FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Jesus and His First Followers
Quiz about Jesus and His First Followers

Jesus and His First Followers Trivia Quiz


This quiz deals with the backgrounds and circumstances in which Jesus preached his message and with some of the events that shaped the early church.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. New Testament

Author
flem-ish
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
95,096
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
5139
Last 3 plays: Guest 66 (8/10), Guest 172 (7/10), james1947 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the Gospelwriters is supposed to have been a companion of Paul on his missionary trips, but to have fallen out with him before the end of their journey and to have returned home on his own? Hint


Question 2 of 10
2. Holy Mountains play an important role in many religions. Also in the Bible, mountains play some role. On which of these mountains did the Samaritans have their own holy temple? Hint


Question 3 of 10
3. The Gospels occasionally mention Samaria and the Samaritans. Where in Palestine was that province situated? Hint


Question 4 of 10
4. Bethlehem, where Jesus was born, was situated in: ______________ Hint


Question 5 of 10
5. A lot of Jesus' preaching was situated near the Sea of Galilee. Which of these Biblical places is near to but not on the banks of that Lake? Hint


Question 6 of 10
6. Who ruled in Galilee at the time of Jesus' preaching there? Hint


Question 7 of 10
7. From which area were most of Jesus' Apostles recruited? Hint


Question 8 of 10
8. Though Paul, a Hellenistic Jew, had not been recruited by Jesus himself -at least not during Jesus' life-, he played a decisive role in the orientation of the Church after Jesus' death. His homeplace was Tarsus which is now in _________________ . Hint


Question 9 of 10
9. At first Peter had different views than Paul on the question whether Jesus' message was meant for non-Jews too. What was it that made Peter change his views? Hint


Question 10 of 10
10. Peter is regarded by most as having been the first Pope or "chief" of the Church. Who was his successor? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 66: 8/10
May 28 2024 : Guest 172: 7/10
May 27 2024 : james1947: 10/10
May 23 2024 : Guest 93: 5/10
May 15 2024 : Guest 172: 5/10
Apr 29 2024 : Guest 108: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 67: 5/10
Apr 25 2024 : Guest 168: 2/10
Apr 21 2024 : Guest 172: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the Gospelwriters is supposed to have been a companion of Paul on his missionary trips, but to have fallen out with him before the end of their journey and to have returned home on his own?

Answer: Mark

John and Matthew of course belonged to the Twelve. Luke accompanied Paul on his later trips, but on the first trip it was Mark and Barnabas who were Paul's companions. But for some unclear reason Mark decided to return home.
2. Holy Mountains play an important role in many religions. Also in the Bible, mountains play some role. On which of these mountains did the Samaritans have their own holy temple?

Answer: Mt Gerizim

Mt Tabor was the place of the Transfiguration. Mt Sinai was where Moses received the Stone Tablets with the Ten Commandments.
3. The Gospels occasionally mention Samaria and the Samaritans. Where in Palestine was that province situated?

Answer: in between Judea and Galilee

East of Jordan was the region of Perea. The other regions of Palestine were from south to north: Idumea, Judea, Samaria and Galilee. All of them had been ruled by one man: Herod the Great. He had been appointed as vassal king by the Romans who in 63 BC had annexed the whole country.

After Herod's death in AD 4, Palestine was divided among his three sons. Till 44 AD Perea and Galilee were under the rule of Herod Antipas. Judea, Samaria and Idumea were under the rule of Archelaus till AD 6. Then Pontius Pilate took over as procurator of that area. North of Perea was the territory of Philip the Tetrarch.

In 44 AD the whole area of Palestine was brought under direct rule from Rome.
4. Bethlehem, where Jesus was born, was situated in: ______________

Answer: Judea

Bethany, Bethlehem, Emmaus, and Jericho were in the Judean area.
Ascalon and Gaza were so-called free cities.
5. A lot of Jesus' preaching was situated near the Sea of Galilee. Which of these Biblical places is near to but not on the banks of that Lake?

Answer: Cana

The Sea of Galilee was also called the Lake of Genesareth.
6. Who ruled in Galilee at the time of Jesus' preaching there?

Answer: Herod Antipas

After Herod the Great's death, the Palestinian territory had been divided among Herod's sons. In 44 AD the Romans re-unified the country again, this time under direct Roman rule. In 66 AD a rebellion broke out. In AD 70 Titus re-conquered the city of Jerusalem and destroyed the temple. It was the beginning of the Jewish Diaspora.
7. From which area were most of Jesus' Apostles recruited?

Answer: Galilee

Some of them were fishermen on the Lake of Genesareth.
8. Though Paul, a Hellenistic Jew, had not been recruited by Jesus himself -at least not during Jesus' life-, he played a decisive role in the orientation of the Church after Jesus' death. His homeplace was Tarsus which is now in _________________ .

Answer: Turkey

In those days Turkey consisted of Asia (Minor) and Pontus (the area near the Black Sea).
9. At first Peter had different views than Paul on the question whether Jesus' message was meant for non-Jews too. What was it that made Peter change his views?

Answer: a vision he had

Paul's conversion probably must be situated in 34-35 AD. The route of his missionary journeys can be partially reconstructed from his "Letters" which date back to the end of the 40s AD and the 50s. Most of the letters are meant for Christian communities he had founded himself.

He was killed in 64 AD at the time of the anti-Christian persecutions under the Emperor Nero. In Galatians 2:11-14 Paul clearly "rebukes" Peter for not having the courage to admit his friendly contacts with the Gentiles who do not apply the law of Moses, and are not circumcised. Peter may have shared Paul's view that you did not have to follow the teachings of Moses to become a Christian, but he seems to have needed some supernatural encouragement and/or some admonition from Paul to say so publicly and to get it accepted by the others among whom James.
10. Peter is regarded by most as having been the first Pope or "chief" of the Church. Who was his successor?

Answer: Linus

According to the earliest succession lists of bishops of Rome, Linus was entrusted with his office by the Apostles Peter and Paul after they had established the Christian church in Rome. Calling him a Pope must be done with some circumspection as there was not yet a tradition of a one-man, monarchical episcopate. Linus probably held office for some 12 years, from 66 AD on.

His successor was Anacletus (79-91). Then came Clement the First (91-101), followed by Evaristus who ruled till 109. The first Pius came in 142.
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us