FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wine in the Word
Quiz about Wine in the Word

Wine in the Word Trivia Quiz


Wine plays an important practical and symbolic role in the Bible. See how much you know about wine in the Word. (Quotes are from the KJV.)

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Food and Drink

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
139,270
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
13 / 25
Plays
3209
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: lolleyjay (0/25), Guest 100 (9/25), Guest 184 (21/25).
- -
Question 1 of 25
1. Who got so drunk on wine that his son "saw the nakedness of his father"? Hint


Question 2 of 25
2. Who got so drunk on wine that both his daughters conceived sons by him? Hint


Question 3 of 25
3. Who was accused of being a glutton and a winebibber because he feasted and drank? Hint


Question 4 of 25
4. Who was accused of "having a devil" because he did not drink? Hint


Question 5 of 25
5. Who was told to take a little wine for his stomach's sake? Hint


Question 6 of 25
6. In the parable of the olive and fig tree in the Book of Judges, who does the vine's wine cheer? Hint


Question 7 of 25
7. In Psalm 104, the psalmist thanked God for wine that ________. Hint


Question 8 of 25
8. In Proverbs 20, what is wine? Hint


Question 9 of 25
9. In Proverbs, he who loveth wine shall not be _____ Hint


Question 10 of 25
10. What is red wine compared to in Proverbs? Hint


Question 11 of 25
11. In Hosea, what does new wine do? Hint


Question 12 of 25
12. For how long does Christ say he will abstain from the fruit of the vine? Hint


Question 13 of 25
13. In Matthew, Christ says the wine is his blood, "which is shed for ___ for the remission of sins". Hint


Question 14 of 25
14. This priest brought forth bread and wine, and blessed Abram. Hint


Question 15 of 25
15. When Jacob blessed his twelve sons, he said of this one: "Binding his foal unto the vine, and his ass's colt unto the choice vine; he washed his garments in wine, and his clothes in the blood of grapes:
His eyes shall be red with wine, and his teeth white with milk."
Hint


Question 16 of 25
16. Who was given the following command? "You and your descendants must never drink wine or any other alcoholic drink before going into the Tabernacle. If you do, you will die. This is a permanent law for you, and it must be kept by all future generations." Hint


Question 17 of 25
17. Jesus Christ was a Nazarite, and therefore he could not drink wine.


Question 18 of 25
18. The Apostle Paul was probably, for a time, a Nazarite, and therefore during that time he could not drink wine.


Question 19 of 25
19. Who threshed wheat by the winepress, and was visited by an angel of the Lord who called him a "mighty man of valour"? Hint


Question 20 of 25
20. Whose mother could not drink wine or strong drink while she was pregnant, because her son was to be a Nazarite from the womb? Hint


Question 21 of 25
21. The priest Eli thought this woman was drunk, because she prayed for a son silently, moving her lips without speaking a word. She told him, however, "No, my lord, I am a woman of a sorrowful spirit: I have drunk neither wine nor strong drink, but have poured out my soul before the LORD."
Hint


Question 22 of 25
22. This woman's husband refused to show David hospitality, but she brought him two bottles of wine, and later became his wife. Hint


Question 23 of 25
23. After receiving a vision during the third year of Cyrus, king of Persia, this man did not drink wine for three weeks. Hint


Question 24 of 25
24. Who said, "And it shall come to pass in that day, that the mountains shall drop down new wine, and the hills shall flow with milk, and all the rivers of Judah shall flow with waters, and a fountain shall come forth out of the house of the LORD, and shall water the valley of Shittim."
Hint


Question 25 of 25
25. On the cross, Christ was offered wine mingled with this substance. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 14 2024 : lolleyjay: 0/25
Jun 28 2024 : Guest 100: 9/25
Jun 27 2024 : Guest 184: 21/25
Jun 13 2024 : Guest 170: 15/25
Jun 06 2024 : Guest 24: 11/25
Jun 05 2024 : Guest 209: 23/25
Jun 04 2024 : Guest 71: 10/25
May 31 2024 : Guest 197: 14/25
May 30 2024 : hosertodd: 20/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who got so drunk on wine that his son "saw the nakedness of his father"?

Answer: Noah

"And Noah began to be an husbandman, and he planted a vineyard: And he drank of the wine, and was drunken; and he was uncovered within his tent. And Ham, the father of Canaan, saw the nakedness of his father, and told his two brethren without" (Genesis 9:20-22).

While Shem and Japheth tastefully cover their father with a garment, Ham's line is cursed. Why the severity? Some scholars think it was because he mocked his father, and still others have suggested that Ham actually molested him.
2. Who got so drunk on wine that both his daughters conceived sons by him?

