FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 New Testament Quizzes, Trivia and Puzzles
 New Testament Quizzes, Trivia

New Testament Trivia

New Testament Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible

Fun Trivia
The New Testament of the Bible recounts the actions and teachings of Jesus and of his followers.
372 New Testament quizzes and 5,208 New Testament trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Gospels, Apostles, Letters, Visions   best quiz  
Ordering Quiz
 15 Qns
Arranging the New Testament Books
Twenty-seven books compose the New Testament, the new covenant regarded by Christians as the fulfillment of the Old. Can you put them in the right order? A brief consideration of themes and scholarship follows.
Easier, 15 Qns, gracious1, May 07 24
Easier
gracious1 gold member
May 07 24
221 plays
2.
  Books of the New Testament   top quiz  
Collection Quiz
 12 Qns
See if you can find 12 books of the New Testament of the Christian Bible. The incorrect answers are from the Old Testament. Good luck!
Very Easy, 12 Qns, BigTriviaDawg, Apr 20 24
Very Easy
BigTriviaDawg gold member
Apr 20 24
459 plays
3.
  Events as Recorded in the New Testament    
Multiple Choice
 10 Qns
We hope you enjoy our team quiz about the early churches and how Christianity began.
Tough, 10 Qns, logcrawler, Oct 22 23
Tough
logcrawler gold member
Oct 22 23
437 plays
4.
  What do you know about The New Testament?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the life of Jesus and the books of the New Testament.
Easier, 10 Qns, hope829, Jan 03 16
Easier
hope829
19296 plays
5.
  New Testament Questions   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the Scriptures.
Average, 10 Qns, bridget3, Dec 13 23
Average
bridget3
Dec 13 23
17077 plays
6.
Out of Order
  Out of Order   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Jesus and the apostles weren't universally loved in their day. Some of the things they said and did were considered by the authorities to be out of order and they caused quite a stir. The "Good News Translation" was used for this quiz.
Easier, 10 Qns, AcrylicInk, Jan 25 19
Easier
AcrylicInk gold member
Jan 25 19
962 plays
7.
  The New Testament Quiz Challenge   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Some questions are easy, and some are hard! The NIV was used for this quiz.
Average, 15 Qns, starry_night, Jun 02 12
Average
starry_night
11427 plays
8.
  General Knowledge of the New Testament   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is just a general quiz on the New Testament. All quotes are taken from the New King James Version. Enjoy!
Average, 10 Qns, thegogga, Jul 06 23
Average
thegogga
Jul 06 23
9300 plays
9.
  New Testament Knowledge   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of New Testament trivia! I have used the NKJV, but this information can be found in all versions of the Bible.
Average, 10 Qns, MandyL, Jan 06 16
Average
MandyL
8012 plays
10.
  25 Men of the New Testament -- From 'A' to 'Z'   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz takes a look at 25 men in the New Testament with questions based on letters of the alphabet. The letters 'X' and 'Y' are combined for one question. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 25 Qns, Cowrofl, Feb 20 12
Average
Cowrofl
1741 plays
trivia question Quick Question
Who was the father of John, and the husband of Elizabeth (Mary's cousin)?

From Quiz "General Knowledge of the New Testament"




