Quiz about Christian Denominations Part Two
Quiz about Christian Denominations Part Two

Christian Denominations Part Two Quiz


This quiz takes a look at a few more of the thousands of self-identified Christian groups currently worshipping in the United States.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity

Author
skylarb
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,502
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
6445
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: DeepHistory (25/25), Guest 66 (17/25), Guest 142 (12/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which denomination was originally founded in 1933 as a radio ministry? Hint

Assemblies of God
The World Wide Church of God
Christadelphians
The Church of Christ

2. Which denomination bears the official name of Unitas Fratrum? Hint

The Eastern Orthodox Church
The Oriental Orthodox Church
The Roman Catholic Church
The Moravian Church

3. Which denomination was formed in 1957 by uniting the Congregational Christian Church and the Evangelical and Reformed Church? Hint

The Evangelical Lutheran Church in America
The United Methodist Church
The Disciples of Christ
The United Church of Christ

4. Which denomination believes that Christ leads the church through revelation given to the President of the church, whom it considers to be a prophet? Hint

Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
Disciples of Christ
Roman Catholic Church
Seventh Day Adventists

5. Which of the following is not considered a church in the "adventist" family? Hint

Evangelical Lutheran Church in America
Worldwide Church of God
Church of God (Seventh Day)
Adventist Christian Church

6. Which of the following is the largest denominational group in the U.S. by membership? Hint

Catholic
Methodist
Baptist
Lutheran

7. Which of the following denominations has the largest number of individual churches in the United States? Hint

Southern Baptist Convention
Evangelical Lutheran Church in America
Roman Catholic Church
Assemblies of God

8. The Church of Jesus Christ of the Latter-day Saints is the largest denomination in which of the following states? Hint

West Virginia
North Dakota
Florida
Idaho

9. According to the 2001 Barna Poll on U.S. Religious Beliefs, what percentage of American Catholics, Methodists, Lutherans, and Episcopalians agreed with the statement that "Christ was without sin"? Hint

About 50 percent
Over 90 percent
Less than 40 percent
Over 70 percent

10. What is the second largest Christian communion in the world? Hint

The Lutheran Communion
The Roman Catholic Church
The Eastern Orthodox Church
The Anglican Communion

11. Which of the following is _not_ generally considered a "mainline" Protestant church? Hint

The Episcopal Church (TEC)
United Methodist Church (UMC)
Presbyterian Church USA (PCUSA)
Southern Baptist Convention (SBC)

12. Which of the following _is _ generally considered a "mainline" Protestant church? Hint

Southern Baptist Convention (SBC)
Lutheran Church - Missouri Synod (LCMS)
Evangelical Lutheran Church in America (ELCA)
Presbyterian Church in America (PCA)

13. In the United States, the mainline Protestant churches have more total members than the evangelical Protestant churches.

True
False

14. Who sponsors the Convocation of Anglicans in North America (CANA)? Hint

The Church of Nigeria
The Roman Catholic Church
The Epsicopal Church
The American Catholic Church

15. What is the term used to refer to the communion of Eastern Christian churches that accept only the first four ecumenical councils? Hint

Eastern Orthodoxy
The Anglican Communion
Roman Catholicism
Oriental Orthodoxy

16. Which Christian communion uses The Book of Common Prayer? Hint

The Eastern Orthodox
The Oriental Orthodox
The Roman Catholic
The Anglican

17. Which of the following denominations is _not_ an heir of the Anabaptist movement? Hint

Amish
Presbyterian
Mennonites
Brethren in Christ

18. Which of the following is _not_one of the "peace churches"? Hint

Quakers
Mennonites
Evangelical Lutheran Church in America
Church of the Brethren

19. The first Baptist church in America was established in what (future) state? Hint

Virginia
Rhode Island
Georgia
Massachusetts

20. Which of the following denomination is _not_ a Pentecostal church? Hint

Assemblies of God
Church of God in Christ
New Testament Church
Evangelical Presbyterian Church

21. Which of the following denominations maintains the traditional doctrine of the Trinity? Hint

Christadelphians
Iglesia ni Cristo
United Methodist Church
Church of Jesus Christ of Later-day Saints

22. Which group of churches, connected with the teachings of Watchman Nee and Witness Lee, believe that all Christians in a particular city or town are part of the Body of Christ and that no church should take any name other than that of Jesus Christ? Hint

The local churches
The United Church of Christ
The churches of Christ
The Branch Davidians

23. Which church is part of the Latter Day Saints movement and Restoration traditions? Hint

Community of Christ
Disciples of Christ
Churches of Chirst
Lutheran Church

24. What group considers itself to be the original Buddhist branch of Christianity? Hint

The Churches of Christ
The Church of Jesus Christ of the Latter-Day Saints
The Order of Nazorean Essenes
The Christadelphians

25. In 2007, what was the largest non-denominational church in America, with tens of thousands of weekly worshippers who sought "your best life now"? Hint

Calvary Church
Lakewood Church
Willow Creek
Christ Church


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which denomination was originally founded in 1933 as a radio ministry?

