FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Soprano Recorder Fingerings
Quiz about Soprano Recorder Fingerings

Soprano Recorder Fingerings Trivia Quiz


I like playing the Recorder, and this is how I show it. These should be basic fingerings for anyone who plays Recorder. Have fun.

A multiple-choice quiz by TamerKyle. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments
  8. »
  9. Woodwind

Author
TamerKyle
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
229,986
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
347
- -
Question 1 of 10
1. What is the lowest note on the Soprano Recorder?(Without covering the bell) Hint


Question 2 of 10
2. How do you finger the note G on the second line of the Treble Clef on the Soprano Recorder? Hint


Question 3 of 10
3. What note is played with first and second fingers but no thumb on the Soprano? Hint


Question 4 of 10
4. On the Soprano Recorder,what is the first note to play with half thumb hole? Hint


Question 5 of 10
5. What is the first note note with no thumb hole on a Soprano Recorder? Hint


Question 6 of 10
6. If you're using a Soprano Recorder, how do you play C two ledger lines above the staff? Hint


Question 7 of 10
7. How is F sharp fingered on a Soprano Recorder? Hint


Question 8 of 10
8. On a Soprano Recorder, what note is played Thumb and Two? Hint


Question 9 of 10
9. How is B played on a Soprano Recorder? Hint


Question 10 of 10
10. Hard one. How is F played on a Soprano Recorder? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the lowest note on the Soprano Recorder?(Without covering the bell)

Answer: C

If you cover the bell, you can reach a low B.
2. How do you finger the note G on the second line of the Treble Clef on the Soprano Recorder?

Answer: Thumb One Two Three

G is a basic fingering for all Recorder players.
3. What note is played with first and second fingers but no thumb on the Soprano?

Answer: C sharp

Can also be played with only thumb.
4. On the Soprano Recorder,what is the first note to play with half thumb hole?

Answer: High E flat or high E

High E flat can be played without it, but High F is the first required to play half thumb.
5. What is the first note note with no thumb hole on a Soprano Recorder?

Answer: C sharp

Some people might think E flat, but it's C sharp.
6. If you're using a Soprano Recorder, how do you play C two ledger lines above the staff?

Answer: Half thumb One Four Five

It can be a hard note to hit for certain Recorders or players.
7. How is F sharp fingered on a Soprano Recorder?

Answer: Thumb One Two Three Five Six

High F sharp Is Half Thumb One Two Three Five
8. On a Soprano Recorder, what note is played Thumb and Two?

Answer: C

F on a Bass recorder.
9. How is B played on a Soprano Recorder?

Answer: Thumb One

Easy note to play.
10. Hard one. How is F played on a Soprano Recorder?

Answer: Thumb One Two Three Four Six Seven or Thumb 1-4

A tricky fingering. Some people will think F is One Two Three and Four. An alternate fingering is the same fingers just without the pinky(seven).
Source: Author TamerKyle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us