11.
  Something New   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten trivial tidbits, all drawn from the New Testament of the Bible. Enjoy!
Average, 10 Qns, CellarDoor, Dec 24 17
Average
CellarDoor gold member
Dec 24 17
795 plays
12.
  New Testament   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz contains questions about the New Testament. The KJV was used.
Average, 10 Qns, sixdeep357, Dec 21 21
Average
sixdeep357
Dec 21 21
9021 plays
13.
  The 3:16's   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Almost everyone is familiar with John 3:16. But how familiar are you with the other 3:16's in the New Testament? I'll give you a 3:16 quotation from the NIV New Testament, and you give me what book it was from.
Tough, 20 Qns, tupurple, Apr 28 03
Tough
tupurple
4188 plays
14.
  The Art Bible - The New Testament   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten paintings inspired by stories from the New Testament. Can you recognise the events depicted? All quotes are from the King James Version.
Easier, 10 Qns, JanIQ, Nov 07 13
Easier
JanIQ gold member
733 plays
15.
  A Quick Look at Ten New Testament Books   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz takes a look at ten different books in the New Testament. Your challenge is to correctly match the book with the statements made at the left of the screen. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, May 22 17
Average
Cowrofl
341 plays
16.
  Maybe You Should Think About That Too!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Decisions, decisions! This is the second edition to "Maybe You Should Think About That"! Focusing mostly on people in the New Testament, give some thought to who these people are and the choices they made!
Easier, 10 Qns, exceller, Jan 17 13
Easier
exceller gold member
1052 plays
17.
  Don't Say I Didn't Warn Ya!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Paul's letters to the early churches and apostles remind them to be constantly on guard in their faith and their lives, lest they be distracted from their true mission. This quiz contains specific warnings about a few of these potential pitfalls.
Easier, 10 Qns, Coonielady, Feb 22 22
Easier
Coonielady
Feb 22 22
910 plays
18.
  Timid Timothy -- Young Church Worker in Olden Days   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Timothy was a young worker in the early church who labored tirelessly alongside the likes of Paul and Silas. How much do you know about the man to whom two letters in the New Testament are addressed? (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jul 29 15
Average
Cowrofl
956 plays
19.
  25 New Testament Place Names -- 'A' to 'Z'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz takes a look at 25 place names in the New Testament with questions based on letters of the alphabet. The letters 'X' and 'Y' are combined for one question. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 25 Qns, Cowrofl, Apr 30 19
Average
Cowrofl
Apr 30 19
790 plays
20.
  A Common Link Between Biblical Characters [7]   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my seventh installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Tough, 10 Qns, Cowrofl, Jun 14 14
Tough
Cowrofl
1018 plays
21.
  Let's Look at Luke -- Historian, Church Worker   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Luke is one of my favorite Bible characters, this even though many simply regard him as a writer of two books and not as one of the men actively involved in working for the early church. How much do you know? (The NIV was used for this quiz.)
Average, 15 Qns, Cowrofl, Jun 07 11
Average
Cowrofl
889 plays
22.
  "God Is Love"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Christ preached love. This is made clear in 1 John, and in other parts of the Bible. Please enjoy our quiz and be blessed.
Average, 10 Qns, star_gazer, Jun 18 10
Average
star_gazer
1102 plays
23.
  What's New in the New Testament?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
We prepared this as a New Year celebratory quiz - but we believe that what's new in the New Testament is new all year round - go ahead and see if you know the answers!
Average, 15 Qns, Rimrunner, Jan 30 11
Average
Rimrunner
1491 plays
24.
  The Holy Ghost Among Us   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Holy Ghost. Apparition, faceless wonder, or real manifestation of the Godhead? You decide... after you take the quiz. Special thanks to Cowrofl, one of my team members, for his suggestions. (All scriptures are from the King James Version)
Average, 10 Qns, logcrawler, Sep 22 12
Average
logcrawler gold member
711 plays
25.
  Jesus Could Have Been an English Major    
Multiple Choice
 10 Qns
Even fundamentalists like me believe that certain quotes of the Bible are not meant to be taken literally. This is about figurative language and similar literary devices that Jesus uses in the New Testament. (I mainly used the NASB.)
Average, 10 Qns, Ceduh, Sep 17 16
Average
Ceduh gold member
601 plays
26.
  Lift High The NAME   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some of the claims, promises and benefits associated with the name of Jesus. These questions are based on the New International Version of the Bible.
Average, 10 Qns, wordwalker, Mar 04 16
Average
wordwalker
664 plays
27.
  Mixed Bible Trivia: New Testament   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hey everyone! This is only my second quiz, and I hope that you guys will find it both enjoyable and educational. Have fun! Note: The Bible translation I use in this quiz is the New American Standard version.
Average, 10 Qns, JonLikeSwim, Apr 20 08
Average
JonLikeSwim
2444 plays
28.
  Order! Order! Can I Have Some Order!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of the order books appear in the New Testament. I suspect some will find it easy while others will find it difficult. (Hope I am not out of order saying that!)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Dec 06 21
Average
Cowrofl
Dec 06 21
586 plays
29.
  A Quick Look at Ten New Testament Books -- #3    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz takes a look at ten different books in the New Testament. Your challenge is to correctly match the book with the statements made at the left of the screen. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, May 31 17
Average
Cowrofl
224 plays
30.
  A Quick Look at Ten New Testament Books -- #2   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz takes a look at ten different books in the New Testament. Your challenge is to correctly match the book with the statements made at the left of the screen. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jun 03 17
