Quiz about Daniel
Quiz about Daniel

Daniel Trivia Quiz


I remember singing along to "Daniel", by Elton John, whenever I heard it on the radio. Here is a quiz about the song.

A multiple-choice quiz by windrush. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Elton John

Author
windrush
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,179
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
377
Last 3 plays: Guest 174 (5/10), Guest 71 (6/10), Guest 82 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Daniel" by Elton John was released as a single in what year? Hint

1959
1985
1968
1973

2. Who co-wrote "Daniel" with Elton John? Hint

Bernie Taupin
Paul McCartney
Carole King
Bob Dylan

3. Which of Elton's albums did "Daniel" appear on? Hint

Goodbye Yellow Brick Road
Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player
Tumbleweed Connection
Blue Moves

4. What US Billboard Hot 100 Number One single was on the same album as "Daniel"? Hint

I'm Gonna Be a Teenage Idol
Texan Love Song
Midnight Creeper
Crocodile Rock

5. Accompanying Elton John on the song, "Daniel", who played guitar and banjo? Hint

Nigel Olsson
Davey Johnstone
Ken Scott
Paul McCartney

6. What film directed by Martin Scorsese features "Daniel"? Hint

Taxi Driver
Reservoir Dogs
Alice Doesn't Live Here Anymore
Raging Bull

7. "Daniel" was covered on a 1991 album featuring the works of Elton John and Bernie Taupin. Who was the artist who sang "Daniel" on this compilation album? Hint: "Two Rooms" Hint

Flip Wilson
Wilson Phillips
Marilyn Manson
Lou Diamond Phillips

8. The song "Daniel" made an impact on many people. Which major Italian fashion designer named her son Daniel after hearing the song? Hint

Stella McCartney
Coco Chanel
Donatella Versace
Donna Karan

9. The lyrics of "Daniel" mention Spain. One line goes,
"They say Spain is ..., though I've never been". What is the missing word?
Hint

Awful
Expensive
Lovely
Pretty

10. Who played the drums and maracas on the song, "Daniel"? Hint

Kiki Dee
Ken Scott
Nigel Olsson
Dee Murray


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Daniel" by Elton John was released as a single in what year?

Answer: 1973

The song was recorded in June, 1972, but only released in March 1973. It reached Number Two on the US pop charts (beaten out by "My Love" by Paul McCartney and Wings).
2. Who co-wrote "Daniel" with Elton John?

Answer: Bernie Taupin

Bernie Taupin wrote the lyrics for the song. He has said he wrote it in response to a story about a wounded Vietnam War veteran from Texas who was being stifled by too much attention, and just wanted to be left in peace to go back to his farm.
3. Which of Elton's albums did "Daniel" appear on?

Answer: Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player

"Don't Shoot Me..." was the sixth studio album by Elton John. DJM Records released it in January 1973. In the USA it was his second straight Number One album.
4. What US Billboard Hot 100 Number One single was on the same album as "Daniel"?

Answer: Crocodile Rock

"Crocodile Rock" was released as a single prior to the release of the album, "Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player". It became Elton John's first USA Billboard Number One single, staying at the top for three weeks. It was certified Gold in February 1973, and was awarded Platinum ranking by the Recording Industry Association of America in September 1995.
5. Accompanying Elton John on the song, "Daniel", who played guitar and banjo?

Answer: Davey Johnstone

David "Davey" Johnstone is from Scotland, a rock vocalist and guitarist, and has accompanied Elton John on many of his recordings. He has played a wide range of stringed instruments and has accompanied a host of top-line acts.
6. What film directed by Martin Scorsese features "Daniel"?

Answer: Alice Doesn't Live Here Anymore

Elton John's original single forms part of the soundtrack for "Alice Doesn't Live Here Anymore", a movie released in 1974. This movie gave Ellen Burstyn the Best Actress Oscar. It won many more accolades including the BAFTA Award for Best Film.
7. "Daniel" was covered on a 1991 album featuring the works of Elton John and Bernie Taupin. Who was the artist who sang "Daniel" on this compilation album? Hint: "Two Rooms"

Answer: Wilson Phillips

The full title of the album is "Two Rooms: Celebrating the Songs of Elton John & Bernie Taupin".

The title refers to one of the featured songs, "Two Rooms at the End of the World"
8. The song "Daniel" made an impact on many people. Which major Italian fashion designer named her son Daniel after hearing the song?

Answer: Donatella Versace

Donatella Versace is a personal friend of Sir Elton, and is a sponsor of the Elton John AIDS Foundation. She was so moved by the song that she named her only son Daniel. (Source: Wikipedia - Daniel (Song by Elton John) quoting Getnetworth.com. 1955-05-02. Retrieved 2016-10-08.
9. The lyrics of "Daniel" mention Spain. One line goes, "They say Spain is ..., though I've never been". What is the missing word?

Answer: Pretty

"They say Spain is pretty, though I've never been,
Well Daniel says it's the best place he's ever seen"

Certainly many expatriate British people love to live in Spain, and it's a great destination for huge numbers of sun-starved northern Europeans.
10. Who played the drums and maracas on the song, "Daniel"?

Answer: Nigel Olsson

Olsson was one of the musicians who helped create Elton John's distinctive sound, together with Dee Murray, who played bass as the other member of the original power trio.
Source: Author windrush

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Guest 174: 5/10
Jan 07 2023 : Guest 71: 6/10
Dec 28 2022 : Guest 82: 8/10
Dec 25 2022 : Guest 98: 10/10
Dec 14 2022 : Guest 222: 5/10
Dec 12 2022 : Guest 195: 7/10
Dec 11 2022 : ptc123: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 66: 7/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Sprint Revolutions - Leg 4, Wes' task:

Task 4 of the Sprint Revolutions was all about finding the right title from a very limited set of suitable options: Players had to navigate to a specific category, determined by their player level, pick any subcategory they wanted and then use that title to make a quiz in one of three entirely unrelated categories.

  1. A Authors Easier
  2. Left Behind Average
  3. Franz Ferdinand Average
  4. Dear Canada Average
  5. The Amanda Show Easier
  6. You Don't Know Jack Average
  7. Follow the Directions Easier
  8. World Capitals Average
  9. Age of Empires Average
  10. Breath of Fire Easier
  11. Scouts Easier
  12. Women Leaders Average

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us