FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Woodwind Family
Quiz about The Woodwind Family

The Woodwind Family Trivia Quiz


Can you figure out which instrument is introducing itself to you?

A multiple-choice quiz by reedy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments
  8. »
  9. Woodwind

Author
reedy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,688
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
797
Last 3 plays: gracious1 (8/10), Guest 76 (7/10), Guest 165 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. I come from a large family within the woodwind section. While some of my relatives are very rare today, there are still more than half a dozen of us still in common use. I have been called a licorice stick by my jazz musician friends. Hint


Question 2 of 10
2. I am the highest pitched instrument in the orchestra. I have a larger sibling who is generally used more than me, unless I get a chance to be in a marching band, where I often get featured during the trio section. Hint


Question 3 of 10
3. My family is the youngest of the different woodwind families. We've only been around since 1840. Sometimes people wonder if we really are woodwinds, because of our skins, but our reeds give us away. As the Alto in the family, I was made famous by this jazz musician. Hint


Question 4 of 10
4. I'm not the kind of instrument you will find in an orchestra, or even a concert band, for that matter. Mostly I am played when someone is feeling blue. Hint


Question 5 of 10
5. If you see me being played, chances are a kilt will be present as well. At minimum, I need an air supply, a blowpipe, a chanter, and at least one of these: Hint


Question 6 of 10
6. My origins trace back to Medieval times with the advent of an instrument called the Rackett, or Wurstfagott. Today, I am sometimes referred to as the "clown of the orchestra." Hint


Question 7 of 10
7. My beginnings had me used mostly as a toy instrument. I came to Europe for the first time as a result of expeditions to Mesoamerica, including one by a guy named Cortés. It wasn't until the 19th century that Bolognese inventor Giuseppe Donati developed me as a "Classical" Ocarina. In the language of Donati, what does 'ocarina' translate as? Hint


Question 8 of 10
8. Whenever you go to see a classical orchestra, you will hear me providing the note for the other instruments to tune to. My original French name is hautbois, but do you know my name in English?

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. I am considered the oldest double-reed instrument in the world, going back over 3000 years to ancient Armenia. Depending on which Slavic country you can find me in, I have been known as a Duduk, a Mey, a Balaban, and a Tsiranapogh. That last name refers to the type of material from which I am most commonly made. What is it? Hint


Question 10 of 10
10. I got to sneak myself into this quiz, thanks to my associations with woodwind instruments. I do not actually belong to "The Family," probably due to my cup mouthpiece. Even so, I am included as a member in a traditional classical woodwind quintet. Do you know my name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 03 2024 : gracious1: 8/10
May 30 2024 : Guest 76: 7/10
May 13 2024 : Guest 165: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I come from a large family within the woodwind section. While some of my relatives are very rare today, there are still more than half a dozen of us still in common use. I have been called a licorice stick by my jazz musician friends.

Answer: Clarinet

The most common variants within the clarinet family are the Soprano Clarinet (made in virtually every key, but most common in Western Music in the keys of Bb and A), the Eb (Soprano) Clarinet, the Eb Alto Clarinet, and Bb Bass Clarinets.

More rare, but still in use are the Eb Contra-alto Clarinet, the Bb Contra-bass Clarinet, the A Basset Clarinet, and the F Basset Horn.
2. I am the highest pitched instrument in the orchestra. I have a larger sibling who is generally used more than me, unless I get a chance to be in a marching band, where I often get featured during the trio section.

Answer: Piccolo

The piccolo is the smallest of the flute family of woodwind instruments. The concert flute is the most commonly played. Both are in the key of C, one octave apart. Other flutes in the family include the Treble, Soprano, Flûte d'amour, Alto, Bass, Contra-alto, Contrabass, Subcontrabass, Double Contrabass, and Hyperbass flutes.
3. My family is the youngest of the different woodwind families. We've only been around since 1840. Sometimes people wonder if we really are woodwinds, because of our skins, but our reeds give us away. As the Alto in the family, I was made famous by this jazz musician.

