FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The First Easter
Quiz about The First Easter

The First Easter Trivia Quiz


This is a quiz on the first Easter.

A multiple-choice quiz by LilJoPo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. Easter

Author
LilJoPo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
84,248
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2708
Last 3 plays: molozaur (6/10), Guest 71 (8/10), Guest 67 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the meaning of Easter as celebrated by the Christian churches? Hint


Question 2 of 10
2. Whom did Pilate release instead of Jesus?

Answer: (One Word watch spelling and caps)
Question 3 of 10
3. Calvary is one name for the hill on which Jesus was crucified.


Question 4 of 10
4. What does "Golgotha" mean? Hint


Question 5 of 10
5. From which language does the word "Golgotha" come? Hint


Question 6 of 10
6. Was one of the thieves crucified with Jesus told that he would be with him in Paradise?


Question 7 of 10
7. What was written above Jesus' head on the cross? Hint


Question 8 of 10
8. What language was the message on the cross written in? Hint


Question 9 of 10
9. In whose tomb was Jesus buried? Hint


Question 10 of 10
10. How many people saw Jesus after He rose again? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 01 2024 : molozaur: 6/10
Apr 20 2024 : Guest 71: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 67: 7/10
Mar 31 2024 : Guest 74: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 90: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 166: 7/10
Mar 30 2024 : Guest 99: 3/10
Mar 30 2024 : Guest 63: 8/10
Mar 30 2024 : Guest 97: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the meaning of Easter as celebrated by the Christian churches?

Answer: The resurrection of Jesus Christ

You can find out more about this in the Bible (Matthew, chapter 27).
2. Whom did Pilate release instead of Jesus?

Answer: Barabbas

Every Passover the Roman governor would release the criminal that the people chose. Jesus wasn't a criminal, but people thought of Him as one. The people chose Barabbas to release.
3. Calvary is one name for the hill on which Jesus was crucified.

Answer: True

Calvary (or Golgotha) was the hill that Jesus and two criminals were crucified on. It was called Calvary in one gospel, whereas it was called Golgotha in another.
4. What does "Golgotha" mean?

Answer: Place of the Skull

It was called the Place of the Skull because of all the people who died there.
5. From which language does the word "Golgotha" come?

Answer: Hebrew

6. Was one of the thieves crucified with Jesus told that he would be with him in Paradise?

Answer: Yes

Jesus told him that on that very day would he see Him in Heaven (Luke 23:43).
7. What was written above Jesus' head on the cross?

Answer: Jesus of Nazareth, King of the Jews

In Latin the phrase is 'Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum' and is generally abbreviated INRI.
8. What language was the message on the cross written in?

Answer: All of these

Pilate wanted everyone to be able to read it.
9. In whose tomb was Jesus buried?

Answer: Joseph of Arimathea

Joseph of Arimathea wrapped him in cloth and prepared Him for burial.
10. How many people saw Jesus after He rose again?

Answer: more than 500

He appeared many times after He had risen. Including once by over 500 people. First book of Corinthians chapter 15, verses 1-11.
Source: Author LilJoPo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us