Quiz about The Creation and Fall
Quiz about The Creation and Fall

The Creation and Fall Trivia Quiz


From the making of man to the expulsion from Eden, this quiz covers Genesis chapters 1-3.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
skylarb
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,184
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 25
Plays
4136
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (22/25), Guest 142 (16/25), Suvartha (16/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The story of the Creation and Fall is found in Genesis. What does the Hebrew title of the book mean? Hint

Adam
In the beginning
Before the world
Generation

2. What is the Hebrew word used for God in the first chapter of Genesis? Hint

Adonai
Elohim
Yahweh
Jehovah

3. Everywhere the word "day" is used in the King James Version of the first three chapters of Genesis, it means a literal 24-hour period as dictated by the sun and moon.

True
False

4. Genesis 1:21 says, in the King James Version, that God created "great whales". How has the word "whales" been interpreted by Bible scholars? Hint

Hippos
Whales
All of these
Crocodiles

5. When God says, "Let us make man in our image", why do some Bible scholars say he is using the plural? Hint

He is using the royal we.
All of these
It is a mark of early polytheism.
He is implying the Trinity.

6. The very first command given to man was: Hint

Be fruitful and multiply.
Do not kill.
Do not covet.
Do not eat of the Tree of Knowledge of Good and Evil.

7. What did God give to man for food in the first chapter of Genesis? Hint

animal meat
herbs and the fruit from trees
both of these
neither of these

8. The name Adam comes from the Hebrew word 'adama', meaning what? Hint

Offspring
Image
Earth
Creature

9. When God created Eve, what does He say He is making for Adam, according to the King James Version? Hint

A subordinate
A mate
A help meet
A servant

10. Thomas Aquinas concluded that "man and woman should be conjoined as allies" because Eve was created from Adam's ___." Hint

Dust
Foot
Rib
Head

11. Why did Adam eat the forbidden fruit that Eve offered him? Hint

Because he loved her and wanted to stay with her.
He didn't realize what she was offering him.
Because he wanted to be like God.
The Bible doesn't say.

12. According to Paul, was Adam deceived when he ate of the fruit?

Yes
No

13. Why did Adam say he was afraid when he hid from God after eating the forbidden fruit? Hint

Because he had disobeyed God
Because he was naked
Because God's voice was loud
Because God shows mercy on whom he will show mercy

14. Whom does Adam say gave him the forbidden fruit? Hint

No one
The serpent
Eve
Himself

15. Who did Eve blame for making her eat the forbidden fruit? Hint

God
Adam
The serpent
Herself

16. How was the serpent cursed for deceiving Eve? Hint

All of these
God put enmity between its seed and the woman's seed.
It had to go on its belly.
The woman's seed would bruise its head.

17. What do Christians considered to be the first messianic prophecy in the Bible? Hint

Genesis 3:15
Genesis 3:27
Genesis 1:1
Genesis 2:13

18. What was Eve's punishment for eating the forbidden fruit? Hint

All of these
Her husband would rule over her
Greatly multiplied sorrow
Greatly multiplied birth pains

19. How was Adam punished for his sin? Hint

He would have to till the ground with exertion.
He would die instantly.
He could never eat meat again.
All of these

20. Why did God say He sent Adam from the garden? Hint

Because Adam was naked
Because the man had become as Him
Because He was angry with Adam
Because He felt like it

21. What did God place cherubims and a flaming sword to guard? Hint

The Tree of Life
The Gates of Eden
The Tree of Knowledge of Good and Evil
None of these

22. Do the animals appear (in the scriptures) before or after man? Hint

Before
They are created at exactly the same moment.
After
It depends on the chapter.

23. According to the King James Version, the earth was "without form and ___." Hint

empty
chaotic
barren
void

24. Which day did God bless and sanctify? Hint

The first
The seventh
The second
The third

25. Which river in Eden encompassed the whole land of Havilah, in which there was gold? Hint

Pishon
Euphrates
Gihon
Hiddekel


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The story of the Creation and Fall is found in Genesis. What does the Hebrew title of the book mean?

Answer: In the beginning

The name "Genesis" comes from the title given to the book in the Septuagint, which was a Greek translation of the Hebrew scriptures made before Christ. The actual Hebrew title, however, simply took the first few words of the book - "in the beginning".
2. What is the Hebrew word used for God in the first chapter of Genesis?

Answer: Elohim

This word "elohim", which is plural, is used in several ways throughout the Bible. For example: "For thou hast made him a little lower than the angels (elohim)" in Psalm 8:5 and "I have said, ye are gods (elohim), and all of you are children of the most High" in Psalm 82:6.
3. Everywhere the word "day" is used in the King James Version of the first three chapters of Genesis, it means a literal 24-hour period as dictated by the sun and moon.

