FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classical Woodwind Instruments
Quiz about Classical Woodwind Instruments

Classical Woodwind Instruments Quiz


A quiz about the different instruments of the best section in the orchestra: the woodwinds!

A multiple-choice quiz by daniel_cueto. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments
  8. »
  9. Woodwind

Author
daniel_cueto
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
99,866
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1129
Last 3 plays: Guest 161 (7/10), Guest 188 (4/10), Guest 173 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the definition of a woodwind instrument? Hint


Question 2 of 10
2. What instruments does a woodwind quintet commonly have? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these composers never composed anything for woodwind quintet? Hint


Question 4 of 10
4. True or false: Bach composed two concertos for flute and one for clarinet.


Question 5 of 10
5. Why is the seating distribution of the woodwinds in the orchestra like it is? (flutes and oboes in front, clarinets and bassoons in the back) Hint


Question 6 of 10
6. Which of the woodwinds has the smallest range in octaves? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these works wasn't composed by Beethoven? Hint


Question 8 of 10
8. In Stravinsky's "Rite of Spring", which instrument has a solo right after the bassoon solo at the beginning? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is not a jazz bassoonist? Hint


Question 10 of 10
10. According to the popular joke, what are two oboes playing in unison? :D Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : Guest 161: 7/10
May 05 2024 : Guest 188: 4/10
Apr 30 2024 : Guest 173: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the definition of a woodwind instrument?

Answer: A wind instrument in which pitch is altered by covering or uncovering holes (usually with keys) along its length.

Woodwind instruments can be made of wood, metal (like saxophones or flutes) as well as of ceramics or plastic. The tone holes may be covered and uncovered by keys, or by the players' fingers.
2. What instruments does a woodwind quintet commonly have?

Answer: Flute, oboe, clarinet, bassoon, horn

The horn is a part of the woodwind quintet because of its fantastic ability to blend in perfectly with the sounds of the woodwind instruments. The woodwind quintet is a popular chamber music grouping that lacks the unity of tone color that the string quartet posseses, but instead offers the composer a variety of contrasting tone colors to play with.
3. Which of these composers never composed anything for woodwind quintet?

Answer: Gabriel Faure

He missed out on it!
4. True or false: Bach composed two concertos for flute and one for clarinet.

Answer: False

Single reeded instruments (like the clarinet) weren't used in art music in the Baroque period, because they were so associated with European folk music that they hadn't fully been accepted in the world of art music yet. This is why Bach, a Baroque composer, never composed anything for clarinet.
5. Why is the seating distribution of the woodwinds in the orchestra like it is? (flutes and oboes in front, clarinets and bassoons in the back)

Answer: because the flute and oboe are the soprano voices of the section, and the clarinet and bassoon are the alto and tenor-bass voices

The flute and oboe are usually the soloists, while the clarinet and bassoon usually do the harmonies.
6. Which of the woodwinds has the smallest range in octaves?

Answer: oboe

Yes, it's a somewhat limited instrument. It's very beautiful, however.
7. Which of these works wasn't composed by Beethoven?

Answer: Sonata for 2 oboes and bassoon

The one for flute, bassoon, and piano is very beautiful! You should listen to it.
8. In Stravinsky's "Rite of Spring", which instrument has a solo right after the bassoon solo at the beginning?

Answer: English horn

That opening movement is incredible. It makes you think of prehistoric beings (represented by the different solo instruments) bursting into life, popping out of eggs or out of the earth. It is a fascinating beginning for this work.
9. Which of these is not a jazz bassoonist?

Answer: Klaus Thunemann

Klaus Thunemann only plays classical bassoon (he is superb). The other three have very interesting experiments and are worth listening to.
10. According to the popular joke, what are two oboes playing in unison? :D

Answer: a minor second

Here's another one:
-What do a family reunion and an oboe solo have in common?
You know they are both coming and there is not a darn thing you can
do about it!

Hehe... did you enjoy the quiz? :D
Source: Author daniel_cueto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us