FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about PythagorasA Snowballs Chance
Quiz about PythagorasA Snowballs Chance

Pythagoras...A Snowball's Chance Quiz


Originally, I knew very little about the guy. Now that I do, here's hoping you'll have a snowball's chance of nailing this. It's tough!

A multiple-choice quiz by undudelike. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People M-P
  8. »
  9. Pythagoras

Author
undudelike
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,090
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
292
- -
Question 1 of 10
1. Pythagoras was the first Greek to realize the morning star and the evening star were both which planet? Hint


Question 2 of 10
2. While in orbit, the planets produced what, according to Pythagoras? Hint


Question 3 of 10
3. What number symbolized the sum of all parts according to Pythagoras? Hint


Question 4 of 10
4. What word finishes the phrase supposedly coined by Pythagoras; "Reason is immortal, all else is _______"? Hint


Question 5 of 10
5. The 47th Problem of Euclid was better known from the illustration known as what? Hint


Question 6 of 10
6. According to Pythagoras, what number was the "number of reason?" Hint


Question 7 of 10
7. Where in Italy did Pythagoras finally settle and do the majority of his work? Hint


Question 8 of 10
8. Pythagoreans were as much into religion as they were their school of mathematics. What was one of the more unusual rules pertaining to their religion? Hint


Question 9 of 10
9. In what Greek island was Pythagoras born? Hint


Question 10 of 10
10. To whom was Pythagoras referring when he said, "There are men, and gods and beings like _______"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pythagoras was the first Greek to realize the morning star and the evening star were both which planet?

Answer: Venus

The Pythagoreans believed the planets were attached to crystalline spheres and each planet had it's own sphere. These spheres were centered on the Earth which also was in constant motion. Pythagoras initially developed this concept from Anaximander's theory of perfect circular motion.
2. While in orbit, the planets produced what, according to Pythagoras?

Answer: sound

Pythagoras propagated the idea that the Earth was not the center of the universe like Plato did, thus making it a planet that had an orbit like the others. The distance between the planets were mathematically proportionate, with some planets moving at faster speeds and others slower.

The planets that moved slower produced lower pitches and the faster ones, a higher pitch. By doing so, each planet in its orbit creates its own note. This "note" coupled with the ratio of the distances of each orbit, make the resultant sound concordant. Remembering that numbers, the Pythagoreans said, caused this harmony, they positioned numbers as the primary principle on which the entire universe was based.

The Pythagoreans named this numerical and acoustic coupling, the "harmony of the spheres."
3. What number symbolized the sum of all parts according to Pythagoras?

Answer: 10

According to Pythagoras "the number ten is the very nature of number." Even during Pythagoras' time counting to ten was commonly used, by Greeks and even barbarians (non-Greeks). The power of ten has unity even with the number four (the tetrad), because by adding the sum of 1+2+3+4 you equal the number ten.

The number ten was known as the sum of all parts and showed that all things were complete. Pythagoras then divided the planets into ten spheres, each with concentric circles. These circles began at the center starting with the globe of divine fire. Next came the seven planets, then the earth, and the Antichthon which was never seen. This tenth "wandering" planet (Antichthon) was said to be a counter-Earth, allowing the solar system to have better balance as the planets orbited a "central" fire.
4. What word finishes the phrase supposedly coined by Pythagoras; "Reason is immortal, all else is _______"?

Answer: mortal

The noted Greek biographer and mathematician Diogenes Laertius, in his most noted work, "Lives of Eminent Philosophers," places his subjects in one of two divisions, the Ionic or the Italian schools. Pythagoras begins Laertius' order in the Italian school where his quote can be found there.
5. The 47th Problem of Euclid was better known from the illustration known as what?

Answer: The Bride's Chair

Known as the "foundation of Freemasonry" by many, the Bride's Chair is said to be illustration of proving the Pythagorean Theorum. Also known as Proof 1, it is the most famous of the Pythagorean propositions. It is the first of Euclid's two proofs.
6. According to Pythagoras, what number was the "number of reason?"

Answer: 1

To the Pythagoreans the number one represented the unity that underpinned the whole of creation.

The number two was considered the "number of opinion" and was also considered the first female or even number. At the time, zero was not considered a number since it had no value. The number one was actually considered the Pythagoreans' first whole number.
7. Where in Italy did Pythagoras finally settle and do the majority of his work?

Answer: Croton

Pythagoras had many beliefs that were not widely accepted by all Pythagoreans. Around 480 BCE, the Pythagorean Society at Croton was attacked by another fellow Crotonian named Cylon. Pythagoras barely escaped and finally settled in Metapontium where it is said he died there, possibly from suicide.
8. Pythagoreans were as much into religion as they were their school of mathematics. What was one of the more unusual rules pertaining to their religion?

Answer: to abstain from beans

It was also against their religion to stir a fire with iron, to pick up anything which has fallen, or to look into a mirror beside a light. Supposedly, if you do gaze at a mirror as such, it will show you a very haunted version of your home. I found that choice morsel at paranormalsoup.com. I doubt if these beliefs all came from Pythagoras. I thought this was a hoot.
9. In what Greek island was Pythagoras born?

Answer: Samos

Supposedly after many problems in Samos he moved to Croton (Italy) where he felt safer and able to more easily continue his work. Other famous Samians include Epicurus as well as Aesop.
10. To whom was Pythagoras referring when he said, "There are men, and gods and beings like _______"?

Answer: Pythagoras

I suppose if one created his own religion and famous mathematical theorums, we too could be a little full of ourselves. Pythagoras propagated the idea that the Earth was not the center of the universe, thus making it a planet that had an orbit like the other planets. It is interesting to see as mystic side of Pythagoras coupled with a scientific one.
Source: Author undudelike

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us