Quiz about The Gospel of Matthew
Quiz about The Gospel of Matthew

The Gospel of Matthew Trivia Quiz


This time I'll stick to the first book of the New Testament, the Gospel of Matthew. God bless. This quiz is based on the NIV.

A multiple-choice quiz by spokanemikel. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. New Testament
  8. »
  9. Matthew

Author
spokanemikel
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
284,344
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
8535
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 180 (6/10), Guest 23 (8/10), Guest 223 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In Matthew 3:13-17, who baptized Jesus in the river Jordan? Hint

God
John the Baptist
Matthew
Herod

2. When the Spirit took Jesus into the desert, the devil tempted Him _______ times.

Answer: (One Word)
3. In the Gospel of Matthew, the first four disciples that Jesus called to follow him were all fishermen.

True
False

4. What was Matthew's profession before becoming a disciple of Jesus? Matthew 9:9 Hint

farmer
pharisee
tax collector
fisherman

5. In Matthew 14:13-21, Jesus fed five thousand men, plus women and children, on bread and fish. How many loaves of bread and fish did He have? Hint

five loaves and no fish
two loaves and five fish
five loaves and two fish
one loaf and one fish

6. In Matthew 14:22-32, when Jesus walked on water to reach the boat that the disciples were in, who got out of the boat to go to Jesus? Hint

John
Andrew
Matthew
Peter

7. In the book of Matthew, how many times did Jesus predict His betrayal and His death? Hint

He doesn't
1
10
5

8. Which disciple betrayed Jesus and turned Him over to the chief priest? Hint

James
Philip
Judas
Andrew

9. In Matthew 26:31-35, Jesus told ______ that he would disown Jesus three times before the rooster crowed. Hint

Moses
Judas
Ezra
Peter

10. In Matthew 28:16-20, when Jesus gave the Great Commission, why were there only eleven disciples there? Hint

John was afraid to go
Peter was in prison
Judas had committed suicide
Mark slept in


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Matthew 3:13-17, who baptized Jesus in the river Jordan?

Answer: John the Baptist

Although John didn't feel worthy of baptizing Jesus, he did consent to it and afterward the heavens opened and the Spirit of God descended upon Jesus.
2. When the Spirit took Jesus into the desert, the devil tempted Him _______ times.

Answer: three

After fasting for forty days and nights Jesus was tempted by the devil to test his loyalty to the Lord. Matthew 4:1-11
3. In the Gospel of Matthew, the first four disciples that Jesus called to follow him were all fishermen.

Answer: True

Jesus was at the Sea of Galilee when, upon seeing these men, he said to them "Come, follow me and I will make you fishers of men." The first two, Simon and Andrew, he saw "casting a net into the sea" in Matthew 4:18; the second pair, James and John, were mending their nets in a ship with their father in Matthew 4:21.
4. What was Matthew's profession before becoming a disciple of Jesus? Matthew 9:9

Answer: tax collector

Matthew went from being a hated tax collector to bringing other tax collectors and sinners to Jesus.
5. In Matthew 14:13-21, Jesus fed five thousand men, plus women and children, on bread and fish. How many loaves of bread and fish did He have?

Answer: five loaves and two fish

Jesus showed compassion for the people who had come to be with Him, after hearing of John the Baptist being killed by King Herod.
6. In Matthew 14:22-32, when Jesus walked on water to reach the boat that the disciples were in, who got out of the boat to go to Jesus?

Answer: Peter

Peter was able to walk on water when Jesus told him to "Come", but then began to sink when he felt the strong wind and had doubt.
7. In the book of Matthew, how many times did Jesus predict His betrayal and His death?

Answer: 5

Jesus predicted His death 5 times throughout the Gospel of Matthew including verses 16:21, 17:22-23, 20:18-19, 26:1-2, and 26:23-25.
8. Which disciple betrayed Jesus and turned Him over to the chief priest?

Answer: Judas

Judas agreed to turn in Jesus for the going price of a slave, 30 silver coins. Matthew 26:15
Judas would later take his own life (Matthew 27:5).
9. In Matthew 26:31-35, Jesus told ______ that he would disown Jesus three times before the rooster crowed.

Answer: Peter

This prediction came true in Matthew 26:69-75, as Peter denied knowing Jesus after he was accused of being a disciple by two girls and a crowd of others.
10. In Matthew 28:16-20, when Jesus gave the Great Commission, why were there only eleven disciples there?

Answer: Judas had committed suicide

In Matthew 27:5 Judas took his own life, because he was unable to live with the fact that he betrayed Jesus.
Source: Author spokanemikel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 180: 6/10
Nov 27 2022 : Guest 23: 8/10
Nov 27 2022 : Guest 223: 9/10
Nov 27 2022 : Guest 172: 10/10
Nov 26 2022 : Guest 106: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 107: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 181: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 157: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 137: 10/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us