Quiz about Anatomy of a Song Maggie May
Quiz about Anatomy of a Song Maggie May

Anatomy of a Song: "Maggie May" Quiz


Just how much do you know about Rod Stewart's classic "Maggie May"? Pit yourself against ten questions about the song and/or associated facts. Song #29 in the 'Anatomy' series.

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Rod Stewart

Author
FussBudget
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,561
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
4702
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: lindamclean (10/10), Guest 5 (10/10), Guest 4 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which month of the year is the song set? Hint

October
September
November
December

2. What did Maggie 'steal'? Hint

The singer's wallet
The singer's heart
The singer's car
The singer's virtue

3. What is it that shows Maggie's age? Hint

The morning sun
The bags under her eyes
Her wrinkles
Her driver's license

4. What does Maggie do to the singer's bed? Hint

Gets crumbs in it
Wrecks it
Stains it
Makes it

5. What does Maggie do to the singer "in the morning", straight after the 'bed' incident? Hint

Kicks him out
Kicks him where it hurts
Kicks him in the head
Kicks her habit

6. In the last verse, the singer contemplates ways to get away from Maggie. What is the first thing he considers? Hint

Offing himself
Joining the navy
Going back to school
Offing her

7. What is the second option the singer considers for leaving Maggie? Hint

Becoming a professional footballer
Becoming a professional pool player
Becoming a professional disc jockey
Becoming a young urban professional

8. What is the last option the singer thinks about to rid himself of Maggie's hold? Hint

Joining a band
Sneaking away whilst she's asleep
Hitch-hiking his way across the U.S.A.
Going back home to live

9. Which famous 60's group had an almost identically-titled song called "Maggie Mae"? Hint

The Beatles
The Kinks
The Rolling Stones
Cream

10. At the end of the song, what does the singer wish? Hint

That he and Maggie would never part
That he'd never seen Maggie's face
That the earth would swallow him up
That he would awake from his dream


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which month of the year is the song set?

Answer: September

"Wake up Maggie, I think I got something to say to you,
It's late September and I really should be back at school"

When I was younger I had a vague idea what this song was about, but could never reconcile why Rod was talking about a month rather than a time of day! According to songfacts.com, this is a song Rod wrote about his initial experience with the opposite sex.
2. What did Maggie 'steal'?

Answer: The singer's heart

"You led me away from home just to save you from being alone,
You stole my heart and that's what really hurt"

Uh oh, seems like our Rod was used. For good measure, later in the song, Rod laments: "You stole my soul and that's a pain I can do without". "Maggie May" was included on Rod's solo album, "Every Picture Tells a Story".
3. What is it that shows Maggie's age?

Answer: The morning sun

"The morning sun when it's in your face really shows your age,
But that don't worry me none in my eyes you're everything"

As a tender lyric, the first line doesn't really cut it! It is very expressive but let's face it, I wonder if he ever expressed this thought to the song's subject? The following line wouldn't exactly make up for it, I wouldn't have thought!
4. What does Maggie do to the singer's bed?

Answer: Wrecks it

"But you turned into a lover,
and mother what a lover, you wore me out,
All you did was wreck my bed"

I've heard of home wreckers but this takes the cake. A bed wrecker? "Maggie May" found it's bed-totalling way straight to Number 1 in both the U.S. and U.K. charts.
5. What does Maggie do to the singer "in the morning", straight after the 'bed' incident?

Answer: Kicks him in the head

"and in the morning kick me in the head"

Whilst I now realise this is a metaphoric statement, again, as a younger listener my thought processes were along the lines of "Why is he staying there then?" In retrospect, the literal nature of the interpretation makes me laugh!
6. In the last verse, the singer contemplates ways to get away from Maggie. What is the first thing he considers?

Answer: Going back to school

"I suppose I could collect my books and get on back to school"

"Maggie May" was rated by Rolling Stone Magazine as one of the 500 greatest singles of all time. The song was ranked Number 130, just trailing Steppenwolf's "Born To Be Wild".
7. What is the second option the singer considers for leaving Maggie?

Answer: Becoming a professional pool player

"Or steal my daddy's cue and make a living out of playing pool"

Released in 1971, "Maggie May" was intended to be the B-side of "Reason To Believe". "Maggie" proved more popular and received more airplay, which was a bit of a shame, for "Reason" is an excellent song itself.
8. What is the last option the singer thinks about to rid himself of Maggie's hold?

Answer: Joining a band

"Or find myself a rock and roll band that needs a helpin' hand"

Rod did find a band, a number of them in fact. He is best remembered as a member of The Jeff Beck Group and The Faces. Speaking of other bands, other bands to record "Maggie May" include Wet Wet Wet and Blur.

"Hitch-hiking his way across the U.S.A." is a reference, for those who recognised it, to a line in Lou Reed's "Walk On The Wild Side".
9. Which famous 60's group had an almost identically-titled song called "Maggie Mae"?

Answer: The Beatles

On The Beatles' "Let It Be" album, "Maggie Mae" (note the changed spelling) was their interpretation of a traditional song about a prostitute robbing a sailor. The Beatles' version is highly abridged, and as such is their second shortest recording, lasting a mere 39 seconds.
10. At the end of the song, what does the singer wish?

Answer: That he'd never seen Maggie's face

"Maggie, I wish I'd never seen your face,
I'll get on back home one of these days"

Poor Rod, in this song he has found a woman that he can't live with, yet can't live without! I wonder if the likes of Kelly Emberg, Britt Ekland, Rachel Hunter and Alana Hamilton were able to console him adequately?
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : lindamclean: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 5: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 4: 8/10
Jan 21 2023 : Guest 73: 6/10
Jan 17 2023 : Guest 61: 10/10
Jan 17 2023 : HeidiErdahl: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 207: 9/10
Jan 11 2023 : Guest 136: 10/10
Jan 07 2023 : Guest 31: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Anatomy of a Song - Part 2:

This is part 2 of a collection of all of my "Anatomy of a Song" quizzes. They were the originals, much imitated since. I guess I should take that as a compliment!

  1. Anatomy of a Song: "Maggie May" Easier
  2. Anatomy of a Song: "Daniel" Easier
  3. Anatomy of a Song: "Sultans of Swing" Average
  4. Anatomy of a Song: "The Boxer" Easier
  5. Anatomy of a Song: "Piano Man" Easier

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us