Answer: The World Wide Church of God

The church was originally founded by Herbert Armstrong as a radio ministry, and it came to be known as the Radio Church of God, later the World Wide Church of God (WCG). The WCG once had many controversial doctrines that departed from mainstream Christian doctrine, but many of these were revised by leadership upon the death of its founder.

The WCG is now a member of the National Association of Evangelicals and claims over 60,000 members.
2. Which denomination bears the official name of Unitas Fratrum?

Answer: The Moravian Church

The name means "Unity of the Brethren." The church is also sometimes called the Bohemian Brethren because its heritage began in 14th century Bohemia in what is today the Czech Republic. The church places a priority on both Christian unity and personal piety.
3. Which denomination was formed in 1957 by uniting the Congregational Christian Church and the Evangelical and Reformed Church?

Answer: The United Church of Christ

The United Church of Christ is not to be confused with the Churches of Christ, which is a loose affiliation of individual churches growing out of the 19th century Restoration movement.
4. Which denomination believes that Christ leads the church through revelation given to the President of the church, whom it considers to be a prophet?

Answer: Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

Mormons teach that an apostasy occurred not long after Peter's death and that Christ restored the true church through the prophet Joseph Smith.
5. Which of the following is not considered a church in the "adventist" family?

Answer: Evangelical Lutheran Church in America

Other less traditional groups also considered to have Adventist influences include the Christadelphians and Jehovah's Witnesses.
6. Which of the following is the largest denominational group in the U.S. by membership?

Answer: Catholic

As of 2004, Catholics were over 24% of the population, whereas the next biggest denominational family, the Baptists, were just over 16% of the population. However, there are about twice as many Protestants as Catholics in the United States.
7. Which of the following denominations has the largest number of individual churches in the United States?

Answer: Southern Baptist Convention

As of 2004, there were over 37,000 churches in the United States in the Southern Baptist Convention.
8. The Church of Jesus Christ of the Latter-day Saints is the largest denomination in which of the following states?

Answer: Idaho

Popularly known as the Mormon church, the Church of Jesus Christ of the Latter-day Saints is the largest denomination in both Idaho and Utah.
9. According to the 2001 Barna Poll on U.S. Religious Beliefs, what percentage of American Catholics, Methodists, Lutherans, and Episcopalians agreed with the statement that "Christ was without sin"?

Answer: Less than 40 percent

Of these groups, the American Catholics were most likely to agree with the statement "Christ was without sin," at 33% of respondents. Less than 23 percent of respondents in these denominational groups agreed that man does _not_ earn his way to heaven by good works. Barna's colleague, the Episcopalian Gerald McDermott, said the poll revealed an "epochal change in popular theology."
10. What is the second largest Christian communion in the world?

Answer: The Eastern Orthodox Church

The Roman Catholic Church is the largest Christian communion. The Eastern Orthodox Church is the term generally used to refer to the unified entity of individual churches such as the Russian Orthodox, Greek Orthodox, Romanian Orthodox, etc. There are at least 150 million Eastern Orthodox Christians worldwide.
11. Which of the following is _not_ generally considered a "mainline" Protestant church?

Answer: Southern Baptist Convention (SBC)

The Southern Baptist church is usually classified as "evangelical" rather than "mainline." Mainline churches tend to be ecumenical in outlook and moderate to liberal in theology, and they are sometimes called "mainstream." Other mainline churches include the American Baptist Churches, the United Church of Christ, and the Reformed Church in America, to name but a few.
12. Which of the following _is _ generally considered a "mainline" Protestant church?

Answer: Evangelical Lutheran Church in America (ELCA)

These other three churches are generally considered too "conservative" to qualify as "mainline" churches. The PCA is a more conservative off shoot of the PCUSA. There is also an EPC (Evangelical Presbyterian Church), which takes up a middle ground between the PCUSA and the PCA.

Despite the "evangelical" in its name, the ELCA is generally classified as a mainline rather than an evangelical church.
13. In the United States, the mainline Protestant churches have more total members than the evangelical Protestant churches.

Answer: False

From 1965 to 1990, mainline Protestant churches lost between one fifth to one third of their membership. Some attribute the decline to liberalized theology, others to simple demographics and birth rates. According to the Association of Religion Data Archives, as of 2000, evangelical Protestants had over 13 million more members than mainline Protestant churches.
14. Who sponsors the Convocation of Anglicans in North America (CANA)?

Answer: The Church of Nigeria

The Anglican Church of Nigeria originally worked with the Episcopal Church USA to minister to Anglican Nigerians in America, but internal disputes led to the creation of CANA. CANA has since welcomed to its communion those Episcopal and Anglican congregations who, for theological reasons, have voted to leave the Episcopal Church of America, including some of the oldest and largest Episcopal congregations in Virginia.

