Quiz about Formation of the Old Testaments
Quiz about Formation of the Old Testaments

Formation of the Old Testaments Quiz


This quiz covers how and when the Hebrew canon and the Catholic, Protestant, and Ethiopian Old Testaments were formed.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Old Testament / Tanakh

Author
skylarb
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,370
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4159
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 24 (3/10), rrtallon (5/10), Guest 73 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When do _liberal_ scholars believe that the Pentateuch (the first five books of the Bible) was edited into its final form? Hint

During the Babylonian Exile
In the time of Joshua
In the time of Moses
In the time of David

2. The Septuagint, or the Greek translation of the Hebrew Scriptures, was compiled beginning in the 3rd century BC. At first, it only contained the Pentateuch, but later came to include other books.

True
False

3. These were in the Septuagint but are not included in the Old Testament of the Latin Vulgate Bible. Hint

3 Esdras
The Prayer of Manasseh
4 Esdras
All of these

4. In addition to the books found in the Septuagint, the Ethiopian Old Testament also includes what additional book(s)? Hint

1 Enoch
The Gospel of Thomas
No extra books beyond the Septuagint
Both 1 Enoch and the Gospel of Thomas

5. I and II Maccabees, which tell the story that forms the basis for the Hanukah holiday, is found in which scriptural canon(s)? Hint

The Catholic Old Testament only
The Protestant Old Testament only
The Jewish Bible only
The Jewish Bible and the Catholic Old Testament

6. There are seven books in the Catholic Old Testament that are not in the Protestant Old Testament. Most Protestants call these books apocryphal. What do Catholics call them? Hint

apocryphal
pseudepigraphal
non-canonical
deuterocanonical

7. The rabbis who met in Jamnia officially listed the books of the Hebrew Scriptural Canon. When did this happen? Hint

1st century BC
2nd century BC
2nd century AD
1st century AD

8. Who coined the term Apocrypha to refer to the books that were included in the Septuagint but not in the Hebrew Scriptural canon? Hint

Augustine
Martin Luther
Jerome
John Calvin

9. Which of the following books encountered the most opposition when the Hebrew scriptural canon was formed? Hint

Song of Solomon
Job
Leviticus
Ezekiel

10. The Dead Sea Scrolls, which were discovered in 1947, gave us the oldest surviving Old Testament manuscripts. From when do these scrolls date? Hint

1 AD - 4 AD
500 BC - 300 BC
800 BC - 600 BC
200 BC - 1 AD


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When do _liberal_ scholars believe that the Pentateuch (the first five books of the Bible) was edited into its final form?

Answer: During the Babylonian Exile

While conservative scholars believe the Pentateuch was written in the time of Moses with a few additions made after his death, liberal scholars believe it was a compilation of a variety of sources and that it did not take its final from until the Exile.
2. The Septuagint, or the Greek translation of the Hebrew Scriptures, was compiled beginning in the 3rd century BC. At first, it only contained the Pentateuch, but later came to include other books.

Answer: True

By 70 AD the Septuagint came to contain all of the books of the Hebrew Bible, as well as additional books written in Greek, which most Protestants term the "Apocrypha." The Old Testaments of the Catholic, Greek, Slavonic, Armenian, and Ethiopian traditions are based on the Septuagint.
3. These were in the Septuagint but are not included in the Old Testament of the Latin Vulgate Bible.

Answer: All of these

These books are included in an appendix, but not in the Old Testament proper.
4. In addition to the books found in the Septuagint, the Ethiopian Old Testament also includes what additional book(s)?

Answer: 1 Enoch

The Ethiopian Old Testament canon contains additional Pseudepigraphal books (books not in the Septuagint, and not in Jewish, Protestant, or Catholic canons). These include 1 Enoch and Jubilees. The Gospel of Thomas is a Gnostic Gospel and it is not part of the New Testament.
5. I and II Maccabees, which tell the story that forms the basis for the Hanukah holiday, is found in which scriptural canon(s)?

Answer: The Catholic Old Testament only

The Protestant Old Testament contains the same books as the modern Jewish Bible. The Catholic Old Testament, however, contains seven books not found in the Jewish Bible, including I and II Macabees. These additional books were in the Septuagint.
6. There are seven books in the Catholic Old Testament that are not in the Protestant Old Testament. Most Protestants call these books apocryphal. What do Catholics call them?

Answer: deuterocanonical

Both the Roman Catholic and the Eastern Orthodox churches accept these seven books as part of the Old Testament canon, and they often refer to them as "deuterocanonical."
7. The rabbis who met in Jamnia officially listed the books of the Hebrew Scriptural Canon. When did this happen?

Answer: 1st century AD

This occurred in about 90 AD. No official Greek canon had been defined, although in practice the Greek-speaking Jews and the early Christians had already been using the books in the Septuagint. Some of these books were originally written in Greek, not Hebrew.

The Palestinian rabbis excluded all of the non-Hebrew books from the canon. The canon they selected consisted of 24 books, and it is the same canon Protestants use, though Protestants subdivide the books into 39.
8. Who coined the term Apocrypha to refer to the books that were included in the Septuagint but not in the Hebrew Scriptural canon?

Answer: Jerome

Jerome coined this term, which means "hidden," when making his Latin translation of The Bible (The Vulgate). He had been using the Septuagint and the old Hebrew text. In doing so, he noticed that some of the books in the Septuagint were not in the Hebrew texts.
9. Which of the following books encountered the most opposition when the Hebrew scriptural canon was formed?

Answer: Song of Solomon

The reason was probably its sexual imagery and its lack of focus on God. Christians have tended to interpret the Song as being symbolic of Christ's love for His Church. The only other books meeting any real opposition were Esther and Ecclesiastes, but all were included.
10. The Dead Sea Scrolls, which were discovered in 1947, gave us the oldest surviving Old Testament manuscripts. From when do these scrolls date?

Answer: 200 BC - 1 AD

Before this discovery, the oldest surviving Hebrew manuscripts dated from the 9th century AD.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 06 2023 : Guest 24: 3/10
Feb 06 2023 : rrtallon: 5/10
Feb 03 2023 : Guest 73: 2/10
Jan 14 2023 : Guest 142: 6/10
Jan 12 2023 : bmrsnr: 10/10
Dec 30 2022 : Dee30: 3/10
Dec 28 2022 : Guest 75: 5/10
Dec 27 2022 : jonathanw55: 5/10
Dec 20 2022 : Guest 50: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Christian History:

My quizzes on Christian history and denominations.

  1. Formation of the New Testament Difficult
  2. Formation of the Old Testaments Tough
  3. English Bible Translations Difficult
  4. Christian Denominations Tough
  5. Christian Denominations Part Two Difficult
  6. The Seven Sisters of American Protestantism Average
  7. An Anglican Dictionary Average
  8. Christian Heresies Difficult

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us