FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Name That Full Moon
Quiz about Name That Full Moon

Name That Full Moon Trivia Quiz


Full Moon names date back to the Native Americans who kept track of the seasons by giving distinct names to each recurring full Moon. Let's rediscover them.

A multiple-choice quiz by TAKROM. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal

Author
TAKROM
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
264,035
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1082
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: jonnowales (5/10), Guest 129 (4/10), Guest 184 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Though there are variations in Moon names and European settlers created some of their own names, the majority of full Moon names were shared by which Native American tribes? Hint


Question 2 of 10
2. Most of us have heard of the Blue Moon. The term once in a Blue Moon has come to signify a rare occurrence. Just how often, on average, did the Native Americans acknowledge this phenomenon? Hint


Question 3 of 10
3. March is one of the months that has many titles including three of the choices below. Which one is incorrect? Hint


Question 4 of 10
4. What month gives us the Full Flower Moon? Hint


Question 5 of 10
5. Shine on, shine on Harvest Moon up in the sky! Yes, this song conjures up one of the Native American Moons. In which month does this occur? Hint


Question 6 of 10
6. When can we expect the Full Beaver Moon? Hint


Question 7 of 10
7. The month of April brings new life as the harsh winter fades. One of these choices was NOT among the many diverse titles given by the different tribes. Which one? Hint


Question 8 of 10
8. Which winter month gives us the Full Snow Moon? Hint


Question 9 of 10
9. August had many names for its full moon, including some of those listed below. Which moon name is NOT one of them? Hint


Question 10 of 10
10. An important activity for Native Americans was hunting. What month did most of the tribes call the Full Hunter's Moon? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : jonnowales: 5/10
Feb 27 2024 : Guest 129: 4/10
Feb 26 2024 : Guest 184: 2/10
Feb 20 2024 : Guest 76: 5/10
Feb 14 2024 : Buddy1: 10/10
Jan 29 2024 : Guest 98: 3/10
Jan 26 2024 : Guest 82: 8/10
Jan 25 2024 : Guest 98: 1/10
Jan 24 2024 : Guest 72: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Though there are variations in Moon names and European settlers created some of their own names, the majority of full Moon names were shared by which Native American tribes?

Answer: Algonquin

The Algonquins are centered in Quebec, Canada but the tribal name was shared by a larger group that ranged from Virginia to the Rockies to Hudson Bay. They involved themselves with the Europeans through fur trading.
2. Most of us have heard of the Blue Moon. The term once in a Blue Moon has come to signify a rare occurrence. Just how often, on average, did the Native Americans acknowledge this phenomenon?

Answer: Once every three years

A blue moon was the extra full moon that occurred during a quarter of a year that normally have three full moons. However, they only acknowledged this as a blue moon if this extra moon occurred in the third quarter of the year. Today a blue moon has come to signify the second full moon in any month that has two full moons.
3. March is one of the months that has many titles including three of the choices below. Which one is incorrect?

Answer: Full Wind Moon

Worm Moon is for the earthworms beginning to move, inviting back the robins; the Full Crust refers to the snow crusting from melting in day and freezing at night; and Full Sap because it is time to tap the maple trees!
4. What month gives us the Full Flower Moon?

Answer: May

Flowers are in full bloom. It is also known as Full Corn Planting Moon or the Milk Moon, for when the calves are born and the cows produce the milk to feed them.
5. Shine on, shine on Harvest Moon up in the sky! Yes, this song conjures up one of the Native American Moons. In which month does this occur?

Answer: September

This is always the full moon occurring closest to the Autumnal Equinox. A few tribes also called it Full Hunter Moon, though most used this term for October's moon. Though all moons rise at sunset, this moon is special as the time difference between sunset and moonrise is shorter than usual, due to the nature of earth's orbital path. Thus there is no long period of darkness between the setting sun and rising moon at the time of the full moon.

This gave more time for harvesting or stalking prey in full moonlight.
6. When can we expect the Full Beaver Moon?

Answer: November

A time to set beaver traps before the swamps freeze to ensure a supply of warm furs for winter. It is also called the Frosty Moon.
7. The month of April brings new life as the harsh winter fades. One of these choices was NOT among the many diverse titles given by the different tribes. Which one?

Answer: Flower Blossom Moon

The term pink referred to the herb pink moss and wild ground phlox that covered the fields. This month also was a time that shad and other fish swam in abundance. The Full Egg moon was in reference to the fact that the longer days saw hens being more productive. This name was also used by the Europeans because this moon occurred near Easter.
8. Which winter month gives us the Full Snow Moon?

Answer: February

This is when the heaviest snows would come. Because hunting was scarce it was also known as the Full Hunger Moon.
9. August had many names for its full moon, including some of those listed below. Which moon name is NOT one of them?

Answer: Hot Season Moon

This was the easiest month to catch the larger fish in the lakes. The Red Moon was so named for the color the moon took on in the sultry haze.
10. An important activity for Native Americans was hunting. What month did most of the tribes call the Full Hunter's Moon?

Answer: October

The majority of the tribes used this term for October's moon. The deer are fat and other animals easier to see since the fields have been reaped.

Hope you found this interesting and fun. The information on the names came from the website, space.com and the extra information was found at Wikipedia.
Source: Author TAKROM

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us