Average
Cowrofl
158 plays
31.
  A Common Link Between Biblical Characters [1]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you two names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Sep 12 15
Average
Cowrofl
1476 plays
32.
  Formation of the New Testament   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How and when did we get the New Testament we have today? Take this quiz and learn.
Difficult, 10 Qns, skylarb, Nov 06 07
Difficult
skylarb
5008 plays
33.
  Easter    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some questions about Easter that may test your knowledge. KJV
Tough, 10 Qns, dhaskin, Jul 07 11
Tough
dhaskin
2873 plays
34.
  Jesus and His First Followers    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with the backgrounds and circumstances in which Jesus preached his message and with some of the events that shaped the early church.
Difficult, 10 Qns, flem-ish, May 01 14
Difficult
flem-ish
5139 plays
35.
  Jews, Gentiles, and the Church    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz is, as the title suggests, about Jews, Gentiles, and the Christian church. Can you match the Biblical descriptions to the answers? I used the New American Standard Bible and most other translations use the same wordage that the NASB does.
Average, 10 Qns, Ceduh, Dec 27 19
Average
Ceduh gold member
Dec 27 19
232 plays
36.
  Which Gospel: Matthew, Mark, Luke or John?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some details and your task is to pick which one of the four Gospels contains the information. Hope you have as much fun playing this quiz as I had compiling it. (The NKJV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jul 25 18
Average
Cowrofl
Jul 25 18
498 plays
37.
  A Quick Look at Ten Early Church Workers   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz features ten workers in the early church of the New Testament. Your challenge is to match the workers with the statements. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Feb 01 22
Average
Cowrofl
Feb 01 22
195 plays
38.
  A Common Link Between Biblical Characters [2]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you two names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my second installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Apr 20 24
Average
Cowrofl
Apr 20 24
615 plays
39.
  A Quick Look at Some Miracles of Jesus -- #1   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a look at some of the miracles performed by Jesus, as per the Gospels of Matthew, Mark, Luke and John. The New King James Version Bible was used for this quiz.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Mar 12 18
Average
Cowrofl
Mar 12 18
246 plays
40.
  A Common Link Between Biblical Characters [3]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my third installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, May 24 15
Average
Cowrofl
510 plays
41.
  Mary Did You Know?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes its questions from the Christmas song "Mary Did You Know?" written by Mark Lowry. The NIV (New International Version) was used in making this quiz.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Dec 16 18
Average
Ilona_Ritter gold member
Dec 16 18
341 plays
42.
  A Quick Look at Ten New Testament Books -- #4   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz takes a look at ten different books in the New Testament. Your challenge is to correctly match the book with the statements made at the left of the screen. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jun 07 17
Average
Cowrofl
167 plays
43.
  A Common Link Between Biblical Characters [8]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my eighth installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Feb 09 11
Average
Cowrofl
615 plays
44.
  Bouncing Through The Bible: 1st Edition   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
BE PREPARED! While taking this quiz, you may like to look up your answers prior to confirming them as your final answers. You will travel all over the New Testament with this one. (KJV used to construct this quiz)
Average, 10 Qns, logcrawler, Jan 28 23
Average
logcrawler gold member
Jan 28 23
691 plays
45.
  'He is Not Here, But is Risen!'    
Multiple Choice
 10 Qns
In celebration of Easter, members of A Joyful Noise present a quiz devoted to events pertaining to the crucifixion and resurrection of our Lord and Savior, Jesus Christ. We hope you enjoy the quiz and wish everyone a blessed Easter.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jul 14 22
Average
Cowrofl
Jul 14 22
243 plays
46.
  New Testament Characters with Two Names   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A number of characters in the Bible have two names. Let's take a look at some of them in the New Testament. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Mar 10 11
Average
Cowrofl
1104 plays
47.
  He's Not the Gardener!    
Multiple Choice
 10 Qns
The Bible Believers Brigade offers this Easter or Resurrection Sunday quiz. The initial inspiration for this came from a conversation with Cowrofl, a member of the other Christian group A Joyful Noise.
Average, 10 Qns, Ceduh, Apr 12 17
Average
Ceduh gold member
473 plays
48.
  A Common Link Between Biblical Characters [4]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my fourth installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Mar 12 11
Average
Cowrofl
495 plays
49.
  The Dynamic Duo -- Priscilla and Aquila   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Priscilla and Aquila formed a husband-wife team that labored in the early church. Their names appear only seven times in the New Testament but there's a wealth of information. How much do you know? (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jun 17 24
Average
Cowrofl
Jun 17 24
371 plays
50.
  A Common Link Between Biblical Characters [9]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my ninth installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, May 19 19
Average
Cowrofl
May 19 19
604 plays
51.
  Dramatic Moments in the New Testament   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll set the scene for a dramatic moment in the New Testament. You simply decide what happened next. All references are from the Amplified Bible, including variant readings. This is a sequel to my "Dramatic Moments in the Old Testament."
Average, 10 Qns, NormanW5, May 16 10
Average
NormanW5
630 plays
52.
  BT: New Testament    
Multiple Choice
 25 Qns
