FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tiro  Slave Secretary and Sidekick
Quiz about Tiro  Slave Secretary and Sidekick

Tiro - Slave, Secretary, and Sidekick Quiz


This quiz on Tiro is a companion to my quiz on Cicero. Enjoy!

A multiple-choice quiz by jagman09. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People T-Z

Author
jagman09
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
241,434
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
525
- -
Question 1 of 10
1. What is Tiro's full name? Hint


Question 2 of 10
2. In which of the following books does Tiro appear? Hint


Question 3 of 10
3. We are not sure about Tiro's exact date of birth, but what does Jerome say it is? Hint


Question 4 of 10
4. Where was Tiro born? Hint


Question 5 of 10
5. What is the Latin word for a 'homegrown' slave? Hint


Question 6 of 10
6. In what year was Tiro manumitted? Hint


Question 7 of 10
7. What category did Tiro's most famous invention fall into? Hint


Question 8 of 10
8. What is the shorthand system Tiro developed called? Hint


Question 9 of 10
9. In what year did Tiro die? Hint


Question 10 of 10
10. Where did Tiro die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Tiro's full name?

Answer: Marcus Tullius Tiro

His name Marcus Tullius Tiro represents his status as a slave of Marcus Tullius Cicero.
2. In which of the following books does Tiro appear?

Answer: Both of them

"Imperium" as a great novel about Cicero written by Robert Harris, and the "Roma Sub Rosa" series by Steven Saylor is a crime investigation series set in ancient Rome. If you like my quizzes read both of them!
3. We are not sure about Tiro's exact date of birth, but what does Jerome say it is?

Answer: 103 BC

This is important because if his birthdate is true, he is only a little bit younger than Cicero, who was born in 106 BC.
4. Where was Tiro born?

Answer: Arpinum

Tiro was born into slavery at Cicero's house in Arpinum.
5. What is the Latin word for a 'homegrown' slave?

Answer: Verna

We are not sure if Tiro was a homegrown slave, but he might have been.
6. In what year was Tiro manumitted?

Answer: 53 BC

He was freed from slavery by Cicero in 53 BC.
7. What category did Tiro's most famous invention fall into?

Answer: A new shorthand system

Tiro developed his own shorthand system and used it to record every word of Cicero's speeches.
8. What is the shorthand system Tiro developed called?

Answer: Tironian Notes

A very creative name. It was first reported to exist in 63 BC by Plutarch, consisted of about 4,000 signs, and was eventually used in monastaries where it was expanded to about 13,000 signs.
9. In what year did Tiro die?

Answer: 4 BC

He lived for 39 years after his master died. If his birth date is true than he lived for 99 years.
10. Where did Tiro die?

Answer: Puteoli

Thank you for taking my quiz, I hope you enjoyed it.
Source: Author jagman09

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us