10
Mar 28 2024 : rockinrobin58: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 197: 7/10
Mar 21 2024 : Guest 68: 1/10
Mar 13 2024 : Guest 159: 8/10
Feb 26 2024 : Lrgindypants: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the book, what is the hometown of William Wallace?

Answer: Elderslie

2. From the book, who was the rightful heir to the throne of Scotland after King Alexander died?

Answer: The maid of Norway

She died on a Viking ship as an infant on her way to "claim" her right to the throne.
3. What is the name of William's uncle?

Answer: Argyle

He teaches William to use his mind before his weapons.
4. In what language was the funeral benediction given?

Answer: Latin

Uncle Argyle was suprised that William did not know Latin at his age of 7 years.
5. Wallace's uncle said "First learn to use this, then I will teach you to use this." What was going to be learned and taught?

Answer: head and sword

Although Argyle and Malcolm were thought to not get along well, both men knew the value of using your mind before using your strength.
6. What country was Isabella from?

Answer: France

She was forced to marry at 17 against her will.
7. Who was Nicolette to Isabella?

Answer: Lady in Waiting

She was Isabella's best friend and advisor.
8. What was the relation between Prince Edward and Phillip?

Answer: lovers

This is not directly stated in the movie as it is in the book, but the movie implies this enough to understand the meaning.
9. In what direction does the rain fall in "good Scottish weather" the first time he says this?

Answer: Straight down

Murron, despite her parents protesting, runs and jumps onto Wallace's horse, and they ride away together in the rain.
10. What is William not willing to do with Murron?

Answer: Share her

"I will be with you, like this. Forever. And I will never share you with any man." (Wallace, 68)
Source: Author sparklystuff

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rj211 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Braveheart Easier
2. Braveheart Easier
3. Braveheart Easier
4. Braveheart Average
5. Braveheart: Fact or Fiction? Average
6. "Braveheart" (1995) - Quotes from a Classic Average
7. Braveheart Average
8. For 'Braveheart' Fans Average

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us