FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mixed Bible Trivia New Testament
Quiz about Mixed Bible Trivia New Testament

Mixed Bible Trivia: New Testament Quiz


Hey everyone! This is only my second quiz, and I hope that you guys will find it both enjoyable and educational. Have fun! Note: The Bible translation I use in this quiz is the New American Standard version.

A multiple-choice quiz by JonLikeSwim. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. New Testament

Author
JonLikeSwim
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
280,077
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2445
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: matthewpokemon (10/10), Guest 66 (9/10), Guest 107 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following New Testament books of the Bible is not a gospel? Hint


Question 2 of 10
2. Before the apostle Paul was Christianized, he was known as Saul and was an avid Christian persecutor. While on his way to a city, light came down from heaven and blinded him. Jesus then revealed himself to him and asked Saul why he was persecuting Him. Now what was the name of the city Saul was travelling to? Hint


Question 3 of 10
3. John the Apostle is traditionally credited as the original author of all of the following books except for _______ (pick the one that doesn't belong). Hint


Question 4 of 10
4. OK people, I trust your integrity, so please don't cheat on this verse. Just fill in the blank with the correct word. I go by the New American Standard, or the NAS version.

"I have been __________ with Christ; and it is no longer I who live, but Christ lives in me; and the life which I now live in the flesh I live by faith in the Son of God, who loved me and gave Himself up for me."
Hint


Question 5 of 10
5. OK, now let's reverse the question. I'll give you the complete verse, and you just name which New Testament book the verse is found in. Once again, the verse I go by is the NAS version.

"He who has an ear, let him hear what the Spirit says to the churches."
Hint


Question 6 of 10
6. OK, I'm getting carpal tunnel from typing all this on my laptop. Tell me whether the following statement is true or false: It is written in the gospels that Jesus once calmed a storm by telling the wind to stop.


Question 7 of 10
7. OK, let's backtrack to the Gospels again, before Jesus was born. Mary and Joseph are in a stable. What little town was the baby Jesus born in? Hint


Question 8 of 10
8. From which of the 12 tribes of Israel was Jesus descended? Hint


Question 9 of 10
9. OK guys, we've arrived at the penultimate question: In terms of the number of verses, what is the shortest book in the New Testament? Hint


Question 10 of 10
10. Of the original 12 disciples of Jesus, which one is likeliest to have died of natural causes? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 03 2024 : matthewpokemon: 10/10
Jun 14 2024 : Guest 66: 9/10
May 27 2024 : Guest 107: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following New Testament books of the Bible is not a gospel?

Answer: Acts

The 4 gospels are Matthew, Mark, Luke, and John, which all happen to be the first 4 books of the New Testament. Acts is the 5th book, and tells of church life after Jesus' resurrection and ascension.
2. Before the apostle Paul was Christianized, he was known as Saul and was an avid Christian persecutor. While on his way to a city, light came down from heaven and blinded him. Jesus then revealed himself to him and asked Saul why he was persecuting Him. Now what was the name of the city Saul was travelling to?

Answer: Damascus

After Saul's vision, he was taken to Damascus where he was healed by a prophet named Ananias. Saul then converted and became a faithful apostle of the Lord Jesus Christ. (Acts 9)
3. John the Apostle is traditionally credited as the original author of all of the following books except for _______ (pick the one that doesn't belong).

Answer: Romans

John the Apostle is said to have written the Gospel of John, 1 John, 2 John, 3 John, and Revelation. The book of Revelation was written while John was on the island of Patmos, and saw a vision of what was to come.
4. OK people, I trust your integrity, so please don't cheat on this verse. Just fill in the blank with the correct word. I go by the New American Standard, or the NAS version. "I have been __________ with Christ; and it is no longer I who live, but Christ lives in me; and the life which I now live in the flesh I live by faith in the Son of God, who loved me and gave Himself up for me."

Answer: crucified

This specific verse happens to be Galatians 2:20. This is a pretty well-known verse. I sure hope nobody picked "vitiated"...
5. OK, now let's reverse the question. I'll give you the complete verse, and you just name which New Testament book the verse is found in. Once again, the verse I go by is the NAS version. "He who has an ear, let him hear what the Spirit says to the churches."

Answer: Revelation

This verse is found 7 times in the book of Revelation: Revelation 2:7, Revelation 2:11, Revelation 2:17, Revelations 2:29, Revelation 3:6, Revelation 3:13, and Revelation 3:22. It must be really important if it's in the Bible 6 times in a span of 2 chapters!
6. OK, I'm getting carpal tunnel from typing all this on my laptop. Tell me whether the following statement is true or false: It is written in the gospels that Jesus once calmed a storm by telling the wind to stop.

Answer: True

He then later rebuked the disciples for having so little faith. In Mark 6:44-52, we find Jesus walking on the sea of Galilee -- much to the astonishment of the disciples.
7. OK, let's backtrack to the Gospels again, before Jesus was born. Mary and Joseph are in a stable. What little town was the baby Jesus born in?

Answer: Bethlehem

If you picked Nazareth, nice try. Jesus was born in Bethlehem, but he grew up in Nazareth after Joseph saw an angel in his dream, telling him to return from Egypt to Israel. This can be found in the first few chapters of the book of Matthew.
8. From which of the 12 tribes of Israel was Jesus descended?

Answer: Judah

All 4 were part of the 12 tribes of Israel, also the sons of Jacob. They also include Benjamin, Levi, Gad, Asher, Dan, Naphtali, Zebulun, and Issachar. In the book of Matthew and Luke we are given 2 different genealogies of Jesus. The records are the same from Adam to King David, but after that the line changes dramatically.
9. OK guys, we've arrived at the penultimate question: In terms of the number of verses, what is the shortest book in the New Testament?

Answer: 2 John

In the New American Standard Bible, 2 John only has 13 verses while 3 John has 15 verses, but fewer words. Obadiah is the 3rd shortest book in the Bible (also in terms of verses) with only 21 verses.
10. Of the original 12 disciples of Jesus, which one is likeliest to have died of natural causes?

Answer: John the son of Zebedee

Simon Peter was crucified (predicted in John 21:18-19). King Herod put James the brother of John to death with the sword (most likely beheaded) (Acts 12:1-2). Matthias was not one of the original 12; he came after Jesus' ascension and replaced Judas Iscariot (book of Acts). Thank you for taking your time to play my quiz!
Source: Author JonLikeSwim

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us