Hey everyone. This is Bible Trivia: New Testament. All questions and answers are from the New Testament section of the Bible. KJV used for referencing. Enjoy!
Average, 25 Qns, unknown04, Aug 01 22
Average
unknown04
Aug 01 22
521 plays
53.
  Lost in Translation: Language Matters   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Modern English New Testaments are translations from the Greek. How much do you know about the differences in meaning between English words and the Greek words from which they are translated? (NASB translation used except where otherwise noted.)
Tough, 10 Qns, uglybird, Mar 25 04
Tough
uglybird
1815 plays
54.
  And Finally -- Last Lines in New Testament Books    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a look at the last sentences in ten books of the New Testament. Your task is to match the sentence with the correct book. All samples are from the NKJV.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Feb 06 12
Average
Cowrofl
338 plays
55.
  A Quick Look at Ten New Testament Books -- #5    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz takes a look at ten different books in the New Testament. Your challenge is to correctly match the book with the statements made at the left of the screen. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Sep 06 22
Average
Cowrofl
Sep 06 22
157 plays
56.
  A Common Link Between Biblical Characters [6]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my sixth installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Oct 27 15
Average
Cowrofl
395 plays
57.
  A Common Link Between Biblical Characters [10]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my tenth installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Sep 21 16
Average
Cowrofl
518 plays
58.
  Do You Know Your New Testament?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know your New Testament? These are all verses from the New Testament NIV version. You pick which book it is in and have fun.
Tough, 10 Qns, seanbrady, Jun 13 07
Tough
seanbrady
2411 plays
59.
  A Common Link Between Biblical Characters [5]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I give you some names from the New Testament and you tell me what they have in common. For example: Peter and John. Answer: Disciples. This is my fifth installment. So, sit back and have some fun. (The NIV was used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Nov 19 13
Average
Cowrofl
426 plays
60.
  Israel in the New Testament    
Multiple Choice
 10 Qns
Most of the Hebrew Bible/Old Testament is about Israel. What does the New Testament say about Israel? Unless noted otherwise, quotes are from the NASB.
Average, 10 Qns, Ceduh, Nov 05 20
Average
Ceduh gold member
Nov 05 20
213 plays
61.
  AAA Sayings of Jesus    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some of the Amazing, Astounding and Awesome Sayings of Jesus. Most Scripture references are from the NIV version of the Holy Bible.
Average, 10 Qns, richie_007, Mar 20 14
Average
richie_007
540 plays
62.
  Simon of Cyrene    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on Simon of Cyrene and his life changing experience with Jesus -albeit for a short duration - which has a special significance in the Bible. Most Scripture references are from the NIV version of The Holy Bible.
Average, 10 Qns, richie_007, Mar 29 15
Average
richie_007
203 plays
63.
  A Quick Look at Ten New Testament Books -- #6    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz takes a look at ten different books in the New Testament. Your challenge is to correctly match the book with the statements made at the left of the screen. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Feb 01 22
Average
Cowrofl
Feb 01 22
164 plays
64.
  Bible Fun Part V   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In part five of the Bible Fun series, I'll continue from Mark. All references are from the New International Version. Have fun!
Average, 10 Qns, j-zilch, Nov 17 10
Average
j-zilch
607 plays
65.
  To Whom Was It Written?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The letters of the New Testament were written to certain people in particular. I give you part of the dedication and you choose to which book it belongs. This is my first quiz. (All questions are based on the New International Bible.)
Tough, 10 Qns, Clav411, Jun 03 09
Tough
Clav411
794 plays
66.
  Churches of the New Testament   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz we're going to take a look at some of the churches mentioned in the New Testament. Have fun!
Tough, 10 Qns, j-zilch, Apr 30 10
Tough
j-zilch
572 plays
67.
  Because the Bible Says So... 1    
Multiple Choice
 10 Qns
"Because the Bible says so" is a quiz based on Bible quotations - not religious traditions. In the first installment these Bible questions come from passages in the New Testament. The New King James Version is the version used in this quiz.
Average, 10 Qns, jandpsdad, Apr 08 14
Average
jandpsdad
1672 plays
68.
  New Testament Greek    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the "Koine", the Greek New Testament? All Greek quotes are from the Vatican Manuscript #1209; the English text is from the Revised Standard Version except where noted. Capital E=eta, capital O=omega, ch=chi, etc.
Difficult, 10 Qns, manny96, Nov 15 10
Difficult
manny96
533 plays
69.
  All You Need Is Love    
Multiple Choice
 10 Qns
Most, if not all of us, want to love and be loved. Let's have a look at what the Bible has to say about this emotion. (King James version used)
Average, 10 Qns, Verne47, Nov 16 15
Average
Verne47
340 plays
70.
  Bible Fun Part VII    
Multiple Choice
 10 Qns
In part VII of the Bible Fun series, I will conclude the series from 2 Peter to Revelation, and then I'll ask some questions about the books of the Bible in general. All references are from the NIV. Have fun!
Average, 10 Qns, j-zilch, Aug 02 22
Average
j-zilch
Aug 02 22
352 plays
71.
  Put Your Faith in the Light    
Multiple Choice
 10 Qns
Put your faith in the light and top score on this faith-filled quiz. Have fun. (King James Version used)
Average, 10 Qns, Verne47, Feb 09 16
Average
Verne47
212 plays
72.
  Bible Fun Part VI    
Multiple Choice
 10 Qns
In part VI of the Bible Fun series I'll continue from Colossians. All references are from the NIV. Have fun!
Average, 10 Qns, j-zilch, Jun 16 17
Average
j-zilch
428 plays
73.
  BT: Jesus and John the Baptist    
Multiple Choice
 10 Qns
Hi, you guys. This is a quiz based on Jesus and John the Baptist. Enjoy. (KJV used for referencing)
Average, 10 Qns, unknown04, Oct 16 15
Average
unknown04
464 plays
Related Topics
  New Testament People [Religion] (80 quizzes)