Answer: False

The word day is used in Genesis 2:4, where it clearly does not refer to a 24-hour day: "in the day that the Lord God made the earth and the heavens." Since God made the heavens on the second day and the earth on the third day, the word "day" here cannot mean one 24-hour period.

However, some would argue that the word "day" must be taken literally whenever preceded by a number. The Ryrie Study Bible, for instance, says, "everywhere in the Pentateuch the word day, when used ...with a numerical adjective, means a solar day".
4. Genesis 1:21 says, in the King James Version, that God created "great whales". How has the word "whales" been interpreted by Bible scholars?

Answer: All of these

Bible Scholars have suggested all of these possibilities. The same word translated "whales" here is used to describe the dragon in the Ezekiel's prophecy. (According to "The KJV Parallel Bible Commentary". Hindson, Edward E., and Woodrow Michael Kroll, eds.)
5. When God says, "Let us make man in our image", why do some Bible scholars say he is using the plural?

Answer: All of these

There are some Bible scholars who have argued each of these points. Some liberal scholars argue that the use of "us" here reveals a primitive, polytheistic concept in pre-Israelite tradition; the conservative Christian interpretation is that "us" here implies the Trinity.

Another and simpler possibility is that God is using a sort of "royal we"; Kings and Queens often speak in the second person plural when referring to themselves.
6. The very first command given to man was:

Answer: Be fruitful and multiply.

Genesis 1:28 says, "And God blessed them, and God said unto them, Be fruitful, and multiply". The command not to eat of the Tree of Knowledge of Good and Evil comes later, in Genesis 2:9.
7. What did God give to man for food in the first chapter of Genesis?

Answer: herbs and the fruit from trees

Genesis 1:29 - "And God said, Behold, I have given you every herb bearing seed, which [is] upon the face of all the earth, and every tree, in the which [is] the fruit of a tree yielding seed." God did not give man explicit permission to eat meat until after the flood: "Every moving living thing that liveth shall be meat for you; even as the green herb have I given you all things". (Gen. 9:3)
8. The name Adam comes from the Hebrew word 'adama', meaning what?

Answer: Earth

Because this is the name given for the first human in Genesis, it is also understood to mean human. In Genesis 1:26, the word 'adam' is used, and is usually translated as man, standing for all of humankind. Elsewhere, 'ha-adam' is usually used, and is translated as the man, or by the name Adam.
9. When God created Eve, what does He say He is making for Adam, according to the King James Version?

Answer: A help meet

The Hebrew term translated "help meet" in the King James Bible signifies power and strength; one scholar translates Genesis 2:18 as "I will make a power [or strength] corresponding to man." (Kaiser, Walter C., Jr., et al. "Hard Sayings of the Bible.") Lawrence Richards in "The Bible Reader's Companion" says that the same word is used to describe God as man's helper.
10. Thomas Aquinas concluded that "man and woman should be conjoined as allies" because Eve was created from Adam's ___."

Answer: Rib

Anglican poet and minister John Donne points out in a 1620 sermon that woman "was not taken out of the foot to be trodden upon".
11. Why did Adam eat the forbidden fruit that Eve offered him?

Answer: The Bible doesn't say.

Despite John Milton's portrayal of Adam in "Paradise Lost", the Bible nowhere implies that Adam ate because he loved Eve and wanted to share in her fate. It does not tell us why he ate. It says only: "And when the woman saw that the tree [was] good for food, and that it [was] pleasant to the eyes, and a tree to be desired to make [one] wise, she took of the fruit thereof, and did eat, and gave also unto her husband with her; and he did eat." (Genesis 3:6)
12. According to Paul, was Adam deceived when he ate of the fruit?

Answer: No

Paul says: "And Adam was not deceived, but the woman being deceived was in the transgression". (I Timothy 2:14)
13. Why did Adam say he was afraid when he hid from God after eating the forbidden fruit?

Answer: Because he was naked

"And he said, I heard thy voice in the garden, and I was afraid, because I [was] naked; and I hid myself." (Genesis 3:10)
14. Whom does Adam say gave him the forbidden fruit?

Answer: Eve

Some Bible interpreters argue that Adam is thereby blaming Eve for his sin and even indirectly blaming God: "And the man said, The woman whom thou gavest [to be] with me, she gave me of the tree, and I did eat." (Genesis 3:12)
15. Who did Eve blame for making her eat the forbidden fruit?

