FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Holy Week
Quiz about Holy Week

Holy Week Trivia Quiz


Learn about the holiest week in the Christian calendar and how it is observed by different denominations.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
335,541
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2380
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 111 (10/15), Guest 120 (9/15), Guest 96 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. When does Holy Week fall? Hint


Question 2 of 15
2. Which of these days does NOT fall during Holy Week? Hint


Question 3 of 15
3. In the Western tradition, what are the first and last days of Holy Week, respectively? Hint


Question 4 of 15
4. What is the first day of Holy Week in the Eastern Orthodox Church? Hint


Question 5 of 15
5. Which day in Holy Week commemorates Christ's triumphal entry into Jerusalem? Hint


Question 6 of 15
6. What does Maundy Thursday commemorate? Hint


Question 7 of 15
7. What event is associated with Holy Saturday in the Coptic Church? Hint


Question 8 of 15
8. Celebration of Catholic Mass is typically forbidden on which of these holy days? Hint


Question 9 of 15
9. What other name is Holy Monday sometimes known by? Hint


Question 10 of 15
10. On which of these holy days would you typically find the altar either covered in black or stripped? Hint


Question 11 of 15
11. What event in the life of Jesus is typically associated with Holy Wednesday? Hint


Question 12 of 15
12. On Palm Sunday, some Christians participate in the drama of the events of Holy Week through the "Cry of the Whole Congregation." Which of these is not a line that the congregation, playing the part of the people, speaks? Hint


Question 13 of 15
13. What day of Holy Week is also known as Sabbatum Sanctum? Hint


Question 14 of 15
14. All Christian denominations observe Holy Week by holding at least one or two special services during the week.


Question 15 of 15
15. On which of these days in Holy Week are Protestants least likely to hold a special service? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 111: 10/15
Apr 11 2024 : Guest 120: 9/15
Apr 09 2024 : Guest 96: 10/15
Apr 08 2024 : Guest 85: 12/15
Apr 07 2024 : Guest 124: 9/15
Apr 07 2024 : Guest 49: 14/15
Apr 04 2024 : Guest 124: 10/15
Apr 03 2024 : Guest 64: 12/15
Apr 03 2024 : Guest 111: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When does Holy Week fall?

Answer: The week before Easter

Holy Week is the last week of Lent, just before Easter, and focuses on Jesus' final days on earth before his resurrection, which is celebrated on Easter Sunday. It is a time of preparation for Easter in which worshippers take active part in the Gospel story through symbolic rituals and the hearing of pertinent Scriptures.
2. Which of these days does NOT fall during Holy Week?

Answer: Shrove Tuesday

Shrove Tuesday, known also as Fat Tuesday or Mardis Gras, is a day of feasting prior to Ash Wednesday, which kicks off Lent in the Western Christian calendar. Unlike Holy Week, it falls prior to, and not towards the end of, Lent.
3. In the Western tradition, what are the first and last days of Holy Week, respectively?

Answer: Palm Sunday/Holy Saturday

In the Western church, Holy Week begins on Palm Sunday and ends on Holy Saturday, just before Easter. It does not include Easter Sunday, which is the first day of a new church season known as "The Great Fifty Days," the time from Easter to Pentecost.
4. What is the first day of Holy Week in the Eastern Orthodox Church?

Answer: Lazarus Saturday

In the Eastern Church, Holy Week starts on the Saturday before Palm Sunday, called Lazarus Saturday because it commemorates the resurrection of Lazarus recounted in the Gospel of John.
5. Which day in Holy Week commemorates Christ's triumphal entry into Jerusalem?

Answer: Palm Sunday

A typical Palm Sunday will usually include a reading of the Gospel account of how Jesus rode into Jerusalem on a donkey to shouts of hosanna, and worshippers will often be given palm leaves to wave. Worshippers typically weave these palm leaves into the shape of crosses during or after the service.
6. What does Maundy Thursday commemorate?

Answer: The Last Supper

Maundy Thursday, also known as Holy Thursday, commemorates Christ's final Passover meal with his disciples, when he instituted the practice of the Eucharist (communion). Some churches hold services that include foot washing, in remembrance of how Jesus washed the feet of his disciples at the Last Supper. Some churches also hold a Passover meal.
7. What event is associated with Holy Saturday in the Coptic Church?

Answer: The Harrowing of Hades

In the Coptic Church, as in the Ethiopian and Eritrean Orthodox Churches, it is called "Joyous Saturday," because it is believed to be the day that Christ descended to Hades (sometimes called Sheol or Hell) and rose up to Paradise those souls that were held captive there.

