FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Formation of the New Testament
Quiz about Formation of the New Testament

Formation of the New Testament Quiz


How and when did we get the New Testament we have today? Take this quiz and learn.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. New Testament

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,451
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5008
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 66 (4/10), Guest 197 (4/10), Guest 174 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following are the earliest writings in the New Testament? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following has NOT been credited with coining the term "New Testament"? Hint


Question 3 of 10
3. The earliest surviving list of New Testament books that exactly matches the list of books contained in the canon today dates from when? Hint


Question 4 of 10
4. The Synod of Hippo officially listed the 27 books of the New Testament in 393 AD. Four years later, these selections were confirmed once again, effectively ending the debates over the canon. What was the name of the group that reconfirmed them? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following happened FIRST? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following happened LAST? Hint


Question 7 of 10
7. Who made the first complete English translation of the New Testament? Hint


Question 8 of 10
8. When Martin Luther made his New Testament translation into German, he considered some books to be less valuable than others. What book(s) did he consider inferior? Hint


Question 9 of 10
9. The Catholic New Testament contains seven books not found in the Protestant New Testament.


Question 10 of 10
10. Some Bible scholars believe the sayings of Jesus were collected around 30 or 40 AD, and that this source was then used by Matthew and Luke when they wrote their gospels. What do they call this hypothetical source? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 66: 4/10
Jun 05 2024 : Guest 197: 4/10
Jun 05 2024 : Guest 174: 3/10
Jun 04 2024 : Guest 47: 3/10
May 31 2024 : Guest 208: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following are the earliest writings in the New Testament?

Answer: Paul's letters

Paul's letters were all in circulation by about 60 AD, but most scholars date the Gospels as having been written after 65 AD. Revelation was one of the last books written.
2. Which of the following has NOT been credited with coining the term "New Testament"?

Answer: Jerome

Depending on the source you reference, you may find either Tertullian, Irenaeus, or Clement credited with coining this term. It is hard to determine who used it first. The term was coined by about 200 AD, and was used to refer to the scriptures then in current use.
3. The earliest surviving list of New Testament books that exactly matches the list of books contained in the canon today dates from when?

Answer: 367 AD

In 367 AD, a list of books was included in a festal letter to the churces. The letter came from Athanasius of Alexandria, and the books listed are the same books in the New Testament today.
4. The Synod of Hippo officially listed the 27 books of the New Testament in 393 AD. Four years later, these selections were confirmed once again, effectively ending the debates over the canon. What was the name of the group that reconfirmed them?

Answer: Synod of Carthage

Up until the Synod of Carthage confirmed the 27 books in 397 AD, debates about the validity of certain scriptures had persisted. Revelation and Hebrews were the most hotly disputed books that finally made it into the canon. Other books were suggested but were never included, such as 1 and 2 Clement.
5. Which of the following happened FIRST?

Answer: The printing press / Gutenburg Bible

In about 1454, Gutenburg's press revolutionized access to the Bible. Individual verse numbers were added to the Bible in 1551 by Robert Stephens. In 1611, both the King James and the first Native American translation (into Algonquin) were made.
6. Which of the following happened LAST?

Answer: The King James translation of the Bible

Chapter divisions were added in 1236 by Cardinal Caro.
7. Who made the first complete English translation of the New Testament?

Answer: John Wycliffe

Bits and pieces had been translated into English earlier, but Wycliffe translated the entire Bible into English in 1382. His translation was condemned by the Council of Constance. Tyndale's translation was made later, in 1525, Miles Coverdale's in 1535, and the King James in 1611.
8. When Martin Luther made his New Testament translation into German, he considered some books to be less valuable than others. What book(s) did he consider inferior?

Answer: All of these

He also considered Jude to be inferior.
9. The Catholic New Testament contains seven books not found in the Protestant New Testament.

Answer: False

Both have the same New Testaments. The Catholics have seven additional books in their Old Testament canon, which are sometimes included as an appendix in Protestant Bibles.
10. Some Bible scholars believe the sayings of Jesus were collected around 30 or 40 AD, and that this source was then used by Matthew and Luke when they wrote their gospels. What do they call this hypothetical source?

Answer: Q

E, P, and J are the names of hypothetical sources for the first five books of the Old Testament.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Christian History:

My quizzes on Christian history and denominations.

  1. Formation of the New Testament Difficult
  2. Formation of the Old Testaments Tough
  3. English Bible Translations Difficult
  4. Christian Denominations Tough
  5. Christian Denominations Part Two Difficult
  6. The Seven Sisters of American Protestantism Average
  7. An Anglican Dictionary Average
  8. Christian Heresies Difficult

7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us