FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Easter Quizzes, Trivia and Puzzles
Easter Quizzes, Trivia

Easter Trivia

Easter Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal

Fun Trivia
8 Easter quizzes and 80 Easter trivia questions.
1.
  Spring Awakening    
Multiple Choice
 10 Qns
Easter Celebrations Around the World
Easter, for Christians, represents Jesus' return from the dead, and is also associated with fertility and the coming of spring. This quiz is about Easter customs from different countries - and it's not just about chocolate eggs!
Average, 10 Qns, Kankurette, Mar 30 24
Average
Kankurette gold member
Mar 30 24
194 plays
2.
  What is Easter About?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The chocolate eggs will be in the shops before we know it, but is that really all Easter is about?
Average, 10 Qns, beckyel, Mar 15 12
Average
beckyel
4461 plays
3.
  Easter - Fractured Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you figure out what I'm really trying to say? All questions are Easter related. Example: Ear stir Ben knee = Easter Bunny. Good luck!
Average, 10 Qns, xoxSugarpiexox, May 02 13
Average
xoxSugarpiexox
2380 plays
4.
  Black as Night, Bright as Day    
Multiple Choice
 10 Qns
Easter is a festival that has both dark and light aspects to it. It is celebrated around the world, with local customs giving it a special feel. This quiz looks at just a few.
Average, 10 Qns, VegemiteKid, Nov 24 17
Average
VegemiteKid gold member
Nov 24 17
290 plays
5.
  Classics for Easter    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the repertoire of great classical music (not all of it religious) for the Easter season. Good Luck & Happy Easter!
Difficult, 10 Qns, jouen58, Apr 11 04
Difficult
jouen58
760 plays
6.
  Italian Easter Foods    
Multiple Choice
 10 Qns
A subject dear to many hearts (and stomachs). Once Lent and Holy Week are over, no one knows better how to break the fast than the Italians. Good Luck and Buon Pasqua!
Difficult, 10 Qns, jouen58, Aug 08 06
Difficult
jouen58
783 plays
7.
  Easter Beagle, Charlie Brown    
Multiple Choice
 10 Qns
Peanuts are back in another holiday special, this one dealing with Easter.
Tough, 10 Qns, Randyaimee, May 18 08
Tough
Randyaimee
1950 plays
8.
  The First Easter    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the first Easter.
Tough, 10 Qns, LilJoPo, Apr 30 12
Tough
LilJoPo
2706 plays
trivia question Quick Question
On which day is it traditional to make pancakes?

From Quiz "What is Easter About?"




Related Topics
  Christian Holidays and Feasts [Religion] (28 quizzes)


Easter Trivia Questions

1. Which composer was responsible for the famous oratorio that sets to music a verse from the book of Isaiah, describing the darkness that is believed to foretell Jesus' death?

From Quiz
Black as Night, Bright as Day

Answer: George Frideric Handel

Handel's "Messiah" was originally written for the Easter season, and was first performed in Dublin on April 13, 1742. However, it has come to be associated mostly with Christmas. Isaiah 60:2-3, the verses referred to in the question, speak of the darkness that encompasses the world, but also of the Light to come. Handel worked in conjunction with librettist Charles Jennens, whose idea this great work was. He provided Handel with the Bible verses and Handel wove the music around the story, which tells of the darkness found in the world and the fulfillment of God's promise to bring new life, in the person of Jesus Christ.

2. This fractured animal brings you eggs at Easter: Raw bite

From Quiz Easter - Fractured Fun

Answer: Rabbit

Rabbits were first used a symbol of Easter in Germany in the 16th century.The Easter Bunny tradition was brought to America in the 1700s by German settlers.

3. On which day is it traditional to make pancakes?

From Quiz What is Easter About?

Answer: Shrove Tuesday

Pancakes were made to use up the last of the eggs and butter before the Lenten fast. People would feast on meat and other rich foods, hence the name Mardi Gras - or Fat Tuesday - in French. The absence of eggs from the fasting diet could also have some part in the association of eggs with Easter.

4. What is the meaning of Easter as celebrated by the Christian churches?

From Quiz The First Easter

Answer: The resurrection of Jesus Christ

You can find out more about this in the Bible (Matthew, chapter 27).

5. What does Marcie do to the eggs that Peppermint Patty wants to color the first time around?

From Quiz Easter Beagle, Charlie Brown

Answer: Fries them

Marcie was learning how to color the eggs, but she ends up frying the first dozen.