Answer: Lot

Genesis 19:30-36 tells the story: "And Lot went up out of Zoar, and dwelt in the mountain, and his two daughters with him; for he feared to dwell in Zoar: and he dwelt in a cave, he and his two daughters.
And the firstborn said unto the younger, Our father is old, and there is not a man in the earth to come in unto us after the manner of all the earth: Come, let us make our father drink wine, and we will lie with him, that we may preserve the seed of our father . . . Thus were both the daughters of Lot with child by their father."
3. Who was accused of being a glutton and a winebibber because he feasted and drank?

Answer: Jesus Christ

Matthew 11:19 - "The Son of man came eating and drinking, and they say, Behold a man gluttonous, and a winebibber, a friend of publicans and sinners."
4. Who was accused of "having a devil" because he did not drink?

Answer: John the Baptist

Matthew 11:18: "For John came neither eating nor drinking, and they say, He hath a devil." In other words, the opponents of Christ managed to find fault no matter what the case! Christ said of them: "But whereunto shall I liken this generation? It is like unto children sitting in the markets, and calling unto their fellows,
And saying, We have piped unto you, and ye have not danced; we have mourned unto you, and ye have not lamented" (Matthew 11:16-17).
5. Who was told to take a little wine for his stomach's sake?

Answer: Timothy

Paul told Timothy: "Drink no longer water, but use a little wine for thy stomach's sake and thine often infirmities" (1 Timothy 5:23).
6. In the parable of the olive and fig tree in the Book of Judges, who does the vine's wine cheer?

Answer: God and Man

Judges 9:13: "And the vine said unto them, Should I leave my wine, which cheereth God and man, and go to be promoted over the trees?"
7. In Psalm 104, the psalmist thanked God for wine that ________.

Answer: Makes glad the heart of man

Psalm 104:15: "And wine that maketh glad the heart of man, and oil to make his face to shine, and bread which strengtheneth man's heart."
8. In Proverbs 20, what is wine?

Answer: A mocker

Proverbs 20:1: "Wine is a mocker, strong drink is raging: and whosoever is deceived thereby is not wise."
9. In Proverbs, he who loveth wine shall not be _____

Answer: Rich

Proverbs 21:17: "He that loveth pleasure shall be a poor man: he that loveth wine and oil shall not be rich."
10. What is red wine compared to in Proverbs?

Answer: The bite of a serpent

Proverbs 23:31-32: "Look not thou upon the wine when it is red, when it giveth his colour in the cup, when it moveth itself aright. At the last it biteth like a serpent, and stingeth like an adder."
11. In Hosea, what does new wine do?

Answer: Takes away the heart

Hosea 4:11: "Whoredom and wine and new wine take away the heart."
12. For how long does Christ say he will abstain from the fruit of the vine?

Answer: "Until that day when I drink it new with you in my Father's Kingdom."

When instituting the Lord's Supper in Matthew 26:29, Christ says: "But I say unto you, I will not drink henceforth of this fruit of the vine, until that day when I drink it new with you in my Father's kingdom."
13. In Matthew, Christ says the wine is his blood, "which is shed for ___ for the remission of sins".

Answer: Many

Matthew 26:28: "For this is my blood of the new testament, which is shed for many for the remission of sins."
14. This priest brought forth bread and wine, and blessed Abram.

Answer: Melchizedek

Genesis 14:18-19: "And Melchizedek king of Salem brought forth bread and wine: and he was the priest of the most high God. And he blessed him, and said, Blessed be Abram of the most high God, possessor of heaven and earth."
15. When Jacob blessed his twelve sons, he said of this one: "Binding his foal unto the vine, and his ass's colt unto the choice vine; he washed his garments in wine, and his clothes in the blood of grapes: His eyes shall be red with wine, and his teeth white with milk."

Answer: Judah

He also said: "The sceptre shall not depart from Judah, nor a lawgiver from between his feet, until Shiloh come; and unto him shall the gathering of the people be" (Genesis 49:10). Shiloh was the place of the tabernacle and is also interpreted by Christians as a reference to Christ.
16. Who was given the following command? "You and your descendants must never drink wine or any other alcoholic drink before going into the Tabernacle. If you do, you will die. This is a permanent law for you, and it must be kept by all future generations."

Answer: Aaron

This is found in Leviticus 10:8-9. The descendants of Aaron, the Levites, were the priests.
17. Jesus Christ was a Nazarite, and therefore he could not drink wine.

Answer: False

Christ was a Nazarene (that is, he was from the town of Nazareth), but he was not a Nazarite. Nazarites were men or women who took a special vow. The vow prohibited them from drinking wine and from eating grapes or raisins. They were not permitted to cut their hair and could not touch a dead body. We know Christ did not take this vow because he touched dead bodies and drank wine.
The confusion of Nazarene and Nazarite may have resulted in the plethora of depictions of Christ with long hair. For details on this vow, see Numbers 6.
18. The Apostle Paul was probably, for a time, a Nazarite, and therefore during that time he could not drink wine.