The tradition that Jesus "descended into hell" (in the words of the Apostle's Creed) is drawn from, among other verses, 1 Peter 4:6, which says the gospel was "proclaimed even to the dead" and 1 Peter 3:19-20, which says Christ "went and made a proclamation to the spirits in prison, who in former times did not obey."
8. Celebration of Catholic Mass is typically forbidden on which of these holy days?

Answer: Good Friday

Good Friday, also known as Holy Friday or Great Friday, commemorates Christ's crucifixion and is generally observed in a somber manner. It is typically a day of fasting in liturgical churches. In the Catholic Church, mass is never celebrated on Good Friday except with the special exemption of the Vatican or a local bishop.
9. What other name is Holy Monday sometimes known by?

Answer: Fig Monday

This day commemorates the events related in Mark 11, when Jesus cursed the fig tree for being barren. But there is a positive note to this story as well, for when Christ and the disciples later pass the fig tree, "Peter remembered and said to him, 'Master, look! The fig tree which you cursed has withered.' And Jesus answered them, 'Have faith in God. Truly, I say to you, whoever says to this mountain, `Be taken up and cast into the sea,' and does not doubt in his heart, but believes that what he says will come to pass, it will be done for him.

Therefore I tell you, whatever you ask in prayer, believe that you have received it, and it will be yours. And whenever you stand praying, forgive, if you have anything against any one; so that your Father also who is in heaven may forgive you your trespasses'" (Mark 11:21-25).
10. On which of these holy days would you typically find the altar either covered in black or stripped?

Answer: Holy Saturday

Anglicans do not take Eucharist on this day, but instead engage in a simple liturgy with readings that commemorate the burial of Jesus. The altar is typically stripped after the service on Maundy Thursday and remains so until Easter.
11. What event in the life of Jesus is typically associated with Holy Wednesday?

Answer: Judas conspiring to betray him

Because of this association with Judas, Holy Wednesday is sometimes called "Spy Wednesday." In Poland, it used to be traditional for children to throw an effigy of Judas from the church steeple on Spy Wednesday.
12. On Palm Sunday, some Christians participate in the drama of the events of Holy Week through the "Cry of the Whole Congregation." Which of these is not a line that the congregation, playing the part of the people, speaks?

Answer: Even if I must die with you, I will never deny you.

Palm Sunday is also known as Passion Sunday because of this focus on the suffering and betrayal of Christ. Today, some liturgical churches, including many Lutheran and Anglican churches, use the passion play "The Cry of the Whole Congregation" as the liturgy for the Palm Sunday service.

In the play, worshippers assume the role of the crowd who shout "Hosanna" and wave palm leaves to praise Jesus when he enters Jerusalem, but also the part of those who mock Jesus at his trial and demand his crucifixion.

This liturgical practice places the congregation in the uncomfortable position of having to act the part of Jesus' betrayers and executioners, thereby acknowledging that they are responsible for His death, that it was for them and by their sins that Christ was crucified.

The line "Even if I must die with you, I will never deny you," is spoken by an actor who plays Peter in the play, not by the entire congregation.
13. What day of Holy Week is also known as Sabbatum Sanctum?

Answer: Holy Saturday

Holy Saturday is the last day of Holy Week. In the Eastern Orthodox Church it is called the Great Sabbath, in remembrance of the fact that this was the day Christ "rested" in the tomb.
14. All Christian denominations observe Holy Week by holding at least one or two special services during the week.

Answer: False

Liturgical churches such as the Catholic, Orthodox, Anglican, and Lutheran churches routinely observe Holy Week with special services, but not all denominations do so. Of the Holy Week holy days, Palm Sunday and Good Friday are the most commonly observed in non-liturgical churches, but there are churches that do nothing special to observe any of the days of Holy Week. Such churches would typically have a regular service on Palm Sunday and probably a service on Easter that focuses on the resurrection.
15. On which of these days in Holy Week are Protestants least likely to hold a special service?

Answer: Holy Tuesday

Few Protestant churches hold a special service for Holy Tuesday, though there are many that observe the other holy days. In the Roman Catholic Church, Holy Tuesday is observed with readings from Isaiah 49:1-6, among other scriptures. The Eastern Orthodox Church, which calls the day Great Tuesday, commemorates the parable of the ten virgins.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Lenten Holy Days:

Quizzes on the Holy Days in Lent

  1. Ash Wednesday Average
  2. Palm Sunday Average
  3. Holy Monday Average
  4. Holy Tuesday and Holy Wednesday Average
  5. Holy Week: Maundy Thursday Average
  6. Good Friday Average
  7. Holy Saturday Average
  8. Holy Week Average

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us