FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Woodwind Quizzes, Trivia and Puzzles
Woodwind Quizzes, Trivia

Woodwind Trivia

Woodwind Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments

Fun Trivia
41 Woodwind quizzes and 574 Woodwind trivia questions.
Sub-Categories:
Bagpipes Bagpipes (5 quizzes)
Bassoon Bassoon (3)
Clarinet Clarinet (6)
1.
International Woodwinds
  International Woodwinds    
Photo Quiz
 10 Qns
Woodwinds are non-brass instruments including reed and non-reeded ones that involve blowing into or across the mouth opening. This quiz will ask about woodwinds that you won't likely find in orchestras. Use the photo clues to guess where they originated.
Average, 10 Qns, Trivia_Fan54, Dec 02 22
Average
Trivia_Fan54 gold member
Dec 02 22
152 plays
2.
  "Blowing in the (wood)wind"    
Multiple Choice
 10 Qns
The Four Winds have been commissioned to write a quiz about instruments - how could we go past the Woodwind family?
Average, 10 Qns, lones78, Apr 25 19
Average
lones78 gold member
Apr 25 19
332 plays
3.
  Songs Containing a Harmonica    
Match Quiz
 15 Qns
The harmonica or mouth organ has been widely used in songs. This quiz features songs containing the harmonica. Please match the song with the artist.
Easier, 15 Qns, workisboring, Nov 07 18
Easier
workisboring gold member
Nov 07 18
330 plays
4.
  The Woodwind Family    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you figure out which instrument is introducing itself to you?
Average, 10 Qns, reedy, Nov 16 10
Average
reedy gold member
790 plays
5.
  Instrument Families: The Wind in the Woods    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the woodwind instruments? Reed on....
Average, 10 Qns, notwilbur, Dec 01 07
Average
notwilbur
1345 plays
6.
  Woodwinds    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's some good trivia on the best parts of the band - the woodwinds!
Average, 10 Qns, ladymacb29, Nov 09 16
Average
ladymacb29 editor
2148 plays
7.
  Soprano Recorder Fingerings    
Multiple Choice
 10 Qns
I like playing the Recorder, and this is how I show it. These should be basic fingerings for anyone who plays Recorder. Have fun.
Average, 10 Qns, TamerKyle, Nov 29 12
Average
TamerKyle
347 plays
8.
  Classical Woodwind Instruments    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the different instruments of the best section in the orchestra: the woodwinds!
Difficult, 10 Qns, daniel_cueto, Jun 06 10
Difficult
daniel_cueto
1123 plays
9.
  One and Only Ocarina!    
Multiple Choice
 5 Qns
The ocarina is a beautiful instrument, both to see and to hear. This short quiz touches on the bare minimum about the amazing Ocarinas!
Tough, 5 Qns, BenRusch, Sep 28 16
Tough
BenRusch
405 plays
trivia question Quick Question
The bassoon is a what?

From Quiz "The Bassoon"





Woodwind Trivia Questions

1. Which small woodwind instrument should not be confused with a county in Scotland with the same name?

From Quiz
"Blowing in the (wood)wind"

Answer: Fife

The word "fife" comes from words meaning "pipe", which is typical of the shape of this instrument. Simply, the fife is a long, thin pipe with holes in it. There is one hole to blow air over and several holes that are to be covered by the fingers to allow different notes to be played. Traditional fifes are made from wood, however more modern varieties are made from metal or plastics, which are cheaper to manufacture. Of the incorrect answer options, only the Ney and Caval are wind instruments. Forfar is a county in Scotland.

2. What is the lowest note on the Soprano Recorder?(Without covering the bell)

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: C

If you cover the bell, you can reach a low B.

3. What is the definition of a woodwind instrument?

From Quiz Classical Woodwind Instruments

Answer: A wind instrument in which pitch is altered by covering or uncovering holes (usually with keys) along its length.

Woodwind instruments can be made of wood, metal (like saxophones or flutes) as well as of ceramics or plastic. The tone holes may be covered and uncovered by keys, or by the players' fingers.

4. What instrument does the ocarina sound the most like?

From Quiz One and Only Ocarina!

Answer: Flute

Ocarias are little clay flutes!

