FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The First Word
Quiz about The First Word

The First Word Trivia Quiz


Thanks to all those who enjoyed my earlier quiz, "The Final Word" I thought I'd make another one. This time I will give you the opening line(s) from a book of the Bible and you pick which book. All quotes are from the King James Version. Have fun.

A multiple-choice quiz by scarltak. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Biblical Quotes
  8. »
  9. Name the Bible Book

Author
scarltak
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,926
Updated
Mar 25 23
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
3528
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Mazee1 (14/15), psnz (15/15), Guest 74 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which book starts with, "The Revelation of Jesus Christ which God gave unto Him, to shew unto His servants things which must shortly come to pass; and He sent and signified it by His angel unto His servant John:"? Hint


Question 2 of 15
2. "Blessed is the man who walketh not in the counsel of the ungodly, nor standeth in the way of sinners, nor sitteth in the seat of the scornful." This is the first line of what Old Testament book? Hint


Question 3 of 15
3. Which book starts with this passage: "Now after the death of Joshua it came to pass, that the children of Israel asked the Lord, saying, Who shall go up for us against the Canaanites first, to fight against them?" Hint


Question 4 of 15
4. "Now these are the names of the children of Israel, which came into Egypt; every man and his household came with Jacob." Can you name this book? Hint


Question 5 of 15
5. "Now in the first year of Cyrus king of Persia, that the word of the Lord by the mouth of Jeremiah might be fulfilled, the Lord stirred up the spirit of Cyrus king of Persia, that he made a proclamation throught all his kingdom, and out it also in writing, saying," Which book of the Old Testament does this come from? Hint


Question 6 of 15
6. "There was a man in the land of Uz..." Which book opens with those words? Hint


Question 7 of 15
7. Name the book of the Bible that starts with: "In the beginning God created the heaven and the earth."

Answer: (One Word)
Question 8 of 15
8. "Now it came to pass in the days of Ahasuerus, (this is Ahasuerus which reigned, from India even unto Ethiopia, over an hundred and seven and twenty provinces)." This is the opening passage from what book of the Bible? Hint


Question 9 of 15
9. "The former treatise have I made, O Theophilus, of all that Jesus began both to do and teach," are the opening words of which New Testament book? Hint


Question 10 of 15
10. "Paul, called to be an apostle of Jesus Christ through the will of God, and Sosthenes our brother." To which of Paul's letters does this greeting belong? Hint


Question 11 of 15
11. Which book opens with: "God, who at sundry times and in divers manners spake in time past unto the fathers by the prophets,"? Hint


Question 12 of 15
12. Which book opens with: "The words of the Preacher, the son of David, king in Jerusalem"? Hint


Question 13 of 15
13. "Forasmuch as many have taken in hand to set forth in order a declaration of those things which are most surely believed among us," is the opening passage of what New Testament book? Hint


Question 14 of 15
14. "Now it came to pass after the death of Saul, when David was returned from the slaughter of the Amalekites, and David had abode two days in Ziklag;" This is the beginning of what book? Hint


Question 15 of 15
15. Once again, I'll end with my favorite. "In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Mazee1: 14/15
Jun 06 2024 : psnz: 15/15
Jun 03 2024 : Guest 74: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which book starts with, "The Revelation of Jesus Christ which God gave unto Him, to shew unto His servants things which must shortly come to pass; and He sent and signified it by His angel unto His servant John:"?

Answer: Revelation

This is Rev. 1:1. Revelation is the last book of the Bible. It was written by John, while he was in exile on the Isle of Patmos.
2. "Blessed is the man who walketh not in the counsel of the ungodly, nor standeth in the way of sinners, nor sitteth in the seat of the scornful." This is the first line of what Old Testament book?

Answer: Psalms

This is Psalm 1:1. There are 150 Psalms in the Bible, many written by David.
3. Which book starts with this passage: "Now after the death of Joshua it came to pass, that the children of Israel asked the Lord, saying, Who shall go up for us against the Canaanites first, to fight against them?"

Answer: Judges

This is Judges 1:1. Judges tells the stories of (what else?) the judges of Israel.
4. "Now these are the names of the children of Israel, which came into Egypt; every man and his household came with Jacob." Can you name this book?

Answer: Exodus

This is Exodus 1:1. Exodus, which means journey, is the story of Israel's journey out of Egypt.
5. "Now in the first year of Cyrus king of Persia, that the word of the Lord by the mouth of Jeremiah might be fulfilled, the Lord stirred up the spirit of Cyrus king of Persia, that he made a proclamation throught all his kingdom, and out it also in writing, saying," Which book of the Old Testament does this come from?

Answer: Ezra

This is Ezra 1:1. The proclamation Cyrus made was for people to build "the house of the Lord".
6. "There was a man in the land of Uz..." Which book opens with those words?

Answer: Job

This is from Job 1:1. The entire quote is: "There was a man in the land of Uz, whose name was Job; and that man was perfect and upright, and one that feared God, and eschewed evil."
7. Name the book of the Bible that starts with: "In the beginning God created the heaven and the earth."

Answer: Genesis

This is the very first sentence in the Bible, and probably the most widely known, so I didn't give a hint.
8. "Now it came to pass in the days of Ahasuerus, (this is Ahasuerus which reigned, from India even unto Ethiopia, over an hundred and seven and twenty provinces)." This is the opening passage from what book of the Bible?

Answer: Esther

This is Esther 1:1. Esther is the story of an orphan whose uncle gets her married to the king, and they end up saving the Jewish people from being destroyed by the evil Haman.
9. "The former treatise have I made, O Theophilus, of all that Jesus began both to do and teach," are the opening words of which New Testament book?

Answer: Acts

This is Acts 1:1. The book of Acts was written by Luke. This passage is often recognizable because of the unusual name of his friend.
10. "Paul, called to be an apostle of Jesus Christ through the will of God, and Sosthenes our brother." To which of Paul's letters does this greeting belong?

Answer: 1 Corinthians

This is 1 Cor. 1:1. Paul, and his friend, were writing to the Corinthians because word had gotten back to them that the church in Corinth was having a separating their faith from the faiths of the religions around them, causing a lot of problems. Paul writes to give them practical advice on day to day life as they serve the Lord.
11. Which book opens with: "God, who at sundry times and in divers manners spake in time past unto the fathers by the prophets,"?

Answer: Hebrews

This is Heb. 1:1. Hebrews is the only book of the Bible where the first word is "God". Many books of the Old Testament start with "Now" and many in the New Testament start with "Paul".
12. Which book opens with: "The words of the Preacher, the son of David, king in Jerusalem"?

Answer: Ecclesiastes

This is Ecc. 1:1. Ecc. 3:1-8 is a popular part of Scripture. "To every thing there is a season..."
13. "Forasmuch as many have taken in hand to set forth in order a declaration of those things which are most surely believed among us," is the opening passage of what New Testament book?

Answer: Luke

This is Luke 1:1. Luke was a physician and this shows in his writing style. He is concerned with the facts being presented clearly.
14. "Now it came to pass after the death of Saul, when David was returned from the slaughter of the Amalekites, and David had abode two days in Ziklag;" This is the beginning of what book?

Answer: 2 Samuel

This is 2 Sam. 1:1. Samuel was Hannah's son, whom she gave birth to after the high priest blessed her and said she could have anything she wanted. She dedicated him to the Lord and he was a great prophet.
15. Once again, I'll end with my favorite. "In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God."

Answer: John

This is John 1:1. The Word spoken of here is Jesus. John was the youngest of the Apostles and called himself "the one whom Jesus loved."
Source: Author scarltak

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us