Quiz about The Whitechapel Identity Circus
Quiz about The Whitechapel Identity Circus

The Whitechapel Identity Circus Quiz


His name is synonymous with evil, while those of his five victims elicit a sympathy never shown to them in life. In the fall of 1888, all of London knew their names and more. Those names are what this quiz is all about.

A multiple-choice quiz by ripper1. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Serial Killers
  8. »
  9. Jack the Ripper

Author
ripper1
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
163,361
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1073
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Jack The Ripper's first victim, Mary Ann Nichols, was known on the streets as "Pearly Poll."

True
False

2. Shortly before her murder, Annie Chapman had sought refuge at Crossingham's Lodging House on Dorset Street. At approximately 1:35 a.m. on September 8, 1888, Chapman tells the night watchman, John Evans, that she'll soon return with money. What is Evan's nickname? Hint

Brummy
Burly
Banger
Bender

3. What was the maiden name of Berner Street victim, Elizabeth Stride? Hint

Gustafsdotter
Carlsdotter
Ericsson
Olofsson

4. The "Britannia" and "Horn Of Plenty" were public houses located at opposite ends of Dorset Street. Frequented by all five Ripper victims, what was the "Britannia" better known as? Hint

Oxford Arms
The Ten Bells
Ringers
Blue Coat Boy

5. Prior to acquiring his infamous moniker, the Whitechapel murderer was thought to be a man called "Leather Apron," otherwise known as who?

Answer: (Two Words. Full name or surname.)
6. Even before the Ripper murders, the Whitechapel district was notorious for criminal activity. Combined with poverty, squalor, and overcrowding, this East End district was difficult to police and made worse by the public's often hostile attitude towards law enforcement. In the area adjacent to the murder sites, Whitechapel Road was called what? Hint

The Devil's Half Mile
The Notorious Mile
The Evil Quarter Mile
The Wicked Way

7. Which of these murder victims used the name, Mary Ann Kelly? Hint

Catharine Eddowes
Annie Chapman
Mary Ann Nichols
None of the answers is correct

8. Who were the "High-Rip Gang"? Hint

A Spitalfield's vigilance committee.
A gang of petty criminals.
A Whitechapel vigilance committee.
A band of prostitutes, armed with knives, who would work the area in the vicinity of Swallow Gardens.

9. Who, or what, were "Barnaby and Burgho"? Hint

The detective agency employed by the Mile End Vigilance Committee.
The names of the former Brady Street and Buck's Row.
Eddowes favorite pub at the corner of Buck's Row and Brady Street.
The Metropolitan Police tracking dogs.

10. Speaking of streets, Number 13 Miller's Court, scene of Mary Kelly's savage murder was, in fact, part of Number 26 Dorset Street. Before being re-named Duval Street in 1904, Dorset Street was also known as what? Hint

Dosset Street
Dory Street
Doss Street
Dorsy Street

11. Before she was known as "Long Liz," Elizabeth Stride went by the names "Ginger" or "Fair Ginger."

True
False

12. Mary Kelly had been in residence at Miller's Court since early 1888. John McCarthy, who ran his chandler's business out of Number 27 Dorset Street, was also the landlord of the Miller's Court properties. What were these properties called? Hint

McCarthy's Lodge
McCarthy's Flats
McCarthy's Rents
McCarthy's Rooms

13. "Indian Harry" was the first to glimpse the mutilated remains of Mary Kelly. Sent to Number 13 Miller's Court to collect the rent money, what is this man's real name?

Answer: (Two Words. Full name or surname)
14. On her death certificate, registered on November 17, 1888, how is Kelly's name recorded? Hint

Mary Kelly
Kelly, Mary Jean
Mary Jane Kelly
Marie Jeanette Kelly

15. The murderer's nickname was invented at a time when there was no shortage of "Jacks" associated with criminal activities. Which of these "Jacks" might feel a kinship with the Ripper? Hint

Spring Heeled Jack
Sixteen String Jack
Jack Sheppard
One Armed Jack


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jack The Ripper's first victim, Mary Ann Nichols, was known on the streets as "Pearly Poll."

Answer: False

Nichols was known to many as "Polly", but "Pearly Poll" was the name used by Mary Ann Connelly.
2. Shortly before her murder, Annie Chapman had sought refuge at Crossingham's Lodging House on Dorset Street. At approximately 1:35 a.m. on September 8, 1888, Chapman tells the night watchman, John Evans, that she'll soon return with money. What is Evan's nickname?