5. How do you finger the note G on the second line of the Treble Clef on the Soprano Recorder?

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: Thumb One Two Three

G is a basic fingering for all Recorder players.

6. This woodwind instrument has the deepest sound in its family.

From Quiz Instrument Families: The Wind in the Woods

Answer: contrabassoon

The contrabassoon is a relatively new instrument to the WW family. An octave (eight notes) lower than the bassoon, it has a very deep, rumbly sound. Listen for it, along with the bassoon, in "The Sorcerer's Apprentice" by Dukas.

7. What instruments does a woodwind quintet commonly have?

From Quiz Classical Woodwind Instruments

Answer: Flute, oboe, clarinet, bassoon, horn

The horn is a part of the woodwind quintet because of its fantastic ability to blend in perfectly with the sounds of the woodwind instruments. The woodwind quintet is a popular chamber music grouping that lacks the unity of tone color that the string quartet posseses, but instead offers the composer a variety of contrasting tone colors to play with.

8. Why is the flute considered a woodwind?

From Quiz Woodwinds

Answer: It was originally made out of wood

Generally, the flute is now made of a silver metal.

9. What is five-hole ocarina's octave range?

From Quiz One and Only Ocarina!

Answer: 1.5

I had to look this one up to find it out myself!

10. Woodwind instruments come from all over the world, however the reeded versions with more than a double reed come from one particular area. Which is it?

From Quiz "Blowing in the (wood)wind"

Answer: Asia

The Burmese hne comes in two different sizes - with the hne galay being smaller than the hne gyi. The body of the hne is straight with the end growing larger into a cone-shape, similar to a shawm. The pi, from Thailand, comes in several sizes with the pi nok being the smallest and the pi mon being the largest. The pi is used in traditional Thai music, and is similar to the Cambodian sralai.

11. What note is played with first and second fingers but no thumb on the Soprano?

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: C sharp

Can also be played with only thumb.

12. This type of clarinet is the most common.

From Quiz Instrument Families: The Wind in the Woods

Answer: soprano

There are many varieties of the clarinet, but the most common is the soprano. The longer the clarinet, the deeper in pitch. However, the fingering is basically the same on all clarinets.

13. Which woodwind is used in more professional orchestras for tuning?

From Quiz Woodwinds

Answer: oboe

I always say it's because the oboe is so hard to tune! Usually, the oboe will play an A, the 'band' part of the orchestra will tune and then the violin will take the A from the oboe and tune the strings.

14. On the Soprano Recorder,what is the first note to play with half thumb hole?

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: High E flat or high E

High E flat can be played without it, but High F is the first required to play half thumb.

15. This double reeded instrument plays the grandfather in Prokofiev's "Peter and the Wolf".

From Quiz Instrument Families: The Wind in the Woods

Answer: bassoon

In this piece, the characters (Peter, the wolf, etc...)are represented by themes played on chosen instruments.

16. Bambu, yiraka and ilpirra are some of a variety of local names for which well-known open-ended Australian flute?

From Quiz "Blowing in the (wood)wind"

Answer: Didgeridoo

The didgeridoo is probably Australia's best known musical instrument. The player needs to master the art of circular breathing and uses vibration of the lips against one end of the instrument to make sound. Traditionally, didgeridoos are made of wood, however many children will know that a vacuum cleaner pipe can do just a good a job of making similar sounds. The bullroarer is not native to Australia and is found across many continents. It is a thin, flat rectangular(ish) piece of wood attached to a long cord. In order to make a noise, the piece of wood is swung in a circular motion using the cord on either a horizontal or vertical plane. Gum trees cover a large amount of Australia and therefore their leaves are quite common. Enterprising native peoples discovered that blowing across a gum leaf in particular ways can create sounds. The Wobble board was invented in Australia and is basically a large, flat piece of board. In order to create sound, the board is held along the short edges by the palm of each hand and "flicked" or "bounced" to create sound.

17. What is the first note note with no thumb hole on a Soprano Recorder?

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: C sharp

Some people might think E flat, but it's C sharp.

