Quiz about What is Easter About
Quiz about What is Easter About

What is Easter About? Trivia Quiz


The chocolate eggs will be in the shops before we know it, but is that really all Easter is about?

A multiple-choice quiz by beckyel. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. Easter

Author
beckyel
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
168,429
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4195
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: TERRYROYHURST (0/10), Guest 203 (2/10), Gary10 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On which day is it traditional to make pancakes? Hint

Good Friday
Ash Wednesday
Shrove Tuesday
Maundy Thursday

2. What are the 40 days before Easter known as?

Answer: (One Word - begins with L)
3. What does Palm Sunday celebrate? Hint

Jesus riding into Jerusalem on a colt or donkey
Jesus riding into Bethlehem on a donkey
A traditional Jewish festival when people laid fresh palms in their homes on their floors
A traditional Roman festival when dates were eaten

4. Jesus was crucified on Easter Sunday.

True
False

5. Easter is celebrated on the same date each year.

True
False

6. For how many pieces of silver did Judas Iscariot betray Jesus? Hint

25
30
20
100

7. What does Gethsemane mean? Hint

place of the skull
press of oils
beautiful garden
olive grove

8. According to St John's Gospel, what colour was the cloak that Jesus wore when he went to the cross? Hint

Purple
White
Green
Black

9. Who helped Jesus carry his cross? Hint

Joseph of Arimathea
Simon of Cyrene
Simon the Zealot
Saul of Tarsus

10. Who rolled away the stone from the mouth of the grave in which Jesus had been placed? Hint

the gardener
an angel
a soldier
Joseph of Arimathea


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which day is it traditional to make pancakes?

Answer: Shrove Tuesday

Pancakes were made to use up the last of the eggs and butter before the Lenten fast. People would feast on meat and other rich foods, hence the name Mardi Gras - or Fat Tuesday - in French. The absence of eggs from the fasting diet could also have some part in the association of eggs with Easter.
2. What are the 40 days before Easter known as?

Answer: Lent

Lent lasts for forty days before Easter, excluding Sundays, as they are considered to be 'festival' days. It begins on Ash Wednesday, the day after Shrove Tuesday. In the Catholic Church it ends on Maundy Thursday, whereas in the Anglican Church it ends on Easter Eve. Lent is a season of restricting the diet, as opposed to strict fasting. Nowadays people give up certain foods that they enjoy; in the past they would have given up meat, eggs, butter, fish and oil, amongst other things. Jesus went into the wilderness for forty days to fast and pray before beginning his ministry.
3. What does Palm Sunday celebrate?

Answer: Jesus riding into Jerusalem on a colt or donkey

Palm Sunday (also known as Passion Sunday) is the Sunday before Easter and is the starting-point of the passion story. In the Revised English Bible, Mark 11 v7, it says that Jesus rode into Jerusalem on a colt: 'So they brought the colt to Jesus, and when they had spread their cloaks on it he mounted it.'
4. Jesus was crucified on Easter Sunday.

Answer: false

Jesus' crucifixion is remembered on Good Friday; Easter Sunday celebrates his resurrection. In England it is traditional to eat hot cross buns on Good Friday.
5. Easter is celebrated on the same date each year.

Answer: false

The date of Easter Sunday is on the Sunday following the first full moon after the spring equinox on the 21st March. (This is calculated by the Church, and does not always correspond with the astronomical equinox.) In the Eastern tradition Easter is celebrated on a different day from the Western Christian Church, as the Eastern Church still uses the Julian calendar.
6. For how many pieces of silver did Judas Iscariot betray Jesus?

Answer: 30

In the Gospel of Matthew, Chapter 26 verse 15 it describes how Judas went to the Chief Priests and they weighed out thirty pieces of silver for him. Judas later realized what he had done and no longer wanted the money, so it was used to buy the Potter's Field (also known as the Blood Acre) where foreigners were buried.

The thirty pieces of silver as the price on Jesus' head had been prophesied by Jeremiah.
7. What does Gethsemane mean?

Answer: press of oils

The Garden of Gethsemane is on the lower slopes of the Mount of Olives, and so was planted with many olive trees (It is believed that some of those trees still produce olives today.) and had lots of olive presses as well. Jesus went to the Garden of Gethsemane after singing the Passover hymns, to pray. It was in this garden that they came to arrest him, following Judas' betrayal.
8. According to St John's Gospel, what colour was the cloak that Jesus wore when he went to the cross?

Answer: Purple

In John 19 v2 and v5 it describes the cloak as purple; John says that the soldiers put the cloak on Jesus after he had been flogged, along with a crown of thorns. Purple was an expensive colour dye to produce, and so was only worn by those rich enough to afford it. It is significant that Jesus was dressed in this royal colour at this time. The Romans chose this colour robe because they said he claimed to be king. This could also be a reason for the soldiers drawing lots for Jesus' clothes after his death. In church now, purple is the colour of Advent and Lent, as Christians prepare for their King.

It should be noted that Matthew's Gospel (Matthew 27:28) states that the robe was red or scarlet.
9. Who helped Jesus carry his cross?

Answer: Simon of Cyrene

Simon of Cyrene is named as the father of Alexander and Rufus (Mark 15 v21), although it is not known who Alexander and Rufus were. As Jesus had undergone so much suffering, he was in no fit state to carry his own cross, so the soldiers pressed Simon of Cyrene into service. This may have been common practice, as a huge cross would have been very weighty for even the strongest man.
10. Who rolled away the stone from the mouth of the grave in which Jesus had been placed?

Answer: an angel

Matthew 28 v2 says, "Suddenly there was a violent earthquake; an angel of the Lord descended from heaven and came and rolled away the stone, and sat down on it." The importance of Easter exceeds that of Christmas in the minds of Christians, because of the significance of the resurrection.
Source: Author beckyel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 22 2022 : TERRYROYHURST: 0/10
Nov 15 2022 : Guest 203: 2/10
Oct 30 2022 : Gary10: 8/10
Oct 29 2022 : malclave: 7/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us