As of 2007, CANA had 37 churches in America.
15. What is the term used to refer to the communion of Eastern Christian churches that accept only the first four ecumenical councils?

Answer: Oriental Orthodoxy

The Eastern Orthodox church accepts the first seven ecumenical councils. The schism between the Oriental and Catholic church occurred after the Council of Chalcedon in the 5th century. The communion includes the Armenian Apostolic Church, the Armenian Apostolic Church and the Coptic Orthodox Church of Alexandria, among others.

In the United States, the Standing Conference of Oriental Orthodox Churches in America (SCOOCA) was established in 1973.
16. Which Christian communion uses The Book of Common Prayer?

Answer: The Anglican

First published in 1549, the Book of Common Prayer contains prayers, orders, and litanies used in liturgical worship. The Anglican church considers itself to be the "via media," or middle way between Roman Catholicism and Protestantism.
17. Which of the following denominations is _not_ an heir of the Anabaptist movement?

Answer: Presbyterian

The Anabaptists were radical dissenters in 16th century Europe who believed that infant baptism was invalid because a child cannot choose religious faith.
18. Which of the following is _not_one of the "peace churches"?

Answer: Evangelical Lutheran Church in America

The peace churches preach Christian pacifism and nonviolence. Most members of peace churches agree that Christians should not commit violence on behalf of government (i.e. war), and some members support nonresistance even in the case of self-defense.
19. The first Baptist church in America was established in what (future) state?

Answer: Rhode Island

In 1639, Roger Williams established a Baptist church in Providence and Dr. John Clarke established one in Newport.
20. Which of the following denomination is _not_ a Pentecostal church?

Answer: Evangelical Presbyterian Church

Pentecostalism emphasizes a direct, personal experience of God through what is called the "baptism of the Holy Spirit," an experience usually accompanied by speaking in tongues.
21. Which of the following denominations maintains the traditional doctrine of the Trinity?

Answer: United Methodist Church

The Iglesia ni Cristo (INC) originated in the Philippines in 1914. The INC claims to restore the original church prior to the "apostasy" and teach neither Trinitarianism nor the divinity of Christ. The Church of Jesus Christ of Later-day Saints teaches that the Father and Son are two distinct beings with flesh and bone bodies while the Holy Ghost is a third distinct being with a spirit body. Christadelphians reject the doctrine of the Trinity as well as the doctrine of the pre-existence of Christ and the personhood of the Holy Spirit.
22. Which group of churches, connected with the teachings of Watchman Nee and Witness Lee, believe that all Christians in a particular city or town are part of the Body of Christ and that no church should take any name other than that of Jesus Christ?

Answer: The local churches

The churches of Christ have very similar teachings about church structure, but it is "the local churches" who are associated with the teachings of Watchman Nee and Witness Lee. The local churches, much like the churches of Christ, refer to individual churches as "the church in (town/local name)," rather than by a designated creative name or denominational name.

The local churches believe they are restoring the lost truths and practices of the early church of the Bible. The movement began in China in 1920. Witness Lee moved to the U.S. in 1962 and began establishing local churches.
23. Which church is part of the Latter Day Saints movement and Restoration traditions?

Answer: Community of Christ

Until 2001, the Community of Christ was known as the Reorganized Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (RLDS). Its doctrines are generally considered to have more in common with mainstream Christianity than those of the LDS. In addition to the Bible, the Community of Christ recognizes the Book of Mormon and the Book of Doctrine and Covenants as foundational texts.
24. What group considers itself to be the original Buddhist branch of Christianity?

Answer: The Order of Nazorean Essenes

This group is not to be confused with the ancient Essene sect, which was a sect of Judaism in the 1st century BC through the 1st century AD.
25. In 2007, what was the largest non-denominational church in America, with tens of thousands of weekly worshippers who sought "your best life now"?

Answer: Lakewood Church

Lakewood Church meets in the former Compaq center in Houston, Texas and is led by the best-selling author Joel Osteen (whose books include "Your Best Life Now" and "Become a Better You").
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : DeepHistory: 25/25
Jan 16 2023 : Guest 66: 17/25
Jan 14 2023 : Guest 142: 12/25
Dec 30 2022 : jonathanw55: 14/25
Dec 29 2022 : Guest 23: 9/25
Dec 19 2022 : Guest 74: 18/25
Dec 01 2022 : Guest 169: 1/25

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Christian History:

My quizzes on Christian history and denominations.

  1. Formation of the New Testament Difficult
  2. Formation of the Old Testaments Tough
  3. English Bible Translations Difficult
  4. Christian Denominations Tough
  5. Christian Denominations Part Two Difficult
  6. The Seven Sisters of American Protestantism Average
  7. An Anglican Dictionary Average
  8. Christian Heresies Difficult

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us