New Testament Trivia Questions

1. What event is recorded in Acts 2:1-4 (NKJV), which directly relates to the promise of Jesus to send the Holy Spirit?

From Quiz
Events as Recorded in the New Testament

Answer: The Day of Pentecost

The correct answer is The Day of Pentecost. It was a fulfillment of Jesus' promise of the Holy Spirit in John 14:16-18 and Acts 1:8. According to the passage in Acts, we see a glimpse of the joyous anticipation all the believers gathered in the room must have experienced, the sound of a rushing mighty wind as the Holy Spirit supernaturally filled each person. As a result, the people spoke in other tongues. From now on, the Holy Spirit would indwell all believers. Submitted by cms4613

2. The word "Israel" is first mentioned in which Gospel?

From Quiz Israel in the New Testament

Answer: Matthew

The New Testament first mentions the word and people of Israel in Matthew 2. The magi or wise men asked, "Where is he who has been born King of the Jews?" This question angered King Herod, who then asked the priests and scribes where the Messiah was to be born. Their response was an allusion to an Old Testament prophecy in Micah 5:2. Matthew 2:5-6, New American Standard version: They said to him, "In Bethlehem of Judea; for this is what has been written by the prophet: 'And you, Bethlehem, land of Judah, Are by no means least among the leaders of Judah; For out of you shall come forth a Ruler Who will shepherd My people Israel.'"

3. "Mary, did you know that your baby boy would one day walk on water?" What other man, for a short time, walked on water?

From Quiz Mary Did You Know?

Answer: Peter

According to Matthew 14:22-33 in the NIV the disciples are in a boat when Peter sees Jesus and says, "Lord, if it's you, tell me to come to you on the water." In the next verse, Jesus says, "Come." Peter gets out of the boat and starts to walk on the water to Jesus; however, he takes his eyes off Jesus and no longer has the faith to sustain himself, so starts to sink. Jesus catches him and says, "You of little faith, why did you doubt?"

4. The first miracle by Jesus involved producing wine, as per John 2:1-12. What substance did Jesus miraculously turn into wine?

From Quiz A Quick Look at Some Miracles of Jesus -- #1

Answer: water

John 2:1-12 provides an account of Jesus turning water into wine at a wedding feast in Cana in Galilee. According to the account, the wedding hosts ran out of wine part way through the feast, when Jesus came up with a miraculous solution. He instructed the people to take six large stone waterpots and fill them with water. Shortly afterwards, the people would be amazed when they found out the waterpots were full of wine.

5. In a dramatic moment in Chapter 18 of John's Gospel, a character asks Jesus the question, "What is truth?" Who was the speaker?

From Quiz 'He is Not Here, But is Risen!'

Answer: Pontius Pilate

John creates a memorable picture of Pontius Pilate, the Roman governor of Palestine, whose main aim is to avoid inflaming the Jewish population and to prevent an open rebellion. His first question is whether Jesus is claiming to be a king. If He had answered "yes", then Pilate could have condemned Him for treason to the Empire. Jesus cleverly deflects the question by claiming "My kingdom is not of this world" and that He has come into this world to witness to the truth. This last phrase is what prompts Pilate's question. In the next chapter Pilate tries his best to release Jesus, but an unruly mob threatens him with the anger of the Emperor. -- Question submitted by Ampelos

6. The Bible speaks much of faith. Which Bible writer was traditionally thought to have described faith as 'the substance of things hoped for, the evidence of things not seen'?