Answer: Brummy

Crossingham's provided lodging for three hundred persons. According to "Casebook: Jack The Ripper", after Evans is unsuccessful in collecting her bed money, Chapman states, "I won't be long Brummy. See that Tim (the lodging house deputy) keeps the bed for me."
3. What was the maiden name of Berner Street victim, Elizabeth Stride?

Answer: Gustafsdotter

Born in 1843, she was the daughter of Gustaf Ericsson and Beata Carlsdotter.
4. The "Britannia" and "Horn Of Plenty" were public houses located at opposite ends of Dorset Street. Frequented by all five Ripper victims, what was the "Britannia" better known as?

Answer: Ringers

The three story pub was called "Ringers" after its landlady, Matilda Ringer.
5. Prior to acquiring his infamous moniker, the Whitechapel murderer was thought to be a man called "Leather Apron," otherwise known as who?

Answer: John Pizer

Pizer, who the London Times dubbed, "A Noiseless Midnight Terror," was arrested on September 10, 1888, in connection with the murder of Mary Ann Nichols. Cleared of suspicion in the murder, he was released two days later.
6. Even before the Ripper murders, the Whitechapel district was notorious for criminal activity. Combined with poverty, squalor, and overcrowding, this East End district was difficult to police and made worse by the public's often hostile attitude towards law enforcement. In the area adjacent to the murder sites, Whitechapel Road was called what?

Answer: The Evil Quarter Mile

So intimidating was this stretch of road that even members of the Metropolitan Police were wary of being in the area, especially after dark.
7. Which of these murder victims used the name, Mary Ann Kelly?

Answer: Catharine Eddowes

Eddowes used the name upon being discharged from the Bishopsgate Street Police Station, at approximately 1:00 a.m. on September 30, 1888. Released from custody, Eddowes would have less than one hour to live.
8. Who were the "High-Rip Gang"?

Answer: A gang of petty criminals.

These men, through threats of violence, would blackmail streetwalkers for money. For a brief time they were considered suspects in the murder of Mary Ann Nichols.
9. Who, or what, were "Barnaby and Burgho"?

Answer: The Metropolitan Police tracking dogs.

First considered for use after the Chapman murder, the idea of using tracking dogs re-surfaced in the wake of the "double event". Edwin Brough, a Scarborough bloodhound breeder was contacted and, on October 6, 1888, Brough, Barnaby and Burgho arrived in London.
10. Speaking of streets, Number 13 Miller's Court, scene of Mary Kelly's savage murder was, in fact, part of Number 26 Dorset Street. Before being re-named Duval Street in 1904, Dorset Street was also known as what?

Answer: Dosset Street

So called because of the high concentration of common lodging houses occupying property on the street.
11. Before she was known as "Long Liz," Elizabeth Stride went by the names "Ginger" or "Fair Ginger."

Answer: False

However, these were two of the names that Mary Kelly, the Ripper's final victim, was known to use.
12. Mary Kelly had been in residence at Miller's Court since early 1888. John McCarthy, who ran his chandler's business out of Number 27 Dorset Street, was also the landlord of the Miller's Court properties. What were these properties called?

Answer: McCarthy's Rents

They were also called "McCarthy's Court."
13. "Indian Harry" was the first to glimpse the mutilated remains of Mary Kelly. Sent to Number 13 Miller's Court to collect the rent money, what is this man's real name?

Answer: Thomas Bowyer

Bowyer, a pensioned soldier hired by John McCarthy as a shop assistant, was sent to Kelly's room at approximately 10:45 a.m. on November 9, 1888. Unable to get a response by knocking on the door, he peered through a broken window only to discover what remained of Mary Kelly.
14. On her death certificate, registered on November 17, 1888, how is Kelly's name recorded?

Answer: Marie Jeanette Kelly

The full listing is Marie Jeanette Kelly "otherwise Davies."
15. The murderer's nickname was invented at a time when there was no shortage of "Jacks" associated with criminal activities. Which of these "Jacks" might feel a kinship with the Ripper?

Answer: Spring Heeled Jack

Sheppard, Sixteen String, and One Armed were burglars, prison breakers, and highwaymen. However, Spring Heeled Jack was the name given to a man who would adopt various macabre disguises, in order to assault and terrorize both women and children. His crimes took place in 1837 and 1838. Like the Ripper, Spring Heeled Jack was never caught and his crimes remain unsolved to this day.

Many Londoners thought of him as "the boogeyman", but fifty years later another "Jack" would easily claim that title.
Source: Author ripper1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 03 2023 : Guest 142: 3/15
Dec 24 2022 : foxbarking: 13/15

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us