18. Why is the seating distribution of the woodwinds in the orchestra like it is? (flutes and oboes in front, clarinets and bassoons in the back)

From Quiz Classical Woodwind Instruments

Answer: because the flute and oboe are the soprano voices of the section, and the clarinet and bassoon are the alto and tenor-bass voices

The flute and oboe are usually the soloists, while the clarinet and bassoon usually do the harmonies.

19. And finally, for your pleasure, how many finger holes are there in a five-hole ocarina?

From Quiz One and Only Ocarina!

Answer: five

Okay, if you missed this one-I don't know what to say! A 5-hole ocarina has 5 holes!

20. What is the name of the metal tube to which the double reed is attached to on a bassoon?

From Quiz Instrument Families: The Wind in the Woods

Answer: bocal

Larger woodwind instruments require a bocal or something similar in order for the reed to connect to the body.

21. What is the lowest note on the average oboe?

From Quiz Woodwinds

Answer: B flat

...but there is the rare, new oboe which can play a low A.

22. How many reeds do the Rackett, Zurna and Dulcian use?

From Quiz "Blowing in the (wood)wind"

Answer: Two

The Rackett, Zurna & Dulcian are all double reeded instruments. The Dulcian is constructed using maple wood and is a predecessor of the bassoon. It was made in various different sizes and was widely in use during the middle of the sixteenth century. The Rackett has a unique design and can sound similar to a bassoon. The inside of the in Rackett consists of several vertical tubes joined together at both top and bottom to create what looks like a handful of sausages. Which is possibly how the instrument got one of its alternative names - sausage bassoon. Holes bored into the vertical tubes are covered by the fingers to close them off and create different notes. The Zurna is usually made from fruit tree hard wood, with some being made of bone. The Zurna require circular breathing by the player and has a high pitched, sharp sound. It is related to the oboe and used mainly for playing folk music.

23. How is F sharp fingered on a Soprano Recorder?

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: Thumb One Two Three Five Six

High F sharp Is Half Thumb One Two Three Five

24. Which non-woodwind instrument is a standard member of a woodwind quintet?

From Quiz Instrument Families: The Wind in the Woods

Answer: French horn

The French horn is well suited to blending with the softer woodwinds.

25. How many parts are there to a normal flute?

From Quiz Woodwinds

Answer: 3

Most piccolos have only 2 pieces (the mouthpiece and the body).

26. Hornpipes are single reeded instrument traditionally made from which naturally occurring material?

From Quiz "Blowing in the (wood)wind"

Answer: Animal horn

The bell of a hornpipe is traditionally made of animal horn; however the rest of the instrument may be made from wood. The hornpipe uses a single reed and may or may not have a cap around it - the cap allows for playing the hornpipe using circular breathing and allowing the musician to create a continuous sound. The melody pipe, which runs between the bell and the reed, has between five and eight finger holes to its player to create different notes.

27. On a Soprano Recorder, what note is played Thumb and Two?

From Quiz Soprano Recorder Fingerings

Answer: C

F on a Bass recorder.

28. This instrument was once made out of wood but was replaced in the orchestra by the louder metal version.

From Quiz Instrument Families: The Wind in the Woods

Answer: flute

The Baroque wooden flute had less holes than the modern day flute and is softer and quieter in tone.

29. In Stravinsky's "Rite of Spring", which instrument has a solo right after the bassoon solo at the beginning?

From Quiz Classical Woodwind Instruments

Answer: English horn

That opening movement is incredible. It makes you think of prehistoric beings (represented by the different solo instruments) bursting into life, popping out of eggs or out of the earth. It is a fascinating beginning for this work.

30. The crumhorn has a similar shape to which item used for a popular recreational activity?

From Quiz "Blowing in the (wood)wind"

Answer: Fishing hook

Although the pool noodle and yoga mat can be bent to match the shape of a crumhorn (the yoga mat in profile), a fishing hook has the most similar shape to this double reeded instrument. The name derives from a German word meaning "bent horn". The crumhorn is a capped reed instrument meaning that the mouth doesn't touch the reed in order to create vibration and make sound. Finger holes can be found on the straight part of the horn allowing the pitch of the note to be changed by the musician.

This is category 17555
Last Updated Mar 03 2024 1:12 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.