From Quiz Put Your Faith in the Light

Answer: Paul

In the epistle to the Hebrews, they were encouraged not to cast away their confidence, because, having done the will of God, they would need patience so that they could receive the promise (Hebrews 10:35-36). In chapter 11:1 the famous quote is penned: "Now faith is the substance of things hoped for the evidence of things not seen." He reminded them that it was by faith that they believed that the worlds were framed by God. (Hebrews 11:2-3) Although traditionally it was believed that Paul wrote the book of Hebrews this view was questioned in the third century and now many theologians believe that the writer is unknown.

7. According to I John 4:8 who or what is the source of love?

From Quiz All You Need Is Love

Answer: God

According to I John 4:8 love is an attribute of God because God is love. Verses 9-11 say that God's love was manifested towards mankind when he sent His only Son to die for fallen man. Christians are admonished that if God loves humans so much they should also love each other.

8. Jesus was not the only individual in the Bible to raise the dead. Which of the apostles resurrected the almsgiver Dorcas in the city of Joppa?

From Quiz Something New

Answer: Peter

The story is recounted in Acts 9:36-42. Dorcas - an interpretation of the name Tabitha - "was full of good works and almsdeeds," but she fell ill, died, and was buried in Joppa. Peter was nearby in Lydda, so Dorcas's friends sent for him. He came, went into the tomb alone, "and kneeled down, and prayed; and turning him to the body said, Tabitha, arise. And she opened her eyes, and when she saw Peter, she sat up." Interestingly, Peter had earlier witnessed Jesus raising Jairus' daughter by this very same method (Mark 5:41). According to Acts 9:42, this miracle converted many people to Christianity.

9. Both Jesus and John had their births foretold by whom?

From Quiz BT: Jesus and John the Baptist

Answer: Gabriel

Luke 1:5-38. This is related to one of my past tests. Elizabeth was chosen to give birth to John after Gabriel told Zacharias. Then, Gabriel visited Mary and told her she was chosen to give birth to Jesus.

10. According to Romans 14:9, Christ is the Lord of what?

From Quiz BT: New Testament

Answer: both

Romans 14:9. Paul wrote the book of Romans, and it states in this verse: "For to this end Christ both died ,and rose, and revived, that he might be Lord both of the dead and the living."

11. In the NIV Bible in Mark's gospel the person who helps carry the patibulum (wooden crossbeam) of Jesus on His way to Golgotha is also mentioned as the father of Rufus and Alexander. Please can you name him?

From Quiz Simon of Cyrene

Answer: Simon of Cyrene

In the Gospel of Mark 15:21 Simon of Cyrene is forced to carry Jesus's cross and follow behind Him on the way to Golgotha since the scourging and loss of blood had so weakened Him that he could not go on carrying the heavy crossbeam.

12. In 1 Timothy Chapter 6, the author warns that the love of what item is the root of all evil?

From Quiz Don't Say I Didn't Warn Ya!

Answer: Money

"For the love of money is a root of all kinds of evil, and in their eagerness to be rich some have wandered away from the faith and pierced themselves with many pains." (I Timothy 6:10 NRSV) Many temptations may cross the paths of those who make the pursuit of money their first priority. The unknown author, traditionally thought to be Paul, goes on to say that having food and clothing is reason enough for gratitude, and that those who do have wealth above the necessities should not be stingy or arrogant, but must share their material things in order to gain the "life that really is life". (Verse 19)

13. Two Gospels tell of the genealogy of Christ. However, only one Gospel mentions Rahab and Ruth in its genealogy. Which Gospel is it: Matthew, Mark, Luke or John?

From Quiz Which Gospel: Matthew, Mark, Luke or John?

Answer: Matthew

The correct answer is Matthew with the genealogy of Christ appearing in the first 17 verses of the first chapter. According to Matthew 1:5, Rahab was married to Salmon and they were the parents of Boaz. As reported in the Hebrew Bible, or the Old Testament of the English Bible, the same verse in Matthew of Boaz and Ruth being the parents of Obed. A second account of the genealogy of Christ appears in the third chapter of Luke, but the names Rahab and Ruth are not included in the text.

14. What book appears after the Gospel of Matthew?

From Quiz Order! Order! Can I Have Some Order!

Answer: Mark

There are four Gospels in the New Testament and in the order they appear they are Matthew, Mark, Luke and John. Although there is no conclusive proof, many theologians believe the writer of Mark was John Mark, a cousin of Barnabas. Similar to many people in the New Testament, John Mark often did not go by his full name and was simply referred to as Mark. Paul, the apostle to the Gentiles, and John Mark had a major falling out, according to Acts 15:36-41. However, their fractured relationship was smoothed over as Paul states in 2 Timothy 4:11 he wanted Mark to come to him because he was helpful to him in his ministry.

