FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The New Testament
Quiz about The New Testament

The New Testament Quiz Challenge - How Much Do You Know? | The Bible


Some questions are easy, and some are hard! The NIV was used for this quiz.

A multiple-choice quiz by starry_night. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. New Testament

Author
starry_night
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,825
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
11459
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 146 (13/15), Guest 124 (12/15), Guest 69 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. In the book of John, Jesus said the world would recognize his disciples by what? Hint


Question 2 of 15
2. To whom is the book of Acts addressed? Hint


Question 3 of 15
3. According to Paul, how will the day of Jesus' return come? Hint


Question 4 of 15
4. After Jesus' crucifixion, who asked Pilate for Jesus' body? Hint


Question 5 of 15
5. According to Jesus, it is less likely for a rich man to enter the kingdom of heaven than for a camel to do what? Hint


Question 6 of 15
6. According to 1 Timothy, what is "the root of all kinds of evil"? Hint


Question 7 of 15
7. Which of the following was not one of Satan's temptations of Jesus? Hint


Question 8 of 15
8. Golgotha, the site of Jesus' crucifixion, means what? Hint


Question 9 of 15
9. What was the name of the man who had his ear cut off and then healed during Christ's arrest? Hint


Question 10 of 15
10. According to Paul, what kind of giver does God like? Hint


Question 11 of 15
11. According to belief, which of the following men did not appear at the Transfiguration? Hint


Question 12 of 15
12. Who helped carry Jesus' cross to Golgotha? Hint


Question 13 of 15
13. According to the book of Revelation, the streets in the New Jerusalem are made of what? Hint


Question 14 of 15
14. What was the name of the servant girl who met Peter after an angel helped him escape from prison? Hint


Question 15 of 15
15. Who wrote down the book of Romans for the apostle Paul? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Guest 146: 13/15
Jul 13 2024 : Guest 124: 12/15
Jul 12 2024 : Guest 69: 9/15
Jul 11 2024 : Guest 173: 14/15
Jul 10 2024 : alan56: 10/15
Jul 10 2024 : Ampelos: 15/15
Jul 10 2024 : 4wally: 9/15
Jul 10 2024 : tmc61: 8/15
Jul 10 2024 : notsosmart49: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the book of John, Jesus said the world would recognize his disciples by what?

Answer: Their love

In John 13:35, Jesus said, "By this all men will know that you are my disciples, if you love one another." Jesus had just given his disciples a new command that they should love each other.
2. To whom is the book of Acts addressed?

Answer: Theophilus

Acts 1:1-2 "In my former book, Theophilus, I wrote about all that Jesus began to do and to teach until the day he was taken up to heaven, after giving instructions through the Holy Spirit to the apostles he had chosen." Luke, the author of Acts, wrote the gospel of Luke, and Acts is the continuation of Luke's gospel.
3. According to Paul, how will the day of Jesus' return come?

Answer: Like a thief in the night

1 Thessalonians 5:1-2 - "Now, brothers, about times and dates we do not need to write to you, for you know very well that the day of the Lord will come like a thief in the night." Paul was writing to the church in Thessalonika, and in this part of the letter he was telling them about Christ's second coming, which will bring the end of the world.
4. After Jesus' crucifixion, who asked Pilate for Jesus' body?

Answer: Joseph of Arimathea

Mark 15:42b-43 "So as evening approached, Joseph of Arimathea, a prominent member of the Council, who was himself waiting for the kingdom of God, went boldly to Pilate and asked for Jesus' body." After Jesus was crucified, Joseph of Arimathea asked for Jesus' body, and Pilate let him take it and bury it.
5. According to Jesus, it is less likely for a rich man to enter the kingdom of heaven than for a camel to do what?

Answer: Go through the eye of a needle

Mark 10:24b-25 "But Jesus said again, 'Children, how hard it is to enter the kingdom of God! It is easier for a camel to go through the eye of a needle than for a rich man to enter the kingdom of God.'" Right before these verses, a rich man came to Jesus and asked what he must do to inherit eternal life.

He said he had kept all of God's commandments since he was a boy. Jesus told him to give all his money to the poor. He left disappointed because he loved his money.
6. According to 1 Timothy, what is "the root of all kinds of evil"?

Answer: The love of money

1 Timothy 6:10 "For the love of money is a root of all kinds of evil. Some people, eager for money, have wandered from the faith and pierced themselves with many griefs." This verse is often misquoted to say "money" instead of "the love of money."
7. Which of the following was not one of Satan's temptations of Jesus?

Answer: Striking the wicked with blindness

Jesus stayed in the desert for 40 days without eating. Satan told him to tell these stones to become bread. Jesus refused. The devil took him to the top of the temple and told Jesus to throw himself down, and God would save him. Again, Jesus refused. The devil took Jesus to a high mountain and showed him all the kingdoms of the world.

He said he would give all of these to Jesus if he bowed down to the devil. Once again, Jesus refused, so the devil left him. (Matthew 4:1-10)
8. Golgotha, the site of Jesus' crucifixion, means what?

Answer: The Place of the Skull

Matthew 27:33 - "They came to a place called Golgotha (which means The Place of the Skull)."
9. What was the name of the man who had his ear cut off and then healed during Christ's arrest?

Answer: Malchus

John 18:10 - "Then Simon Peter, who had a sword, drew it and struck the high priest's servant, cutting off his right ear. The servant's name was Malchus." Christ's healing of the ear is described in Luke 22:51.
10. According to Paul, what kind of giver does God like?

Answer: A cheerful giver

2 Corinthians 9:7 "Each man should give what he has decided in his heart to give, not reluctantly or under compulsion, for God loves a cheerful giver."
11. According to belief, which of the following men did not appear at the Transfiguration?

Answer: Samuel

Luke 9:30-31 "Two men, Moses and Elijah, appeared in glorious splendor, talking with Jesus. They spoke about his departure, which he was about to bring to fulfillment at Jerusalem." In the Transfiguration, Moses and Elijah, two prophets from the Old Testament, appeared with Jesus.
12. Who helped carry Jesus' cross to Golgotha?

Answer: Simon of Cyrene

Mark 15:21 "A certain man from Cyrene, Simon, the father of Alexander and Rufus, was passing by on his way in from the country, and they forced him to carry the cross."
13. According to the book of Revelation, the streets in the New Jerusalem are made of what?

Answer: Gold

Revelation 21:21 "The twelve gates were twelve pearls, each gate made of a single pearl. The great street of the city was of pure gold, like transparent glass."
14. What was the name of the servant girl who met Peter after an angel helped him escape from prison?

Answer: Rhoda

Acts 12:13-14 "Peter knocked at the outer entrance, and a servant girl named Rhoda came to answer the door. When she recognized Peter's voice, she was so overjoyed she ran back without opening it and exclaimed, 'Peter is at the door!'"
15. Who wrote down the book of Romans for the apostle Paul?

Answer: Tertius

Romans 16:22 "I, Tertius, who wrote down this letter, greet you in the Lord." Paul dictated the letter, and Tertius wrote it down.
Source: Author starry_night

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us