FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about International Days of Observance
Quiz about International Days of Observance

International Days of Observance Quiz


The United Nations (UN) and World Health Organization (WHO) have a range of international days of observance that highlight many of the major issues around our world. How many can you identify as we walk through the calendar year?

A multiple-choice quiz by timence. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal

Author
timence
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,716
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
468
- -
Question 1 of 10
1. Described by the UN as "...an underlying principle for peaceful and prosperous coexistence within and among nations", February 20 is the international day of what? Hint


Question 2 of 10
2. March 14, international "Pi Day", was declared an official UN Observance Day in 2013.


Question 3 of 10
3. 7 April observes a topic fundamental to every person in the world. Marking the founding of the WHO in 1948, and sharing part of that organization's name, what issue is highlighted on that day? Hint


Question 4 of 10
4. 31 May focuses on a particular habit that the UN, along with the WHO, is trying to eradicate. What event is 31 May? Hint


Question 5 of 10
5. June is a busy month for UN Observance Days. Which of the following is NOT an official observance day in June? Hint


Question 6 of 10
6. Since 2000, 12 August has marked a particular demographic, focusing on their needs as future leaders of the world. Which group is this? Hint


Question 7 of 10
7. 21 September is the "International Day of Peace".


Question 8 of 10
8. 5 October marks a day celebrating the often unsung heroes of education systems around the world. What is this day? Hint


Question 9 of 10
9. November has a large focus on days that recognise particular diseases. Which of the following is an immunological disorder and is NOT observed in November? Hint


Question 10 of 10
10. Focusing on "...promoting accessibility and removing all types of barriers in society", which day is celebrated on 3 December each year? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Described by the UN as "...an underlying principle for peaceful and prosperous coexistence within and among nations", February 20 is the international day of what?

Answer: Social Justice

In 2007, the UN first declared 20 February to be the "World Day of Social Justice". While this includes the eradication of poverty, it also includes promoting fair employment opportunities for all citizens, gender equity, and access to an equitable justice system.
2. March 14, international "Pi Day", was declared an official UN Observance Day in 2013.

Answer: False

Pi Day (denoted by its date in American usage, reflecting the first 3 digits of pi - 3/14) is an unofficial day. March is a busy month for UN Observance Days, including "International Women's Day" (21 March), "World Tuberculosis Day" (24 March) and "International Day of Happiness" (20 March).
3. 7 April observes a topic fundamental to every person in the world. Marking the founding of the WHO in 1948, and sharing part of that organization's name, what issue is highlighted on that day?

Answer: Health

"World Health Day" marks the founding of the World Health Organization (WHO) and has been celebrated annually on April 7 since 1950. Each year, a special public health topic is chosen to highlight an important global issue. The first theme in 1950 was 'know your health services'.

More recent themes have focused on mental health (2001), climate change and health (2008) and hypertension (2013).
4. 31 May focuses on a particular habit that the UN, along with the WHO, is trying to eradicate. What event is 31 May?

Answer: World No Tobacco Day

The first "World No Tobacco Day" was observed on 31 May 1988. The day has a specific focus each year, with recent themes being about banning advertising of tobacco products and limiting the take-up rate of smoking among young people around the globe. Many governments around the world promote "World No Tobacco Day" as part of a broader education package around smoking and its associated health issues.
5. June is a busy month for UN Observance Days. Which of the following is NOT an official observance day in June?

Answer: International Day of Friendship

"International Day of Friendship" is a UN Observance Day, but is celebrated on 30 July. This day was proclaimed by the WHO in 2011 and focuses on the various aspects of friendship, peace and goodwill, both locally and across communities and countries. "World Oceans Day" is 8 June (proclaimed in 2008); "World Elder Abuse Awareness Day" is 20 June (proclaimed in 2002) and "International Widows' Day" 23 June (declared in 2011).
6. Since 2000, 12 August has marked a particular demographic, focusing on their needs as future leaders of the world. Which group is this?

Answer: Youth

12 August is "International Youth Day". Themes of the day have previously included 'youth action for sustainable development' (2002), 'tackling poverty together' (2006) and 'partnering with youth' (2012).
7. 21 September is the "International Day of Peace".

Answer: True

Established in 1981, the "International Day of Peace" is one of the longest-standing observance days declared by the UN General Assembly. This day calls for countries who are in the midst of hostilities to have a day of non-violence and ceasefire. It also asks all countries to educate their populations about peace and non-violent solutions.
8. 5 October marks a day celebrating the often unsung heroes of education systems around the world. What is this day?

Answer: World Teachers' Day

Endorsed by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), "World Teachers' Day" highlights the need for quality teachers around the world. In 2013, the focus of the day (themed 'a call for teachers') was on the likely teacher shortages across the globe into the future, and the need for better training and employment conditions.
9. November has a large focus on days that recognise particular diseases. Which of the following is an immunological disorder and is NOT observed in November?

Answer: World AIDS Day

"World Pneumonia Day" is 12 November; "World Diabetes Day" is 14 November; and "World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day" is 16 November. "World AIDS Day" is on 1 December.
10. Focusing on "...promoting accessibility and removing all types of barriers in society", which day is celebrated on 3 December each year?

Answer: International Day of Persons with Disabilities

Observances of the "International Day of Persons with Disabilities" has included focus on many significant issues for people with disabilities and their families, including accessibility issues; employment rights; and inclusion in various elements of society.
Source: Author timence

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us