15. The letter 'A'. In what community were members of the early church first called Christians? (Acts 11:26)

From Quiz 25 New Testament Place Names -- 'A' to 'Z'

Answer: Antioch

Members of the early church were first called Christians at Antioch, as per Acts 11:26. Previously, people who believed in a resurrected Jesus Christ referred to themselves 'The Way'. According to notes in the NKJV Bible, the term Christian was originally used to ridicule believers. Later, however, members of the early church would begin to refer to themselves as Christians. Antioch was situated near Antakya, in present day Turkey. Acts 11:25-26, in the NIV Bible, reports: "Then Barnabas went to Tarsus to look for Saul, and when he found him, he brought him to Antioch. So for a whole year Barnabas and Saul met with the church and taught great numbers of people. The disciples were called Christians first at Antioch."

16. The letter 'A'. Two of the original 12 disciples, Peter and Philip, came from Bethsaida. According to John 1:44, what's the name of the third disciple who came from the same community?

From Quiz 25 Men of the New Testament -- From 'A' to 'Z'

Answer: Andrew

Andrew, of course, is the correct answer. The home of the three disciples is disclosed in John 1:44. Bethsaida was a fishing community on the western shore of the Sea of Galilee. Peter and Andrew were brothers, although Peter played a much more dominant role among the disciples. Prior to becoming disciples, Peter and Andrew were fishermen. In Mark 1:17, when Jesus extended an invitation to the brothers to become disciples, He is quoted as saying "follow Me, and I will make you become fishers of men."

17. In Matthew 26:27-28, New King James Version, Jesus says to His disciples of the cup at the Last Supper, "Drink from it, all of you. For this is My blood of ..." what?

From Quiz What's New in the New Testament?

Answer: the new Covenant

According to Christian teaching, Jesus here is making a new institution: the Lord's Supper, or Holy Communion. It is to be an act of remembrance of His humanity and sacrifice; an act of fellowship with both His (figurative) Body, the Church, and with the Lord Himself; and a sign of participation in the New Covenant, through spiritual participation in His death and resurrection. The bread and wine respectively represent the body of Jesus broken, and His blood shed, upon the Cross. According to Roman Catholic teaching, and, in a similar way, that of the Eastern Orthodox churches, the bread (or wafer) and wine are *transubstantiated* into the actual Body and Blood of Jesus Christ: their substance is changed, while their appearance remains the same. Protestants generally reject the doctrine of transubstantiation, regarding the bread and wine as being only symbolic of - yet equally effective as - the actual Body and Blood of Jesus. The difference between Roman Catholic and Eastern Orthodox teaching on transubstantiation is primarily that, according to Catholicism, transubstantiation takes place at the moment of consecration (i.e. on the church altar), while the Orthodox teaching is that it occurs after being consumed by the communicants. Question contributed by Rimrunner.

18. What two books in the New Testament is Luke credited with writing?

From Quiz Let's Look at Luke -- Historian, Church Worker

Answer: Luke and Acts

He is credited with writing the Gospel of Luke and the Book of Acts. The Gospel of Luke contains a number of accounts which do not appear in the three other Gospels -- Matthew, Mark and John. Meanwhile, the Book of Acts is seen as a history of the early church and provides a treasure chest of information about how the Gospel spread to the Gentiles in Europe as well as in what is present-day Turkey.

19. Matthew was one of the 12 disciples and had a second name. What was this other name?

From Quiz New Testament Characters with Two Names

Answer: Levi

The correct answer is Levi. Matthew was a tax collector, one of the most despised people in Biblical times. While Matthew is the most common name given to the disciple today, the name Levi appears more often in the New Testament. The name Levi, when referring to the disciple, appears eight times in the NIV Bible, while the name Matthew appears six times.

20. What's the common link between Zebedee and Alphaeus?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [10]

Answer: Two fathers of disciples.

Zebedee and Alphaeus were both fathers of disciples. Zebedee was the father of John and James while Alphaeus was the father of another disciple also called James. (Matthew 10:2-4) Adding some confusion to the mix, Alphaeus is also listed as the father of Matthew, also known as Levi. (Mark 2:14) Some theologians believe Matthew and the second James were brothers while other theologians sharply disagree with such a view. In other words, there could have been two different fathers of disciples with the name Alphaeus.

21. What's the common link between Peter, Andrew and Philip?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [9]

Answer: All came from Bethsaida

Peter, Andrew and Philip all came from Bethsaida, as per John 1:44. Bethsaida was a fishing community on the Sea of Galilee. Peter and Andrew, of course, were brothers, but were almost complete opposites. Peter was brash and bold while Andrew was relatively introverted. If Peter was a Lamborghini, Andrew would be a Volkswagen Bug. Out of the 12 disciples, Andrew and Philip are the only ones to have Greek names.

