FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Instrument Families  The Wind in the Woods
Quiz about Instrument Families  The Wind in the Woods

Instrument Families: The Wind in the Woods Quiz


How much do you know about the woodwind instruments? Reed on....

A multiple-choice quiz by notwilbur. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments
  8. »
  9. Woodwind

Author
notwilbur
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
100,874
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1347
- -
Question 1 of 10
1. True or false: The saxophone is a woodwind instrument.


Question 2 of 10
2. This woodwind instrument has the deepest sound in its family. Hint


Question 3 of 10
3. This type of clarinet is the most common. Hint


Question 4 of 10
4. This double reeded instrument plays the grandfather in Prokofiev's "Peter and the Wolf". Hint


Question 5 of 10
5. Which of these instruments has a double reed? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of the metal tube to which the double reed is attached to on a bassoon? Hint


Question 7 of 10
7. Which non-woodwind instrument is a standard member of a woodwind quintet? Hint


Question 8 of 10
8. This instrument was once made out of wood but was replaced in the orchestra by the louder metal version. Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is not a famous flautist? Hint


Question 10 of 10
10. I have a thumb hole, 5 single holes, and 2 double holes. I come in wood and plastic and have been around for over 5 centuries. Many young (and old) students enjoy playing me. What am I?

Answer: (comes in varieties: sopranino, soprano, alto, tenor, bass)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. True or false: The saxophone is a woodwind instrument.

Answer: True

Invented by Adolphe Sax, it was intended to be a hybrid woodwind and brass instrument. The brass body allows it to compete with the volume of the brass section.
2. This woodwind instrument has the deepest sound in its family.

Answer: contrabassoon

The contrabassoon is a relatively new instrument to the WW family. An octave (eight notes) lower than the bassoon, it has a very deep, rumbly sound. Listen for it, along with the bassoon, in "The Sorcerer's Apprentice" by Dukas.
3. This type of clarinet is the most common.

Answer: soprano

There are many varieties of the clarinet, but the most common is the soprano. The longer the clarinet, the deeper in pitch. However, the fingering is basically the same on all clarinets.
4. This double reeded instrument plays the grandfather in Prokofiev's "Peter and the Wolf".

Answer: bassoon

In this piece, the characters (Peter, the wolf, etc...)are represented by themes played on chosen instruments.
5. Which of these instruments has a double reed?

Answer: oboe

Two pieces of wood are tied together to make a double reed. A rather nasal sound is produced, but a good player can make a pleasant nasal sound! A bad player, though....
6. What is the name of the metal tube to which the double reed is attached to on a bassoon?

Answer: bocal

Larger woodwind instruments require a bocal or something similar in order for the reed to connect to the body.
7. Which non-woodwind instrument is a standard member of a woodwind quintet?

Answer: French horn

The French horn is well suited to blending with the softer woodwinds.
8. This instrument was once made out of wood but was replaced in the orchestra by the louder metal version.

Answer: flute

The Baroque wooden flute had less holes than the modern day flute and is softer and quieter in tone.
9. Which of these is not a famous flautist?

Answer: Itoot DaFloot

Funny thing it is, that as a band director I have trouble recruiting boy flutists even though the most famous ones are men! Must be a cultural thing....
10. I have a thumb hole, 5 single holes, and 2 double holes. I come in wood and plastic and have been around for over 5 centuries. Many young (and old) students enjoy playing me. What am I?

Answer: recorder

'Tis a very nice instrument and not too hard to play as long as you don't try to blow too hard! Check out Mannheim Steamroller Christmas CD's for some neat arrangements with recorders of all sizes.
Source: Author notwilbur

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us