FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Italian Easter Foods
Quiz about Italian Easter Foods

Italian Easter Foods Trivia Quiz


A subject dear to many hearts (and stomachs). Once Lent and Holy Week are over, no one knows better how to break the fast than the Italians. Good Luck and Buon Pasqua!

A multiple-choice quiz by jouen58. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. Easter

Author
jouen58
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,734
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
784
Last 3 plays: tosca17 (4/10), Guest 95 (8/10), Guest 64 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Many Italian dishes prepared for religious festivals manage to incorporate religious significance into the recipe. Nowhere is this more evident than in the vegetable, egg, and cheese pie known as the Torta Pasqualina. What is this dish's chief characteristic? Hint


Question 2 of 10
2. Grain is symbolic of new life and rebirth. The Pastiera, or Pizza Grana, is a sweet ricotta cheese pie enriched with one or the other of these two grains. Hint


Question 3 of 10
3. Speaking of ricotta cheese pastries, another one traditionally made for Easter are Pardulas or Formagelles. These are small cheese tarts colored yellow with saffron and shaped to resemble this object. Hint


Question 4 of 10
4. The traditional Italian Easter meal is similar in many respects to the Passover meal; it starts with a hard-boiled egg, includes a salad of bitter greens, and has as its main course Abbacchio. What kind of meat is Abbacchio? Hint


Question 5 of 10
5. Breads, especially sweet breads, are another major feature of the Italian Easter. Scaredde, Ciamballe, bon Hom, and Puppazi traditionally are decorated with these. Hint


Question 6 of 10
6. Another famous Easter bread hails from Lombardia and is called Colomba. It is made in the shape of this bird. Hint


Question 7 of 10
7. Picnics are an Italian Easter tradition, enabling one to enjoy the beautiful weather and scenery as well as good food. I can think of nothing better to bring along than Pizza Rustica, a deep-dish pizza served at room temperature and incorporating a variety of cured meats, cheeses, and eggs. What is another name for this pie? Hint


Question 8 of 10
8. Many pastry shop windows around Eastertime feature replicas of this animal molded out of almond paste or marzipan and tied around the neck with a red ribbon. Hint


Question 9 of 10
9. Chocolate Easter eggs, made by professional chocolatiers are well known in Italy as well and are usually made with these inside. Hint


Question 10 of 10
10. Have I sent you running to the refrigerator yet? Don't forget to have a bottle of this "holy" dessert wine, traditionally served at Easter on hand to wash everything down with! Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : tosca17: 4/10
Mar 29 2024 : Guest 95: 8/10
Mar 28 2024 : Guest 64: 4/10
Mar 28 2024 : Guest 108: 7/10
Mar 27 2024 : wrightchris: 5/10
Mar 24 2024 : Guest 98: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Many Italian dishes prepared for religious festivals manage to incorporate religious significance into the recipe. Nowhere is this more evident than in the vegetable, egg, and cheese pie known as the Torta Pasqualina. What is this dish's chief characteristic?

Answer: It has 33 layers of dough and twelve eggs.

The thirty-three layers of very thin dough (almost like phyllo pastry)represents the years of Christ's life and the twelve eggs represent the apostles. Other traditional ingredients for this pie include artichoke hearts and greens (usually beet greens or spinach).
2. Grain is symbolic of new life and rebirth. The Pastiera, or Pizza Grana, is a sweet ricotta cheese pie enriched with one or the other of these two grains.

Answer: Wheat or rice.

The Pastiera is usually made with wheat or wheatberries, but many versions use long-grain rice or (very rarely) barley.
3. Speaking of ricotta cheese pastries, another one traditionally made for Easter are Pardulas or Formagelles. These are small cheese tarts colored yellow with saffron and shaped to resemble this object.

Answer: The sun.

In making these traditional pastries, the dough is crimped all around to give each one a sunburst-like shape. The saffron adds flavor, as well as the typical golden color.
4. The traditional Italian Easter meal is similar in many respects to the Passover meal; it starts with a hard-boiled egg, includes a salad of bitter greens, and has as its main course Abbacchio. What kind of meat is Abbacchio?

Answer: Lamb

Traditionally the lamb is less than two months old and is entirely milk-fed. (Pope John Paul II once requested that Italian Catholics refrain from eating Abbacchio and choose another type of meat, for humanitarian reasons.)
5. Breads, especially sweet breads, are another major feature of the Italian Easter. Scaredde, Ciamballe, bon Hom, and Puppazi traditionally are decorated with these.

Answer: Easter eggs (or eggs).

The dough is traditionally wrapped, shaped, or braided around the eggs in various shapes (a ring, a doll, a man, etc.). The eggs may be colored or uncolored.
6. Another famous Easter bread hails from Lombardia and is called Colomba. It is made in the shape of this bird.

Answer: Dove

The Colomba is a sweet bread similar in texture to Pannetonne and baked in the shape of a dove. Sometimes it is sprinkled with pearl sugar (a chunky white sugar) and blanched almonds. It is traditionally served with Zabaglione, a frothy egg-yolk custard made with Marsala.
7. Picnics are an Italian Easter tradition, enabling one to enjoy the beautiful weather and scenery as well as good food. I can think of nothing better to bring along than Pizza Rustica, a deep-dish pizza served at room temperature and incorporating a variety of cured meats, cheeses, and eggs. What is another name for this pie?

Answer: Pizza Chiena

The Pizza Rustica (or Pizza Chiena- this is dialect for "piens" or full)) may have a mildly sweet or savory crust, be roughly shaped or baked in an elegant lattice-top style, it may contain an assortment of goodies (Salami, Cappaciola, Prosciutto, Provolone, Parmigiano, etc.) or it may contain only Ricotta, Prosciutto, Parmigiano, and eggs. To each his own!
8. Many pastry shop windows around Eastertime feature replicas of this animal molded out of almond paste or marzipan and tied around the neck with a red ribbon.

Answer: Lamb

Cakes are also baked in this shape, using a two-piece metal mold. They can be decorated with white icing and may be sprinkled with coconut.
9. Chocolate Easter eggs, made by professional chocolatiers are well known in Italy as well and are usually made with these inside.

Answer: A small present or trinket

Peyrano's of Turin was once robbed just before Easter; the thieves wanted to get the goodies inside the chocolate eggs!
10. Have I sent you running to the refrigerator yet? Don't forget to have a bottle of this "holy" dessert wine, traditionally served at Easter on hand to wash everything down with!

Answer: Vin Santo

This slightly sweet wine is traditionally served during Holy Week; it's name simply means "Holy Wine".
Salute, Buon Appetito, and Buona Pasqua!
Source: Author jouen58

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us