Answer: True

The Nazarite vow need not be lifelong. Numbers 6:19-20 describes the conclusion of the Nazarite vow: "And the priest shall take the sodden shoulder of the ram, and one unleavened cake out of the basket, and one unleavened wafer, and shall put them upon the hands of the Nazarite, after the hair of his separation is shaven: And the priest shall wave them for a wave offering before the LORD: this is holy for the priest, with the wave breast and heave shoulder: and after that the Nazarite may drink wine." It is likely that Paul took this vow for a time, as Acts 18:18 says: "And Paul after this tarried there yet a good while, and then took his leave of the brethren, and sailed thence into Syria, and with him Priscilla and Aquila; having shorn his head in Cenchrea: for he had a vow."
19. Who threshed wheat by the winepress, and was visited by an angel of the Lord who called him a "mighty man of valour"?

Answer: Gideon

Judges 6:11-12: "And there came an angel of the LORD, and sat under an oak which was in Ophrah, that pertained unto Joash the Abiezrite: and his son Gideon threshed wheat by the winepress, to hide it from the Midianites. And the angel of the LORD appeared unto him, and said unto him, The LORD is with thee, thou mighty man of valour." Gideon was called to be a Judge of Israel and to deliver his people from their enemies, but he at first hesitated to take on the role, demanding a sign from God.
20. Whose mother could not drink wine or strong drink while she was pregnant, because her son was to be a Nazarite from the womb?

Answer: Samson's

Judges 13:6-7: "Then the woman came and told her husband, saying, A man of God came unto me, and his countenance was like the countenance of an angel of God, very terrible: but I asked him not whence he was, neither told he me his name: But he said unto me, Behold, thou shalt conceive, and bear a son; and now drink no wine nor strong drink, neither eat any unclean thing: for the child shall be a Nazarite to God from the womb to the day of his death." Samson violated his Nazarite vows.

In touching the dead lion to retrieve the honey, he violated the prohibition against touching an unclean thing.

His hair, too, was cut by Deliliah. And it is not unlikely that he drank wine in his feast with the Phillistines.
21. The priest Eli thought this woman was drunk, because she prayed for a son silently, moving her lips without speaking a word. She told him, however, "No, my lord, I am a woman of a sorrowful spirit: I have drunk neither wine nor strong drink, but have poured out my soul before the LORD."

Answer: Hannah

The story is told in I Samuel 1. The barren Hannah was rewarded for her faithfulness, and she gave birth to Samuel, who was dedicated to the Lord and brought to God's house. He was a prophet of Israel, and he anointed King David.
22. This woman's husband refused to show David hospitality, but she brought him two bottles of wine, and later became his wife.

Answer: Abigail

When David sent his servants to Nabal, Nabal replied, "Who is David? and who is the son of Jesse? there be many servants now a days that break away every man from his master. Shall I then take my bread, and my water, and my flesh that I have killed for my shearers, and give it unto men, whom I know not whence they be?" (I Sam 25:10-11) His wife, Abigail, however, brought David and his men food and wine. Ten days later, the Lord smote Nabal, leaving Abigail free to marry David.
23. After receiving a vision during the third year of Cyrus, king of Persia, this man did not drink wine for three weeks.

Answer: Daniel

Daniel 10:1-3: "In the third year of Cyrus king of Persia a thing was revealed unto Daniel, whose name was called Belteshazzar; and the thing was true, but the time appointed was long: and he understood the thing, and had understanding of the vision. In those days I Daniel was mourning three full weeks. I ate no pleasant bread, neither came flesh nor wine in my mouth, neither did I anoint myself at all, till three whole weeks were fulfilled."
24. Who said, "And it shall come to pass in that day, that the mountains shall drop down new wine, and the hills shall flow with milk, and all the rivers of Judah shall flow with waters, and a fountain shall come forth out of the house of the LORD, and shall water the valley of Shittim."

Answer: Joel

You may find this in Joel 3:18. Joel is sometimes called the prophet of Pentecost, because he predicted: "And it shall come to pass afterward, that I will pour out my spirit upon all flesh; and your sons and your daughters shall prophesy, your old men shall dream dreams, your young men shall see visions" (Joel 2:28).
25. On the cross, Christ was offered wine mingled with this substance.

Answer: Myrrh

Mark 15:23: "And they gave him to drink wine mingled with myrrh: but he received it not." The drink might have eased his pain, but Christ refused it, and endured his suffering.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bible Themes:

My quizzes on various themes from the Bible. (Quizzes not on specific books of the Bible or specific characters.)

  1. Messianic Prophecies Average
  2. Wine in the Word Tough
  3. The Biblical Hell Tough
  4. The Creation and Fall Average
  5. Least Discussed Bible Stories Tough

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us