FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Songs Containing a Harmonica
Quiz about Songs Containing a Harmonica

Songs Containing a Harmonica Trivia Quiz


The harmonica or mouth organ has been widely used in songs. This quiz features songs containing the harmonica. Please match the song with the artist.

A matching quiz by workisboring. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments
  8. »
  9. Woodwind

Author
workisboring
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,246
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
332
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Which youngster played harmonica on the 1963 hit "Fingertips"?  
  The Beatles
2. John Popper played harmonica on which band's 1994 song "Run-Around"?   
  Blues Traveler
3. John Lennon played harmonica on which band's 1964 song "Love Me Do"?   
  Bruce Channel
4. Who played harmonica on his 1973 single "Piano Man"?  
  The Rolling Stones
5. Cub Koda played harmonica on which band's 1973 song "Smokin' in the Boys Room"?   
  Culture Club
6. Who played harmonica on his 1972 song "Heart of Gold"?   
  Brownsville Station
7. Rick Davies played harmonica on which band's 1979 song "Take the Long Way Home"?  
  Tom Petty
8. Marshall Thompson played the harmonica on which R&B group's 1972 song "Oh Girl"?   
  Billy Joel
9. John Sebastian played harmonica on which band's 1970 song "Roadhouse Blues"?   
  The Hollies
10. Sugar Blue played harmonica on which band's 1978 song "Miss You"?   
  Stevie Wonder
11. Judd Lander played harmonica on which band's 1983 song "Karma Chameleon"?   
  Little Stevie Wonder
12. Who played harmonica on his 1994 song "You Don't Know How It Feels"?   
  Neil Young
13. Allan Clarke played the harmonica on which band's 1969 song "He Ain't Heavy, He's My Brother"?   
  The Doors
14. Delbert McClinton played harmonica on which singer's 1961 song "Hey! Baby"?   
  The Chi-Lites
15. Who had a harmonica solo on his 1976 single "Isn't She Lovely"?  
  Supertramp





Select each answer

1. Which youngster played harmonica on the 1963 hit "Fingertips"?
2. John Popper played harmonica on which band's 1994 song "Run-Around"?
3. John Lennon played harmonica on which band's 1964 song "Love Me Do"?
4. Who played harmonica on his 1973 single "Piano Man"?
5. Cub Koda played harmonica on which band's 1973 song "Smokin' in the Boys Room"?
6. Who played harmonica on his 1972 song "Heart of Gold"?
7. Rick Davies played harmonica on which band's 1979 song "Take the Long Way Home"?
8. Marshall Thompson played the harmonica on which R&B group's 1972 song "Oh Girl"?
9. John Sebastian played harmonica on which band's 1970 song "Roadhouse Blues"?
10. Sugar Blue played harmonica on which band's 1978 song "Miss You"?
11. Judd Lander played harmonica on which band's 1983 song "Karma Chameleon"?
12. Who played harmonica on his 1994 song "You Don't Know How It Feels"?
13. Allan Clarke played the harmonica on which band's 1969 song "He Ain't Heavy, He's My Brother"?
14. Delbert McClinton played harmonica on which singer's 1961 song "Hey! Baby"?
15. Who had a harmonica solo on his 1976 single "Isn't She Lovely"?

Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 136: 13/15
May 12 2024 : Guest 73: 7/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which youngster played harmonica on the 1963 hit "Fingertips"?

Answer: Little Stevie Wonder

The 1963 song "Fingertips" was the first hit single for Little Stevie Wonder. The single was recorded live at the Regal Theater in Chicago, Illinois. Little Stevie Wonder was only twelve years old when the song was recorded. A then-unknown Marvin Gaye played drums on the single.
2. John Popper played harmonica on which band's 1994 song "Run-Around"?

Answer: Blues Traveler

The Blues Traveler song "Run-Around" was a single of the band's 1994 album "four". The song featured the harmonica played by singer John Popper. The song won the Grammy Award for Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group.
3. John Lennon played harmonica on which band's 1964 song "Love Me Do"?

Answer: The Beatles

The Beatles released the single "Love Me Do" from their 1964 album "Please Please Me". The song was recorded three separate times with a different drummer playing on each version. John Lennon played harmonica on each recording.
4. Who played harmonica on his 1973 single "Piano Man"?