Answer: Charlie "Bird" Parker

The Saxophone family of instruments was invented by Adolphe Sax (1814-1894). Saxes are most well known for jazz, but they do make appearances in classical orchestral music on occasion and are common in concert bands.

Charlie "Bird" Parker (1920-1955) played a leading role in the development of the 'bebop' jazz style.
4. I'm not the kind of instrument you will find in an orchestra, or even a concert band, for that matter. Mostly I am played when someone is feeling blue.

Answer: Harmonica

The harmonica is also known as the French harp, the blues harp, or the mouth organ. It is played by blowing and sucking air through multiple small chambers with reeds within them. Two different notes (a semi-tone apart) are available with each chamber. Harmonicas are made in every key, as well as chromatic ones that require a trigger to enable the chromatic notes.
5. If you see me being played, chances are a kilt will be present as well. At minimum, I need an air supply, a blowpipe, a chanter, and at least one of these:

Answer: Drone

There are at least a dozen varieties of bagpipes spread across Europe and North America. The type most commonly seen and known as the "Scottish" bagpipes are the "Great Highland Bagpipes."

Although largely associated with Scotland, the earliest verified appearance of bagpipes in Scotland is only dated back to the 15th Century. A reference to a bagpipe-like instrument has been found as early as the 2nd Century: Roman Emperor Nero!
6. My origins trace back to Medieval times with the advent of an instrument called the Rackett, or Wurstfagott. Today, I am sometimes referred to as the "clown of the orchestra."

Answer: Bassoon

"Wurstfagott" actually translates as "sausage bassoon." Back then the instrument's airway was folded over into a box, while today the bassoon is a long log-like tube, only folded once.
7. My beginnings had me used mostly as a toy instrument. I came to Europe for the first time as a result of expeditions to Mesoamerica, including one by a guy named Cortés. It wasn't until the 19th century that Bolognese inventor Giuseppe Donati developed me as a "Classical" Ocarina. In the language of Donati, what does 'ocarina' translate as?

Answer: Little Goose

Another early version of the ocarina can be traced back to Chinese culture, with an instrument called the Xun. Despite the differently theoried origins of the ocarina, it was through the exploration of the New World that brought the ocarina to Europe.
8. Whenever you go to see a classical orchestra, you will hear me providing the note for the other instruments to tune to. My original French name is hautbois, but do you know my name in English?

Answer: Oboe

Hautbois translates as 'high wood.' The Oboe can be dated back to the Medieval times with an early version of the instrument called a Shawm. In its present form, this double-reed instrument has been in existence since the 19th century.
9. I am considered the oldest double-reed instrument in the world, going back over 3000 years to ancient Armenia. Depending on which Slavic country you can find me in, I have been known as a Duduk, a Mey, a Balaban, and a Tsiranapogh. That last name refers to the type of material from which I am most commonly made. What is it?

Answer: Apricot Wood

"Tsiranapogh" translates from Armenian as "Apricot Pipe." While not commonly known in North America, many people would be able to hear it played in various movies: Gladiator, Syriana, Blood Diamond, The Last Temptation of Christ, and others.
10. I got to sneak myself into this quiz, thanks to my associations with woodwind instruments. I do not actually belong to "The Family," probably due to my cup mouthpiece. Even so, I am included as a member in a traditional classical woodwind quintet. Do you know my name?

Answer: French Horn

Unlike string ensembles and brass ensembles, valued for their homogeneous sounds, the Woodwind Quintet is notable for it's versatility and variety of tone colours, or timbres. A classical woodwind quintet consists of one each of flute, oboe, clarinet, bassoon, and French horn.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Instrumental Quizzes:

Have a try at some of my music quizzes that touch on various types of instruments, along with a couple on 'Classical' music.

  1. Shake, Rattle and Roll Average
  2. Which Is My Family? Very Easy
  3. Xylophoning Home Average
  4. The Woodwind Family Average
  5. The Brass Family Average
  6. The Percussion Family Tough
  7. The String Family Easier
  8. Instruments of the Orchestra Average
  9. Temporal Rift Average
  10. Music to My Years Average
  11. Composer Conundrum Easier

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us