6. Which Jewish holiday originally set the date for the Christian festival of Easter?

From Quiz Black as Night, Bright as Day

Answer: Passover

Easter is a movable celebration, because early Christian believers wanted to observe it on the same Jewish feast when the original event took place. The date is taken from the first Paschal full moon (paschal derives from the Jewish word Pasch, originally meaning passover) occurring on or after the vernal (Spring) equinox. Easter Sunday is celebrated on the first Sunday that occurs after that full moon.

7. This fracture is a game you play on Easter morning: Eke aren't

From Quiz Easter - Fractured Fun

Answer: Egg hunt

In an egg hunt, chocolate eggs are hidden around the yard or house, then everyone joins in the fun of discovering them. Originally decorated chicken eggs were used instead of chocolate eggs.

8. The titles of the four Bach cantatas listed below are all somewhat grim; however one of them is an Easter cantata. Which one is it?

From Quiz Classics for Easter

Answer: Christ Lag in Todesbanden (Christ Lay in the Bonds of Death)

The cantata #4 for Easter Sunday, "Christ Lag in Todesbanden", is based on the traditional Lutheran chorale of the same name. This chorale is notable in that the text and melody are derived from the sequence for the Catholic Easter Sunday liturgy, "Victimae Paschali Laudes" ("Praise Ye the Paschal Victim"). Rather than exulting in the joy of Easter, this cantata vividly describes the combat between Death and Life (memorably embodied in the great chorus "Es War ein Wunderlicher Krieg") and of Christ's victory over the dominion of Death.

9. What are the 40 days before Easter known as?

From Quiz What is Easter About?

Answer: Lent

Lent lasts for forty days before Easter, excluding Sundays, as they are considered to be 'festival' days. It begins on Ash Wednesday, the day after Shrove Tuesday. In the Catholic Church it ends on Maundy Thursday, whereas in the Anglican Church it ends on Easter Eve. Lent is a season of restricting the diet, as opposed to strict fasting. Nowadays people give up certain foods that they enjoy; in the past they would have given up meat, eggs, butter, fish and oil, amongst other things. Jesus went into the wilderness for forty days to fast and pray before beginning his ministry.

10. Whom did Pilate release instead of Jesus?

From Quiz The First Easter

Answer: Barabbas & Barabus & Barabas

Every Passover the Roman governor would release the criminal that the people chose. Jesus wasn't a criminal, but people thought of Him as one. The people chose Barabbas to release.

11. Which character believes that the Easter Beagle comes on Easter and passes out colored eggs to all the good little boys and girls?

From Quiz Easter Beagle, Charlie Brown

Answer: Linus

Between the Easter Beagle and the Great Pumpkin, Linus stays busy for the holidays!

12. Children from Orthodox families in which Nordic country celebrate Easter by going door-to-door holding willow twigs, wishing their neighbours God's blessing?

From Quiz Black as Night, Bright as Day

Answer: Finland

Children of South-Eastern Finland celebrate Easter in this fashion on Palm Sunday, waving willow branches instead of palms (which don't grow in that region). In Western Finland, it is on Holy Saturday that Lutheran families celebrate in this way.

13. What does Palm Sunday celebrate?

From Quiz What is Easter About?

Answer: Jesus riding into Jerusalem on a colt or donkey

Palm Sunday (also known as Passion Sunday) is the Sunday before Easter and is the starting-point of the passion story. In the Revised English Bible, Mark 11 v7, it says that Jesus rode into Jerusalem on a colt: 'So they brought the colt to Jesus, and when they had spread their cloaks on it he mounted it.'

14. When the gang goes shopping for Easter goodies, what seasonal decorations are already up?

From Quiz Easter Beagle, Charlie Brown

Answer: Christmas

Just like the real world it seems.

15. The Easter Egg Roll held at the U.S. White House each year is a well-known tradition - but under which president was this custom instituted?

From Quiz Black as Night, Bright as Day

Answer: Rutherford B. Hayes

The Easter egg roll is a popular custom, and is incorporated into a number of movies. The concept itself has no particular Christian overtones, but some consider rolling the eggs symbolic of the stone that was rolled away from the front of Jesus' tomb, suggesting new life and regeneration.

16. The traditional Italian Easter meal is similar in many respects to the Passover meal; it starts with a hard-boiled egg, includes a salad of bitter greens, and has as its main course Abbacchio. What kind of meat is Abbacchio?