22. Acts 16:1 tells of young Timothy joining Paul and Silas in working for the early church. Where did Timothy come from?

From Quiz Timid Timothy -- Young Church Worker in Olden Days

Answer: Lystra

The correct answer is Lystra. Scripture states Timothy's mother "was a Jewess and a believer, but whose father was a Greek". 2 Timothy 1:5 states his mother's name was Eunice and his grandmother was Lois. Lystra was a city in present day Turkey. According to Wikipedia, the community is now known as Klistra and is about 20 miles south of the city of Konya.

23. An angel told Joseph, "She (Mary) will give birth to a son, and you are to give him the name Jesus,..." (Matthew 1:21). Why does the text say that this name was chosen?

From Quiz Lift High The NAME

Answer: Because he would save his people from their sins

"She will give birth to a son, and you are to give him the name Jesus, because he will save his people from their sins." (Matthew 1:21) Through the ages Israel had looked for the promised Messiah. Christians believe that Jesus was that Messiah, but many failed to recognize his coming because they were looking for a political savior that would save them from the tyranny of Roman rule. According to New Testament teaching Jesus came to save them from the true source of all bondage, Sin. "Jesus replied, "Very truly I tell you, everyone who sins is a slave to sin." (John 8:34)

24. What's the common link between Luke and Theophilus?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [8]

Answer: The writer of Luke and Acts and the recipient of the books.

Yes, Luke wrote the Gospel of Luke and the Book of Acts and Theophilus was the recipient. This much, the early Christians agreed on. However, there is a raging debate about who Theophilus was. Theories range from a Roman government official to Paul's lawyer when he was tried in Rome.

25. What's the common link between John the Baptist and the disciple James?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [7]

Answer: Both were beheaded.

The correct answer is that both were beheaded. The execution of John the Baptist is much better known than that of James. The beheading of John is told in Matthew 14:1-12 and Mark 6:14-29. To make a long story short, Herodias' daughter pleased King Herod so much by her dancing he offered to grant what ever wish she might have. It's downright macabre, but her wish was to have John the Baptist's head on a platter. Herod had basically no choice but to fulfill her request. Meanwhile, the execution of James ranks only a verse in Acts. Acts 12:2 tells of James being put to death by the sword on the command of King Herod. Notes in the NIV Study Bible indicate the term "put to death by the sword" means to be beheaded.

26. What's the common link between Matthew and Levi?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [6]

Answer: Two names for one of the 12 disciples.

Matthew and Levi are the names of one of Jesus' 12 disciples. The name Matthew is used in the Gospels of Matthew and John while the name Levi is used in the Gospels of Mark and Luke. Notes in the NIV Study Bible state: "His given name was probably Levi, and Matthew (gift of the LORD) his apostolic name." Before his calling, he was a tax collector.

27. What's the common link between Lazarus and Simon the Leper?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [5]

Answer: Both lived in Bethany.

Lazarus and Simon the Leper both lived in Bethany and their stories are told in the Gospels. The account of Simon the Leper appears in Matthew 26:6-13, Mark 14:1-11 and John 12:1-11 while the story of Lazarus appears in John 11:1-43.

28. The names Priscilla and Aquila appear in four different books in the New Testament. Name the books.

From Quiz The Dynamic Duo -- Priscilla and Aquila

Answer: Acts, Romans, 1 Corinthians, 2 Timothy

The correct answer is Acts, Romans, 1 Corinthians and 2 Timothy. Acts was written by Luke and the last three books were written by Paul. However, when Paul refers to the husband-wife team, it's in the "greetings" part of of the book.

29. What's the common link between the Prodigal Son and the Shrewd Manager?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [4]

Answer: Two characters in parables told by Jesus in the Gospel of Luke.

The Prodigal Son and the Shrewd Manager are the two main characters in parables told by Jesus. The parables appear in only the Gospel of Luke. The Parable of the Prodigal Son, or the Lost Son in the NIV Bible, is found in Luke 15: 11-31 and the Parable of the Shrewd Manager is found in 16: 1-14. (Feel free to try your hand at another quiz I have posted on FunTrivia about the Prodigal Son.)

30. What's the common link between James, Joseph, Simon and Judas?

From Quiz A Common Link Between Biblical Characters [3]

Answer: All four were brothers of Jesus.

James, Joseph, Simon and Judas were all brothers of Jesus, according to Matthew 13: 55-56. The two verses in the NIV Bible state: "Isn't this the carpenter's son? Isn't his mother's name Mary, and aren't his brothers James, Joseph, Simon and Judas? Aren't all his sisters with us?" In other words, Jesus also had sisters, in addition to four brothers. However, no further information is given about his sisters and how many there were.

This is category 1893
Last Updated Jun 18 2024 11:22 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.