FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ash Wednesday
Quiz about Ash Wednesday

Ash Wednesday Trivia Quiz


How much do you know about this Christian holy day?

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
335,159
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2418
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 103 (6/10), Guest 31 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Lent begins on Ash Wednesday in both the Eastern and Western Church.



Question 2 of 10
2. Ash Wednesday falls how many days before Easter? Hint


Question 3 of 10
3. On Ash Wednesday, a priest or minister traditionally marks worshippers with ash in the shape of what? Hint


Question 4 of 10
4. When the minister or priest marks worshippers with ashes, which of these verses is commonly recited? Hint


Question 5 of 10
5. Where do churches typically get the ashes that are used to mark worshippers' foreheads on Ash Wednesday? Hint


Question 6 of 10
6. In the Roman Catholic church, the Ash Wednesday ashes are a sacrament.


Question 7 of 10
7. Psalm 51 is frequently used in the liturgies of Christian churches on Ash Wednesday. Which of these is a line from Psalm 51? Hint


Question 8 of 10
8. What day does Ash Wednesday immediately follow? Hint


Question 9 of 10
9. For many Christians, Ash Wednesday is a time of fasting. What did Christ say to do while fasting? Hint


Question 10 of 10
10. What is the earliest date Ash Wednesday can possibly occur? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 03 2024 : Guest 172: 5/10
Feb 28 2024 : Guest 103: 6/10
Feb 27 2024 : Guest 31: 6/10
Feb 26 2024 : Guest 131: 6/10
Feb 23 2024 : Guest 216: 0/10
Feb 22 2024 : Guest 67: 8/10
Feb 22 2024 : Mizzababe: 7/10
Feb 21 2024 : Guest 108: 8/10
Feb 20 2024 : Guest 122: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lent begins on Ash Wednesday in both the Eastern and Western Church.

Answer: False

Ash Wednesday is the first day of Lent in the Western Christian calendar. The Eastern Orthodox church, however, typically does not observe Ash Wednesday and begins Lent instead on "Clean Monday."
2. Ash Wednesday falls how many days before Easter?

Answer: 46

Counting Sundays, Ash Wednesday falls 46 days before Easter. We speak of the "40 days of Lent" because Sundays are not typically counted in Lent. This also leaves us with a number that is symbolic of the 40 days Christ spent fasting in the wilderness.
3. On Ash Wednesday, a priest or minister traditionally marks worshippers with ash in the shape of what?

Answer: A cross, to symbolize Christ's crucifixion and repentance

Ashes are placed on the forehead of worshippers in the sign of the cross as a symbol of repentance. The ash also reminds worshippers of their mortality.
4. When the minister or priest marks worshippers with ashes, which of these verses is commonly recited?

Answer: Remember, O man, that you are dust, and unto dust you shall return.

This verse is from Genesis 3:19. Another verse commonly used upon the imposition of ashes is Mark 1:15, "Repent ye, and hear the good news." The ash is symbolic not only of repentance (think "sackcloth and ashes"), but of our mortality and of the ashes to which the body returns upon death. The ashes are a reminder to Christians that Christ has saved them from death.
5. Where do churches typically get the ashes that are used to mark worshippers' foreheads on Ash Wednesday?

Answer: They burn the palms from the previous year's Palm Sunday

The ashes are traditionally produced when the palms used in the previous year's Palm Sunday celebration are burned. Because Jesus was praised and hailed by those waving palm leaves, and later crucified, this symbolizes how quickly people can turn from God to sin. The ashes are typically mixed with oil to form a paste for application to the forehead.
6. In the Roman Catholic church, the Ash Wednesday ashes are a sacrament.

Answer: False

The ashes are a sacramental, not a sacrament. A sacramental is a material object that is set apart and blessed. In Catholicism, there are only seven sacraments: baptism, confirmation, Holy Eucharist, penance, anointing of the sick, holy orders, and matrimony.
7. Psalm 51 is frequently used in the liturgies of Christian churches on Ash Wednesday. Which of these is a line from Psalm 51?

Answer: Wash away all my iniquity and cleanse me from my sin.

Psalm 51 is perhaps the most famous penitential psalm, and it contains the well known words, "Create in me a clean heart, O God; and renew a right spirit within me.Cast me not away from thy presence; and take not thy holy spirit from me. Restore unto me the joy of thy salvation; and uphold me with thy free spirit" (Psalm 51:10-12).
8. What day does Ash Wednesday immediately follow?

Answer: Mardi Gras

Mardi Gras, which is French for "Fat Tuesday," is the last night for eating richer, fattier foods before the Lenten ritual of fasting begins. The day is also sometimes called Shrove Tuesday, because worshippers are expected to shrive themselves (i.e. make confession) before Lent begins. Holy Tuesday occurs after Ash Wednesday, during the last week of Lent.
9. For many Christians, Ash Wednesday is a time of fasting. What did Christ say to do while fasting?

Answer: Refrain from looking somber

Jesus said, "When you fast, do not look sombre as the hypocrites do, for they disfigure their faces to show men they are fasting. I tell you the truth, they have received their reward in full. But when you fast, put oil on your head and wash your face, so that it will not be obvious to men that you are fasting, but only to your Father, who is unseen; and your Father, who sees what is done in secret, will reward you" (Matthew 6:15-18).
10. What is the earliest date Ash Wednesday can possibly occur?

Answer: February 4

Ash Wednesday is a "moveable feast", which means it falls on different calendar dates in different years. The date is dependent on Easter. The earliest it has ever fallen is on February 4th. It last fell on February 4th in 1818 and will do so again in 2285.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Lenten Holy Days:

Quizzes on the Holy Days in Lent

  1. Ash Wednesday Average
  2. Palm Sunday Average
  3. Holy Monday Average
  4. Holy Tuesday and Holy Wednesday Average
  5. Holy Week: Maundy Thursday Average
  6. Good Friday Average
  7. Holy Saturday Average
  8. Holy Week Average

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us