Answer: Billy Joel

Billy Joel had his first hit single in the United States, Canada and Australia with the 1973 song "Piano Man". Billy Joel played harmonica on the tune. The song contained fictional stories of a lounge pianist named Bill. The song was loosely based on his experiences playing piano in the Executive Room bar in Los Angeles, California.
5. Cub Koda played harmonica on which band's 1973 song "Smokin' in the Boys Room"?

Answer: Brownsville Station

The song "Smokin' in the Boys Room" was recorded for Brownsville Station's studio album "Yeah!". Cub Koda co-wrote the song and played on the song's harmonica solo. The band Mötley Crüe recorded this song for their 1985 album "Theatre of Pain".
6. Who played harmonica on his 1972 song "Heart of Gold"?

Answer: Neil Young

The song "Heart of Gold" was released form Neil Young's 1972 studio album "Harvest". The song featured Neil Young playing harmonica. The song also featured James Taylor and Linda Ronstadt on background vocals. Neil Young recorded this song at Quadrafonic Sound Studios in Nashville, Tennessee.
7. Rick Davies played harmonica on which band's 1979 song "Take the Long Way Home"?

Answer: Supertramp

The song "Take the Long Way Home" was recorded for Supertramp's 1979 album "Breakfast In America". The song was written by Rick Davies and Roger Hodgson. Rick Davies played the harmonica on the song.
8. Marshall Thompson played the harmonica on which R&B group's 1972 song "Oh Girl"?

Answer: The Chi-Lites

The Chi-Lites recorded the song "Oh Girl" for their 1972 album "A Lonely Man". Eugene Record provided lead vocals while Marshall Thompson played the harmonica on the song. The song has been covered by Leo Sayer, Con Hunley, Paul Young, Seal and Smokey Robinson and the Miracles.
9. John Sebastian played harmonica on which band's 1970 song "Roadhouse Blues"?

Answer: The Doors

The Doors recorded the song "Roadhouse Blues" for their 1970 album "Morrison Hotel". John Sebastian from the band The Lovin' Spoonful played harmonica. John Sebastian performed on this song under the pseudonym G. Puglese.
10. Sugar Blue played harmonica on which band's 1978 song "Miss You"?

Answer: The Rolling Stones

The Rolling Stones recorded the song "Miss You" for their 1978 album "Some Girls". Sugar Blue played harmonica on the song while Ian McLagan played Wurlitzer electric piano. The song was written after a jam session between Mick Jagger and Billy Preston.
11. Judd Lander played harmonica on which band's 1983 song "Karma Chameleon"?

Answer: Culture Club

Culture Club recorded the song "Karma Chameleon" for their 1983 album "Colour by Numbers". Judd Lander from the 1960s group The Hideaways played harmonica on the song. Keyboardist Phil Pickett wrote this song, played keyboards and provides backing vocals.
12. Who played harmonica on his 1994 song "You Don't Know How It Feels"?

Answer: Tom Petty

The song "You Don't Know How It Feels" was recorded for Tom Petty's 1994 album "Wildflowers". Tom Petty played harmonica on this song. The song won the Grammy Award for Best Male Rock Vocal Performance. The song's music video won the MTV Video Music Award for Best Male Video.
13. Allan Clarke played the harmonica on which band's 1969 song "He Ain't Heavy, He's My Brother"?

Answer: The Hollies

The song "He Ain't Heavy, He's My Brother" was recorded for the Hollies' 1969 albums "Hollies Sing Hollies" and "He Ain't Heavy, He's My Brother". Allan Clarke played the harmonica on the song while Elton John played the piano. The song was featured in a television commercial for Miller Light beer and in the 2001 movie "Zoolander".
14. Delbert McClinton played harmonica on which singer's 1961 song "Hey! Baby"?

Answer: Bruce Channel

Bruce Channel released the single "Hey! Baby" in 1961. The song featured a harmonica solo by Delbert McClinton. Delbert McClinton taught John Lennon how to play the instrument. John Lennon applied these lessons on several songs by the Beatles.
15. Who had a harmonica solo on his 1976 single "Isn't She Lovely"?

Answer: Stevie Wonder

The song "Isn't She Lovely"? was recorded for Stevie Wonder's 1976 studio album "Songs in the Key of Life". The original version of the song was not released as a commercial single do to its length. A shortened version of the song was sent to radio stations and received a high volume of airplay.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us