Quiz about Anatomy of a Song Daniel
Quiz about Anatomy of a Song Daniel

Anatomy of a Song: "Daniel" Trivia Quiz


Just how much do you know about Elton John's classic "Daniel"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts. Song #24 in the 'Anatomy' series.

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Elton John

Author
FussBudget
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
217,433
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
7107
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: hilhanes (4/10), Guest 4 (9/10), Guest 73 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What mode of transport is Daniel taking? Hint

Train
Plane
Car
Boat

2. Where is Daniel travelling to? Hint

France
Bognor Regis
Italy
Spain

3. What can the singer see Daniel doing? Hint

Talking on a phone
Waving goodbye
Taking out extra insurance
Arguing with an Air Marshall

4. At the end of the first verse, the singer says that "it looks like Daniel". What reason does he give for his uncertainty? Hint

Must be the clouds in my eyes
Because he's left me high and dry
Cause he's so far off in the sky
Forgot my glasses, didn't I?

5. What relationship to the singer is Daniel?

Answer: (One Word)
6. Is Daniel older or younger than the singer? Hint

Younger
They are the same age
It is not stated
Older

7. Which of the following body features is not mentioned in the song? Hint

Eye
Face
Leg
Scar

8. At what time of the day does Daniel travel? Hint

Midday
Morning
Night
Afternoon

9. Has the singer ever been to the place that Daniel is travelling to? Hint

No
It is not stated
Yes
He thought he might have been there when he was young

10. Why is Daniel leaving? Hint

It is not stated
To get away from the mafia
Daniel and the singer had a fight
To get away from the Tax Department


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What mode of transport is Daniel taking?

Answer: Plane

"Daniel is travelling tonight on a plane".

This is probably a good thing. Depending on where the point of departure was, a car could take forever!
2. Where is Daniel travelling to?

Answer: Spain

"Daniel is travelling tonight on a plane
I can see the red tail lights heading for Spain"

I guess I can't let this go by without theorising that in the main, rain fell on the plane when it got to Spain?
3. What can the singer see Daniel doing?

Answer: Waving goodbye

"Oh and I can see Daniel waving goodbye"

I wish I knew how many times "Leaving On A Jet Plane" went through Bernie Taupin's head when he come up with this line!
4. At the end of the first verse, the singer says that "it looks like Daniel". What reason does he give for his uncertainty?

Answer: Must be the clouds in my eyes

"God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes"

As discussed in the answer to question 10, this line causes some confusion. Does the singer know it is Daniel? Does Daniel exist any longer? So many questions.
5. What relationship to the singer is Daniel?

Answer: Brother

"Daniel my brother, you are older than me"

This is assuming we can take the use of the word "brother" in its usual literal sense.
6. Is Daniel older or younger than the singer?

Answer: Older

"Daniel my brother, you are older than me"
7. Which of the following body features is not mentioned in the song?

Answer: Leg

All of the alternate choices are mentioned is successive lines:

"Do you still feel the pain of the scars that won't heal
Your eyes have died but you see more than I
Daniel you're a star in the face of the sky"
8. At what time of the day does Daniel travel?

Answer: Night

"Daniel is travelling tonight on a plane"

On a "Big old jet airliner" perhaps?
9. Has the singer ever been to the place that Daniel is travelling to?

Answer: No

"They say Spain is pretty though I've never been
Well Daniel says it's the best place that he's ever seen"

Let's hope the Spanish Tourist Bureau appreciated the free plug!
10. Why is Daniel leaving?

Answer: It is not stated

It is not discussed in the song why Daniel is leaving, though there is a vague reference in these lines:

"Daniel my brother, you are older than me
Do you still feel the pain of the scars that won't heal
Your eyes have died but you see more than I"

Although it remains unclear whether this is anything to do with his departure. Of course, the above lyrics, coupled with:

"Oh and I can see Daniel waving goodbye
God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes"

and

"Lord I miss Daniel, oh I miss him so much"

Could they infer that Daniel is deceased? It is all too deep for me to interpret!
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : hilhanes: 4/10
Jan 21 2023 : Guest 4: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 73: 6/10
Jan 18 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 18 2023 : vlk56pa: 10/10
Jan 17 2023 : HeidiErdahl: 10/10
Jan 16 2023 : Guest 73: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 24: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 24: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Anatomy of a Song - Part 2:

This is part 2 of a collection of all of my "Anatomy of a Song" quizzes. They were the originals, much imitated since. I guess I should take that as a compliment!

  1. Anatomy of a Song: "Maggie May" Easier
  2. Anatomy of a Song: "Daniel" Easier
  3. Anatomy of a Song: "Sultans of Swing" Average
  4. Anatomy of a Song: "The Boxer" Easier
  5. Anatomy of a Song: "Piano Man" Easier

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us