Answer: The serpent

"And the LORD God said unto the woman, What [is] this [that] thou hast done? And the woman said, The serpent beguiled me, and I did eat." (Genesis 3:13). It is interesting to note that Adam and Eve blame others, and that they do not confess and repent of their sin.
16. How was the serpent cursed for deceiving Eve?

Answer: All of these

"And the LORD God said unto the serpent, Because thou hast done this, thou [art] cursed above all cattle, and above every beast of the field; upon thy belly shalt thou go, and dust shalt thou eat all the days of thy life: And I will put enmity between thee and the woman, and between thy seed and her seed; it shall bruise thy head, and thou shalt bruise his heel." (Genesis 3:14-15)
17. What do Christians considered to be the first messianic prophecy in the Bible?

Answer: Genesis 3:15

For the Christian, messianic prophecies are those prophecies that say something about Christ, the Messiah. Christians see this as a prophecy of Christ's crucifixion and His destruction of Satan: "And I will put enmity between thee and the woman, and between thy seed and her seed; it shall bruise thy head, and thou shalt bruise his heel."
18. What was Eve's punishment for eating the forbidden fruit?

Answer: All of these

"Unto the woman he said, I will greatly multiply thy sorrow and thy conception; in sorrow thou shalt bring forth children; and thy desire [shall be] to thy husband, and he shall rule over thee." (Genesis 3:16)
19. How was Adam punished for his sin?

Answer: He would have to till the ground with exertion.

Genesis 3:17-18 says, "cursed [is] the ground for thy sake; in sorrow shalt thou eat [of] it all the days of thy life; Thorns also and thistles shall it bring forth to thee; and thou shalt eat the herb of the field; In the sweat of thy face shalt thou eat bread, till thou return unto the ground."
20. Why did God say He sent Adam from the garden?

Answer: Because the man had become as Him

Genesis 3:22-23 says, "And the LORD God said, Behold, the man is become as one of us, to know good and evil: and now, lest he put forth his hand, and take also of the tree of life, and eat, and live for ever: Therefore the LORD God sent him forth from the garden of Eden, to till the ground from whence he was taken." This murky phrasing has given rise to much debate among Bible scholars. What does God mean when he says the man has become "as one of us?" No consensus has been reached.
21. What did God place cherubims and a flaming sword to guard?

Answer: The Tree of Life

"So he drove out the man; and he placed at the east of the garden of Eden Cherubims, and a flaming sword which turned every way, to keep the way of the tree of life." (Genesis 3:24). As we can see from the quotation in the previous question, God did not want man to eat of the Tree of Life and live forever, so He guarded it from them.

Some see this banishment as an act of mercy. God is here saying that if Adam and Eve eat from the tree of life, they will become immortally fixed in a fallen state. To prevent that tragedy, God banishes them from the presence of Eden, and puts into motion his plan for Redemption.
22. Do the animals appear (in the scriptures) before or after man?

Answer: It depends on the chapter.

In Chapter 1, animals are created before man, but in Chapter 2, they are created after. Some scholars argue that two different stories of creation were circulated in oral tradition, and both were ultimately recorded in the Bible. Fundamentalists dispute this interpretation and argue that the two accounts can be reconciled; Chapter 2 simply provides a more detailed view of the events sketched in Chapter 1.
23. According to the King James Version, the earth was "without form and ___."

Answer: void

The KJV says "void", but the NIV says, "Now the earth was formless and empty".
24. Which day did God bless and sanctify?

Answer: The seventh

"And on the seventh day God ended his work which he had made; and he rested on the seventh day from all his work which he had made. And God blessed the seventh day, and sanctified it: because that in it he had rested from all his work which God created and made." (Genesis 2:2-2:3)
25. Which river in Eden encompassed the whole land of Havilah, in which there was gold?

Answer: Pishon

There are four rivers described in Genesis chapter 2.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : Guest 172: 22/25
Dec 03 2022 : Guest 142: 16/25
Dec 02 2022 : Suvartha: 16/25
Nov 29 2022 : Guest 27: 19/25
Nov 24 2022 : Guest 68: 10/25
Nov 24 2022 : Guest 124: 9/25
Nov 24 2022 : khajhaluvsjao: 16/25
Nov 24 2022 : Guest 99: 15/25
Nov 23 2022 : Guest 174: 21/25

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Bible Themes:

My quizzes on various themes from the Bible. (Quizzes not on specific books of the Bible or specific characters.)

  1. Messianic Prophecies Average
  2. Wine in the Word Tough
  3. The Biblical Hell Tough
  4. The Creation and Fall Average
  5. Least Discussed Bible Stories Tough

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us