From Quiz Italian Easter Foods

Answer: Lamb

Traditionally the lamb is less than two months old and is entirely milk-fed. (Pope John Paul II once requested that Italian Catholics refrain from eating Abbacchio and choose another type of meat, for humanitarian reasons.)

17. What does "Golgotha" mean?

From Quiz The First Easter

Answer: Place of the Skull

It was called the Place of the Skull because of all the people who died there.

18. While in the store, what do Sally and Snoopy play around with?

From Quiz Easter Beagle, Charlie Brown

Answer: Hats

They try on many hats and laugh at each other.

19. Objects called "botides" are thrown from a balcony to the street below celebrated every Easter Day on the island of Corfu. What exactly are "botides"?

From Quiz Black as Night, Bright as Day

Answer: Clay pots

Greece has a number of Easter festivities peculiar to the various islands of that country. The throwing of the huge clay pots occurs at around 11 am, marking what's known as the 'First Resurrection'. The cheering that ensues is said to ward off evil, and celebrates victory over death.

20. This fracture is the meaning of Easter: Wee berth

From Quiz Easter - Fractured Fun

Answer: Rebirth

To Christians, Easter celebrates the rebirth of Jesus who died on the cross.

21. Breads, especially sweet breads, are another major feature of the Italian Easter. Scaredde, Ciamballe, bon Hom, and Puppazi traditionally are decorated with these.

From Quiz Italian Easter Foods

Answer: Easter eggs (or eggs).

The dough is traditionally wrapped, shaped, or braided around the eggs in various shapes (a ring, a doll, a man, etc.). The eggs may be colored or uncolored.

22. From which language does the word "Golgotha" come?

From Quiz The First Easter

Answer: Hebrew

23. What does Snoopy end up buying his pal Woodstock at the store?

From Quiz Easter Beagle, Charlie Brown

Answer: A birdhouse

Woodstock complained about getting wet during a rainstorm, so Snoopy buys him a birdhouse to keep him dry.

24. What Polish tradition is celebrated on Easter Monday and involves boys drenching girls with water?

From Quiz Black as Night, Bright as Day

Answer: Smigus Dyngus

It seems to me that the Polish know how to make a celebration out of anything! Smigus Dyngus is a tradition held on Easter Monday, when the boys of a region douse the likeliest looking girls with water. The more drenched a girl gets, the more likely she'll be married. The lads don't have it all their way, though; the girls get to return the favour the following day! The tradition is thought to recall the Christian rebirth and baptism.

25. For how many pieces of silver did Judas Iscariot betray Jesus?

From Quiz What is Easter About?

Answer: 30

In the Gospel of Matthew, Chapter 26 verse 15 it describes how Judas went to the Chief Priests and they weighed out thirty pieces of silver for him. Judas later realized what he had done and no longer wanted the money, so it was used to buy the Potter's Field (also known as the Blood Acre) where foreigners were buried. The thirty pieces of silver as the price on Jesus' head had been prophesied by Jeremiah.

26. Another famous Easter bread hails from Lombardia and is called Colomba. It is made in the shape of this bird.

From Quiz Italian Easter Foods

Answer: Dove

The Colomba is a sweet bread similar in texture to Pannetonne and baked in the shape of a dove. Sometimes it is sprinkled with pearl sugar (a chunky white sugar) and blanched almonds. It is traditionally served with Zabaglione, a frothy egg-yolk custard made with Marsala.

27. During 'Pasqua' (Easter, in Italian) the 'scoppio del carro' is celebrated. What is blown up with fireworks, signifying a peaceful year to follow?

From Quiz Black as Night, Bright as Day

Answer: An old cart

In this Florentine tradition, a cart filled with fireworks is deposited in front of the cathedral church. It's set alight and the onlookers enjoy the show. The custom dates from around 500 years ago, and represents the Light of Christ returning, after all the fires in the city were extinguished on Good Friday.

28. What does Gethsemane mean?

From Quiz What is Easter About?

Answer: press of oils

The Garden of Gethsemane is on the lower slopes of the Mount of Olives, and so was planted with many olive trees (It is believed that some of those trees still produce olives today.) and had lots of olive presses as well. Jesus went to the Garden of Gethsemane after singing the Passover hymns, to pray. It was in this garden that they came to arrest him, following Judas' betrayal.

29. What was written above Jesus' head on the cross?

From Quiz The First Easter

Answer: Jesus of Nazareth, King of the Jews

In Latin the phrase is 'Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum' and is generally abbreviated INRI.

This is category 11355
Last Updated Apr 13 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.